Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica

22 iulie 2022
image

Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”

Poate pare inadecvat să scriu despre piftii în mijlocul verii, dar, de fapt, piftiile sînt un pretext usturoiat pentru a vorbi, iarăși, despre gastronomia noastră și mai ales despre turismul culinar.

Scriu acest text de pe terasa Conacului Boierului, din Ponoarele, Mehedinți, prima oprire din incursiunea de zece zile pe Via Transilvanica pe care o fac alături de colegii de la Cronicari Digitali. Despre Via Transilvanica aflați mai multe de la ceilalți participanți și din jurnalul nostru cotidian din Dilema veche. Eu sînt aici pentru mîncare așa că vă urez poftă bună... la lectură.

Piftiile (răcituri, aituri, cocioane, tremurici) sînt emblematice pentru gastronomia noastră țărănească. Valorifică o bucată de carne delicioasă, dar considerată inferioară: „adidașii de porc”. Au și marele merit de a avea un „termen de garanție” lung în zilele friguroase de iarnă fără necesitatea unui frigider.

Piftiile sînt necizelate, primitive, unsuroase, chiar inapetisante. Haribo-suine cu mult colagen de speriat mofturoșii. Dar, duse la oraș piftiile au schimbat ițarii cu blugi chic și au dat ia pe o bluză fancy. Înțolirea s-a făcut la Marile Case de Modă Gastronomică, iar schimbarea numelui a fost înregistată în rețetarele universale. Au devenit aspicuri. Adică pretabile bucătăriilor ornamentale medievale, platorilor festive socialiste, dar și experimentelor culinare avangardiste. Aceeași Mărie, altă pălărie.

Poate cam lung mise en place-ul ăsta textual înainte de a ne întoarce la oile noastre, dar pregătirea unui fel de mîncare ceva mai complicat precum și a unei concluzii necesită organizare prealabilă.

image

Cred că turismul enogastronomic poate fi una dintre puținele mari șanse ale țării. Avem mult potențial, iar ruralismul nostru incipient tehnologizat face cu ochiul occidentalului doritor de evadări urbane. Eco, bio, natural ori tradițional sînt markeri seducători pentru corporatistul vestic îmbuibat cu mîncare mult prea procesată.

Treaba asta nu o faci cu mezeluri din retail, cu brînzeturi franțuzești de la magazinul din colț sau cu burgeri din vită argentiniană. E musai să scoatem la înaintare artileria grea: piftia. Dar nu chiar rețeta bunicilor, ci avem nevoie de o piftie aspi(l)cuită. Strecurată și limpezită, poate de curcan și nu musai de porc, degresată și dichisită. Ceva între mamaie și masterchef. O mîncare care să atragă și un italian gălăgios și un scandinav distant, care să mulțumească și conservatorii și progresiștii.

Astăzi e a treia zi din excursia pe Via Transilvanica (am început-o dindărăt – de la ultima bornă, cea de la piciorul podului lui Apolodor, din Drobeta Turnu Severin. Via Transilvanica este un traseu de 1.400 de kilometri care începe la Mănăstirea Putna și care este marcat cu borne speciale, despre care puteți afla mai multe pe viatransilvanica.ro și www.cornicaridigitali.ro). Este unul dintre proiectele de țară cu un potențial turistic enorm. Personal, sînt aici în căutare de mîncare. Iar pînă acum e bine și foarte bine.

La schitul Topolniței am mîncat mănăstirește. O puteți face și voi, dar trebuie să vorbiți în prealabil cu călugării. O ciorbă dulce de legume cu găluște de urdă și surpriza zilei: ardei umpluți cu tocăniță de cartofi.

 În Carașova, localitatea cu cea mai importantă comunitate croată, am mîncat la un viitor punct de gastronomie locală – Sălașul cu Lavandă – niște fripturi incredibile: pui de țară și un porc delicios, alături de o salată de cartofi (cartofi fierți tăiați rondele subțiri, ceapă tocată mărunt, un strop de maioneză) și alte salate. De ținut minte, pe la oamenii ăștia mai trec. În timp ce completez acest text aștept să înceapă festinul croat: o să gătesc cu membrii comunității papricaș de oaie, oaie întreagă la cuptor și mai vedem noi. Dar noi am fost privilegiați. Am discutat dinainte, iar echipa Cronicari Digitali a planificat minuțios călătoria.

Însă celor care preferă explorarea le recomand să caute Punctele de Gastronomie Locală de pe traseu și pensiunile care, în meniu, dau importanță produselor și preparatelor locale.

