Pericolele nucleare ale lumii de azi
La Washington, în jur de 50 de ţări şi-au trimis reprezentanţii la un "summit" pe tema securităţii nucleare, a patra reuniune de acest gen organizată la iniţiativa americanilor. Contextul este extrem de tensionat întrucît persistă teama că jihadiştii sau diverse alte reţele teroriste ar putea avea acces la tehnologie radioactivă sau chiar la arme nucleare, iar pe de altă parte Coreea de Nord rămîne un coşmar permanent pentru vecinii ei dar şi pentru restul lumii.
În 2009, aflat la Praga, preşedintele american Barack Obama a rostit un discurs istoric în care şi-a detaliat viziunea sa în privinţa unei lumi "fără arme nucleare". El va părăsi puterea în ianuarie anul viitor fără să lase în urma sa o lume mai sigură. Dimpotrivă, în raport cu anul 2009 lumea de astăzi este mai complicată, mai tensionată, cu focare de criză mai numeroase. Singurul mare succes al lui Barack Obama rămîne acordul negociat cu Iranul, care a acceptat să-şi sisteze, cel puţin pentru moment, programul nuclear. În rest ameninţările nucleare persistă, începînd cu cele legate de "bombele murdare" pe care ar putea să le fabrice teroriştii.
Faţă de anul 2009, luat ca referinţă, şi comunitatea internaţională este mai divizată. Între timp relaţiile dintre ruşi şi americani s-au răcit serios, iar Vladimir Putin nici nu a venit la "summit"-ul de la Washington.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro