Pisica și religiile

Petru ROȘU
4 mai 2017
Pisica și religiile jpeg

O să spun de la început că am o afinitate aparte pentru lucrările contemporane care tratează teme teologice. Religia a fost dintotdeauna un subiect controversat şi dificil şi dens; alături de politică, e genul de subiect despre care “nu e recomandat” să vorbești în public că să nu agiți spirite degeaba. În grupurile mele de prieteni, abordarea asta ar fi numită “najpa”. Şi de ce să nu vorbim despre religie, pînă la urmă? La naiba, tocmai acum e momentul în care are tot sensul din lume să o facem. În zilele noastre, vedem la prima mînă ce consecințe sociale și politice serioase pot avea diferențele confesionale.

Ce înseamnă, pînă la urmă, credinţă? Are vreo baza rațională? Trebuie să aibă vreo baza raţională? Se pot împăcă între ele atîtea religii cîte are omul în momentul de faţă? Dacă da, cum? Trebuie să crezi orbeşte că să te poţi numi credincios? Dacă îţi dozezi credinţa în dogmă şi încerci să o gîndeşti cu propriile puteri, comiţi blasfemie? Sînt întrebări vechi, la care s-au dat o mie de răspunsuri de-a lungul timpului. Fie că vorbim de încercările lui Toma d’Aquino de a vorbi raţional despre religie, sau de analogiile prin artă făcute de Orhan Pamuk, omul a încercat mereu să îşi explice cumva chestiile astea. Sincer, am tot respectul şi toată admiraţia pentru artiştii contemporani care au sîngele şi forţa de pătrundere necesare că să desconsidere statutul de “tabu” din jurul religiei şi să răspundă la întrebările astea într-o manieră proaspătă.

Asta face şi Le chat du rabbin. Ilustratorul Joann Sfar şi-a adaptat, alături de regizorul francez Antoine Delesvaux, cele 5 romane grafice cu acelaşi titlu într-un film. Premisa e simplă şi generoasă – în Algeria anilor ’20 (colonie franceză pe atunci, deci spaţiu creştin), pisica (François Morel) unui rabin (Maurice Benichou) mănîncă papagalul casei şi descoperă că poate să vorbească; prima ei dorinţă este să se convertească la iudaism. Rabinul îi citeşte cu pasiune din Talmud şi pisica, o raționalistă convinsă (şi ușor cinică-blazată), îi aduce contraargumente cu lejeritate. Interesant însă e că, în loc să îi desconsidere punctele de vedere, rabinul îi răspunde foarte deschis pisicii. Cei doi, aflați într-un raport aproape filial foarte duios, îşi păstrează rolurile din scena asta de-a lungul filmului – pisica e vocea rațiunii, mereu obiectivă, mereu critică; rabinul e evreul credincios şi convins, dar suficient de înțelept ca să admită şi alte abordări şi să le discute deschis. Grosul acţiunii constă într-un periplu nebun printr-o Africă desenată meticulos şi detaliat şi, nu ştiu, wholesome în pasteluri. Călătorii sînt aduși împreună circumstanțial şi compun un grup foarte atipic – un pictor rus evreu, rabinul, un sufi, un ateu alcoolic, un măgar care știe să cînte şi pisica, permanent naratorul comic. Cei 6 pleacă în căutarea „Ierusalimului Africii”, un oraş de legendă unde domină iudaismul în forma lui cea mai pură de peste 2000 de ani. Pe drum, se întîlnesc cu un grup de musulmani radicali, cu o parodie evidentă către Tintin şi omul alb („care nu ascultă, doar vorbeşte”), staționează într-o tabără de berberi, în sfîrşit, întîlnesc reprezentanții a o mie de confesiuni. Unii sînt agresivi, alţii sînt primitori, alţii sînt sceptici faţă de credinţele grupului.

Totuşi, se vede cu ochiul liber că cinci romane au fost comprimate într-o oră şi jumătate de film. Sînt tot felul de thread-uri narative care simţi că rămîn cumva în aer; deşi sînt închise, simţi că le lipseşte ceva. Cred că ce vreau să spun e că totul pare puţin haotic. Sînt teme, cum ar fi viziunea religiilor orientale asupra artei occidentale, care sînt tratate foarte lax – un pasaj la începutul filmului după care tema dispare cu totul, revine peste vreo jumătate de ora, dispare din nou. Mi s-a părut că sînt ridicate unele probleme care rămîn neexplorate sau incomplet explorate. Din cauza asta, ca spectator, e posibil să nu te imersezi complet în lumea propusă de film pentru că te poţi simţi aruncat dintr-o arie tematică într-alta aparent fără sens.

Sfar şi Delesvaux dezvoltă un discurs despre toleranţa religioasă, despre raporturile individului cu religia proprie, despre artă în religiile orientale, despre convieţuirea confesională şi cum s-ar putea face ea cu succes. Filmul construieşte o lume aşa frumos filigranată şi aşa consistentă că, dacă te laşi în mrejele ei, îţi pare rău cînd ieşi din ea. Chiar aşa haotic şi dezlînat pe alocuri, Le chat du rabbin tratează teme actuale şi necesare despre care are tot rostul din lume să vorbim deschis şi fără bariere. E amuzant şi plăcut, dar nu dă nicio clipă în derizoriu sau în superficial faţă de subiectele profunde pe care le abordează. Poate să distreze pe oricine, poate să şi dea de gîndit spectatorului dispus să încerce ceva nou. Oricum ar fi, merită văzut.

Petru Roșu este licean și organizator al Festivalului de film pentru adolescenți SUPER.

Le chat du rabbin / Pisica rabinului (Franța, 2011) este programat la București la Centrul Ceh, luni, 8 mai, ora 20:30.

Cea de a XXI-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai). Programul complet: http://ffe.ro/2017//2017/programfilme/.

Detalii suplimentare despre film: http://ffe.ro/2017/programfilme/pisica-rabinului/

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Greşeala ce ar putea lăsa nepedepsită o bandă de tâlhari care a terorizat Ploieştiul
Trei hoţi din Prahova care au terorizat ploieştenii în perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2020 sunt la un pas să rămână nepedepsiţi din cauza unei greşeli a instanţei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.