Plimbare cu Ronnie O’Sullivan la curtea lui Lorenzo Magnificul

6 martie 2014
Plimbare cu Ronnie O’Sullivan la curtea lui Lorenzo Magnificul jpeg

Rar mi-a fost dat în ultima vreme să aud din partea unei mari personalități a momentului o declarație care să fie în același timp și provocatoare, și inteligentă, și elegantă. Și cu atît mai puțin din domeniul sportului. Dar iată că neobișnuitul campion de snooker Ronnie O’Sullivan reușește să ne surprindă din nou. Într-un interviu redat recent de revista People, omul se arată extrem de îngrijorat că, deși de ani buni nu se mai antrenează la potențial maxim și nici nu mai participă cu regularitate la marile concursuri, continuă să cîștige pe bandă rulantă toate competițiile la care e prezent. "Eu apar doar la evenimentele mari și cîștig, deși nu întotdeauna joc bine. În general, nu poate fi în regulă ca un jucător part-time cum sînt eu să vină și să se impună la toate turneele! Dacă eu am 38 de ani, nici nu prea mă antrenez la nivel înalt, dar tot cîștig multe întreceri, înseamnă că ceva e greșit în această disciplină", spune recentul cîștigător al Masters-ului Țării Galilor și, printre altele, deținător a cinci titluri mondiale.

Sigur că aici, în România, cînd auzim așa ceva, primul lucru care ne vine în minte este: „Mamă, ce le-a zis-o! I-a făcut de rahat pe toți! I-a înmulțit cu zero! Bravo lui!” Sau dimpotrivă: „Hai, bă, că prea tare se crede ăsta. Și-a luat-o în cap.” Dar pentru că vorbim despre spusa unui om care vine din cultura anglo-saxonă, acolo unde virilitatea polemică nu se demonstrează doar în lupta cu orice mijloace dintre indivizi, ci și (mai ales) în lupta pentru idei și principii, eu unul cred că aici este vorba de mult mai mult.

Dacă am face un scurt exercițiu de gimnastică mentală, am putea observa că însăși Renașterea a fost declanșată de niște oameni străluciți, care însă nu s-au mulțumit cu propria lor strălucire, ci au dorit să schimbe din temelii lumea din jur, care cu stereotipiile, dogmele și turmele ei reușise să-i plictisească și în cele din urmă să-i scoată din sărite. Și asta chiar dacă vorbim despre aceeași lume din care se ridicaseră și în care primiseră consacrarea. Recitesc definiția de dicționar a lui Homo universalis renascentista și zău dacă nu îl văd aici incadrat aproape perfect pe Ronnie: „Om al Renașterii” (Homo universalis renascentista) – caracterizat prin înțelegere ascuțită, deschisă oricărei idei, simț deosebit al frumosului, dorință de afirmare și renume, individualism cu posibilități de dezvoltare multilaterală, adversar al dogmelor și ideilor preconcepute. În aspirația sa spre universalitate, înlătură orice barieră care-i stă în cale, se arată curajos în proiectele sale și plin de forță în acțiune. (...) În contrast cu acesta, nu dispar fanaticii, partizanii unei singure idei, care văd în fiecare reprezentant al unei păreri contrare, nu un adversar de idei, ci un dușman personal ce trebuie anihilat.” (wikipedia.org)

Îmi imaginez că există două tipuri extreme de spirite capabile să declanșeze, la un moment dat, o schimbare a lumii de amploarea celei din Renaștere: la o extremă ar fi tipul insurecțional, plin de idei mărețe, avid de putere și fapte – dar care nu o poate schimba decît în rău, pentru că este mult prea atașat de ea (așa cum bărbatul își poate înnebuni nevasta cu gelozia – și, evident, viceversa), iar la cealaltă extremă – tipul cerebral, detașat, ultraanalitic, capabil de profunzimi insondabile, dar atît de insondabile încît cade în nonacțiune și blazare, mai ales pe măsură ce începe să creadă (și apoi înțelege) că această lume și această viață nu sînt singurele dintre cele posibile. („Sigur că da, vreau să schimb lumea în care trăiesc! Cu o alta!” ți-ar răspunde acesta din urmă la întrebare, cu un rînjet în colțul gurii.)

Undeva între aceste extreme există tipul capabil să realizeze combinația optimă combustibil –aer care să ducă la explozia necesară unei Renașteri – în sens benefic, creator, eliberator. Și cred că acest tip de spirit este cel reprezentat în zilele noastre de Ronnie O’Sullivan. Pentru că el este în același timp suficient de detașat (prin natura geniului său) și în același timp suficient de atașat pentru a crede cu tărie în această viață, în această lume, în propria sa afirmare și consacrare aici și acum, în „disciplina” care l-a consacrat și de a cărei soartă se îngrijorează sincer.

Și, dacă a fost nevoie de 1000 de ani de întuneric pentru a se putea ajunge de la prăbușirea Imperiului Roman la Renaștere, nu știu de cîte sute de ani mai e nevoie pentru a depăși orbirea și autismul în care luminile lumii supertehnologizate pe care o ridicăm în jur ne scufundă încet. Ce este sigur este că dacă vom zvîrli o broască într-o oală cu apă clocotit, ea va sări cît colo și se va salva. Dar dacă o vom pune pe foc într-o oală cu apă rece, pe care apoi o aducem încet la fierbere, ea va muri la fel de încet. Oac!

Foto: Malta Independent

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.