Conacul Boierului din Ponoarele este un astfel de exemplu: cereți ciorba de ceapă verde cu brînză, oaia la boți de alun (una dintre cele mai bune oi pe care le-am gustat vreodată), țuica sau vișinata din sat și tot așa. Ei sînt un exemplu perfect de bună practică gastronomică. La micul dejun primești plăcinte calde și prăjituri de casă, brînzeturi din zonă și dulcețuri făcute de ei.

La final, nu îmi rămîne decît să vă urez drum bun și poftă bună!

Facem această călătorie ca să o faceți și voi!

image

Cronicari Digitali – proiectul cultural dezvoltat de Zaga Brand și Asociația Human Made Art – adună toate experiențele în „Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” alături de Raiffeisen Bank România. Rezidența digitală de storytelling este susținută de partenerul de mobilitate  TRUST MOTORS, partenerul video GO PRO și partenerii media Rock FM, Dilema veche, Spot Media și PressOne.

Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica in Dilema Veche png
anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Cropat Radu Theodoru la o intalnire a gruparii Vlad Tepes in februarie 2025 FOTO Facebook jpg
Ce li se pregătea românilor prin proiectul „Geția”: „Se va confisca tot. Se va naționaliza tot. Va fi jihad” STENOGRAME
Robertin-Adrian Dinu, liderul Comandamentului Vlad Țepeș, organizație care funcționa ca un sistem paramilitar, paralel cu instituțiile statului român, ai cărei membrii sperau să schimbe constituția și numele țării cu ajutorul rușilor, explica ce va urma după demararea proiectului Geția.
Cheile Cibului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (79) JPG
Fenomenele stranii petrecute în Cheile Cibului. Toți oamenii din sat și-au împodobit casele cu cruci și icoane
Cheile Cibului, un sat izolat din Munții Apuseni, a fost în trecut locul unor evenimente tulburătoare. Acum își întâmpină oaspeții într-o înfățișare pitorească, cu gospodării împodobite de cruci, icoane și monumente religioase.
image png
Puterea uimitoare a cojilor de ouă. Un îngrășământ natural care îți va transforma grădina într-un paradis
De câte ori ai aruncat coji de ouă la gunoi fără să te gândești cât de utile sunt pentru grădină? Acestea reprezintă un îngrășământ natural incredibil de eficient, care întărește plantele, îmbunătățește solul și respinge dăunătorii.
seminte chia jpg
De ce tot mai mulți oameni au ajuns să consume semințe de chia cu lămâie. Ce beneficii are acest amestec
Poate că deja mulți dintre noi am auzit despre cât de benefice pentru sănătate sunt semințele de chia. Iar de-a lungul lumii, tot mai mulți oameni combină aceste semințe cu lămâie, pentru a se bucura de efectele pozitive pe care acest amestec le poate avea asupra organismului.
Sealandafterfire2 jpg
Singura țară din Europa cu un singur locuitor. Are doar 550 metri pătrați
Sealand, cunoscută oficial ca Principatul Sealand, este considerată cea mai mică țară din lume, situată pe o platformă marină abandonată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la aproximativ 12 kilometri de coasta Suffolk din Marea Nordului.
Condimentele și ierburile sunt extrem de benefice pentru sănătate Colaj DMS
Șapte condimente care reduc inflamațiile și îmbunătățesc digestia. Alimentul cu cel mai ridicat conținut de fier în doze reduse
Nutriția devine un subiect din ce în ce mai important în societate, pe măsură ce crește conștientizarea impactului pe care îl pot avea anumite deficiențe alimentare asupra sănătății.
image png
Cum să îndepărtezi, fără prea mari bătăi de cap, etichetele de pe borcane
De multe ori, atunci când vrei să reutilizezi borcanele sau sticlele, te lovești de o problemă frustrantă: etichetele care nu vor să se desprindă. Fie că sunt etichete de la borcane de zacuscă, gemuri sau miere, reziduurile lipicioase rămân adesea pe sticlă sau pe metal, iar orice tentativă de îndep
image png
Cum să ascuți foarfecele cu ajutorul foliei de aluminiu? Un truc simplu care te ajută să economisești timp și bani!
Ați încercat vreodată să tăiați ceva cu foarfece contondente? Este frustrant, nu-i așa? E ca și cum ai încerca să feliezi o roșie cu un cuțit de jucărie – complet ineficient. În loc să te enervezi pentru alegerea nefericită a instrumentului sau să te grăbești să cumperi un set nou de foarfece
carmen constantin romanca austria foto arhiva personala jpeg
Româncă, despre sistemul de educație din Austria: „Profesorii n-au interesul ca tu să termini liceul”
Carmen Constantin, o jurnalistă din Piteşti stabilită de șapte ani cu familia în oraşul austriac Linz, are doi copii și a vorbit pentru „Adevărul” despre regulile stricte din sistemul de educație din Austria, total diferite față de România.