Plimbare cu Ronnie O’Sullivan la curtea lui Lorenzo Magnificul

6 martie 2014
Plimbare cu Ronnie O’Sullivan la curtea lui Lorenzo Magnificul jpeg

Rar mi-a fost dat în ultima vreme să aud din partea unei mari personalități a momentului o declarație care să fie în același timp și provocatoare, și inteligentă, și elegantă. Și cu atît mai puțin din domeniul sportului. Dar iată că neobișnuitul campion de snooker Ronnie O’Sullivan reușește să ne surprindă din nou. Într-un interviu redat recent de revista People, omul se arată extrem de îngrijorat că, deși de ani buni nu se mai antrenează la potențial maxim și nici nu mai participă cu regularitate la marile concursuri, continuă să cîștige pe bandă rulantă toate competițiile la care e prezent. "Eu apar doar la evenimentele mari și cîștig, deși nu întotdeauna joc bine. În general, nu poate fi în regulă ca un jucător part-time cum sînt eu să vină și să se impună la toate turneele! Dacă eu am 38 de ani, nici nu prea mă antrenez la nivel înalt, dar tot cîștig multe întreceri, înseamnă că ceva e greșit în această disciplină", spune recentul cîștigător al Masters-ului Țării Galilor și, printre altele, deținător a cinci titluri mondiale.

Sigur că aici, în România, cînd auzim așa ceva, primul lucru care ne vine în minte este: „Mamă, ce le-a zis-o! I-a făcut de rahat pe toți! I-a înmulțit cu zero! Bravo lui!” Sau dimpotrivă: „Hai, bă, că prea tare se crede ăsta. Și-a luat-o în cap.” Dar pentru că vorbim despre spusa unui om care vine din cultura anglo-saxonă, acolo unde virilitatea polemică nu se demonstrează doar în lupta cu orice mijloace dintre indivizi, ci și (mai ales) în lupta pentru idei și principii, eu unul cred că aici este vorba de mult mai mult.

Dacă am face un scurt exercițiu de gimnastică mentală, am putea observa că însăși Renașterea a fost declanșată de niște oameni străluciți, care însă nu s-au mulțumit cu propria lor strălucire, ci au dorit să schimbe din temelii lumea din jur, care cu stereotipiile, dogmele și turmele ei reușise să-i plictisească și în cele din urmă să-i scoată din sărite. Și asta chiar dacă vorbim despre aceeași lume din care se ridicaseră și în care primiseră consacrarea. Recitesc definiția de dicționar a lui Homo universalis renascentista și zău dacă nu îl văd aici incadrat aproape perfect pe Ronnie: „Om al Renașterii” (Homo universalis renascentista) – caracterizat prin înțelegere ascuțită, deschisă oricărei idei, simț deosebit al frumosului, dorință de afirmare și renume, individualism cu posibilități de dezvoltare multilaterală, adversar al dogmelor și ideilor preconcepute. În aspirația sa spre universalitate, înlătură orice barieră care-i stă în cale, se arată curajos în proiectele sale și plin de forță în acțiune. (...) În contrast cu acesta, nu dispar fanaticii, partizanii unei singure idei, care văd în fiecare reprezentant al unei păreri contrare, nu un adversar de idei, ci un dușman personal ce trebuie anihilat.” (wikipedia.org)

Îmi imaginez că există două tipuri extreme de spirite capabile să declanșeze, la un moment dat, o schimbare a lumii de amploarea celei din Renaștere: la o extremă ar fi tipul insurecțional, plin de idei mărețe, avid de putere și fapte – dar care nu o poate schimba decît în rău, pentru că este mult prea atașat de ea (așa cum bărbatul își poate înnebuni nevasta cu gelozia – și, evident, viceversa), iar la cealaltă extremă – tipul cerebral, detașat, ultraanalitic, capabil de profunzimi insondabile, dar atît de insondabile încît cade în nonacțiune și blazare, mai ales pe măsură ce începe să creadă (și apoi înțelege) că această lume și această viață nu sînt singurele dintre cele posibile. („Sigur că da, vreau să schimb lumea în care trăiesc! Cu o alta!” ți-ar răspunde acesta din urmă la întrebare, cu un rînjet în colțul gurii.)

Undeva între aceste extreme există tipul capabil să realizeze combinația optimă combustibil –aer care să ducă la explozia necesară unei Renașteri – în sens benefic, creator, eliberator. Și cred că acest tip de spirit este cel reprezentat în zilele noastre de Ronnie O’Sullivan. Pentru că el este în același timp suficient de detașat (prin natura geniului său) și în același timp suficient de atașat pentru a crede cu tărie în această viață, în această lume, în propria sa afirmare și consacrare aici și acum, în „disciplina” care l-a consacrat și de a cărei soartă se îngrijorează sincer.

Și, dacă a fost nevoie de 1000 de ani de întuneric pentru a se putea ajunge de la prăbușirea Imperiului Roman la Renaștere, nu știu de cîte sute de ani mai e nevoie pentru a depăși orbirea și autismul în care luminile lumii supertehnologizate pe care o ridicăm în jur ne scufundă încet. Ce este sigur este că dacă vom zvîrli o broască într-o oală cu apă clocotit, ea va sări cît colo și se va salva. Dar dacă o vom pune pe foc într-o oală cu apă rece, pe care apoi o aducem încet la fierbere, ea va muri la fel de încet. Oac!

Foto: Malta Independent

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.