Pierzătorii
În numărul din 28 mai, revista Bloomberg Businessweek are una dintre cele mai simple şi mai grăitoare coperte pe care le-am văzut în ultimul timp. Sub titlul "For Euro Crisis Relief", pe un fond portocaliu, ni se înfăţişează un mare... loc de dat cu capul. Şi următoarele patru instrucţiuni:
1. Puneţi revista pe o suprafaţă tare.
2. Daţi cu capul în ea.
3. Repetaţi, dacă este nevoie.
4. Dacă durerea persistă, deschideţi revista la pagina 9.
La pagina 9 (sau, în cazul nostru, pe site) găsim articolul lui Clive Crook - "Who Lost the Euro" - un text care ne poartă în trecut, la originile Uniunii Europene, arătîndu-ne că, de fapt, proiectul a fost menit eşecului de la bun început, întrucît simpla adoptare a unei monede unice nu este suficientă pentru a crea o uniune reală între cetăţenii europeni. Drept dovadă, în plină criză economică, care continuă să lovească în valuri, stereotipurile despre diversele popoare de pe bătrînul continent redevin actuale. "Germanii sînt autoritari şi aspri. Italienii sînt leneşi. Grecii sînt corupţi. Britanicii sînt aroganţi. Francezii sînt orgolioşi", scrie Crook.
S-a zis cu pacea şi prosperitatea dorite după 1945, s-a zis cu "europenitatea" - cetăţenii se reîntorc înspre propriile ţări, iar curentele naţionaliste recapătă forţă. Soarta Europei, aşa cum o ştim, este pusă la îndoială. Crook adaugă: "Deja, o despărţire de sistemul euro a trecut de la «de neînchipuit» la o împrejurare pentru care oficialii se pregătesc. Întrebarea imediat următoare este dacă Grecia va părăsi zona euro. Liderii Europei ar spera să oprească descompunerea aici. Dar dacă Grexit-ul va avea loc, atenţia se va îndrepta imediat spre care ţară va urma. Pentru a opri deşirarea sistemului, fapt ce ar avea consecinţe nebănuite, UE s-ar putea să trebuiască să facă eforturi către adîncirea uniunii, căreia Germania i-a rezistat încă de la începutul crizei: garanţii comune pentru datoriile fiecărui stat şi intervenţia nelimitată a Băncii Centrale Europene".
(Patricia Mihail)