Percepția bipolară

24 ianuarie 2016
Percepția bipolară jpeg

Mariana Codruț, hiatus, Editura Paralela 45, 2015.

Nu de puține ori criticii literari pun etichete scriitorilor, etichete ce se perpetuează de la o generație de critici la alta, astfel că, scriitorii în cauză greu se mai pot debarasa de ele. Și asta mai ales că o parte considerabilă a criticii de întîmpinare de la noi e destul de mimetică și nu e dispusă să caute mijloace alternative de interpretare ale unor scrieri, despre care se presupune că s-ar dori valorizate sau revalorizate. Mariana Codruț a primit foarte repede eticheta de scriitoare austeră (mă refer, firește, la recuzita stilistică utilizată de ea). Astfel, „autoarea și-a însușit repede și temeinic lecția austerității” (Constanța Buzea) sau „poezia Marianei Codruț se individualizează printr-o subtilă organizare a austerității” (Daniel Dimitriu) sau „același vers sincopat, aceeași notație eliptică, austeră” (Florența Albu) și, recent, „încă de la debut, s-a observat în poezia Marianei Codruț o anume austeritate a discursului” (Gabriela Gheorghișor).

În ceea ce mă privește, nu cred că acest concept este unul în măsură să aproximeze natura stilistică și ideatică a poeziei Marianei Codruț. „Renunțarea la podoabele discursivității” (Traian T. Coșovei) nu presupune în mod obligatoriu austeritate. În arta literară – cu precădere în poezie – există în permanență o negociere a mijloacelor expresive. Nu se poate vorbi despre o reducție totală a acestora. De cele mai multe ori, lipsa unui anumit procedeu atrage după sine o lectură prin raportare la acel procedeu, chiar daca el nu mai e vizibil. Mariana Codruț este o poetă cu adevărat de valoare pentru că s-a specializat în acest tip de negociere a mijloacelor expresive. Ea își construiește poemele în așa fel încît cititorul simte nevoia unor anumite continuări. Dar acestea nu ar însemna altceva decît tautologie lirică sau explicitare. De multe ori, autoarea își lasă poemele să se „închidă” undeva în afara lor, într-un background neidentificat. Așadar, nu austeritate a discursului poetic, ci chiar bogăție retorică contrasă, redirecționată sau, dacă vreți, absența simulată a acesteia. Dar specializarea în acest tip de negociere nu ar fi deloc suficientă pentru a conferi valoare poeziei Marianei Codruț. Naturalețea, lipsa de artificialitate în aplicarea amintitei metode, conduce deopotrivă spre autenticitatea trăirilor și persuasivitatea discursului liric.

Să vedem cum anume reușește scriitoarea să imprime demersului său liric forța și eficiența persuasivă a autenticității în cea mai recentă carte a sa.

Pornind de la o ieșire din iluzia unei concepții proprii despre lume și viață, trecînd printr-o regîndire a singurătății și a iraționalului ca modalități de raportare la exterior, poeta ajunge repede la conștientizarea unui mod personal de situare în raport cu lucrurile din jur: „cînd mă apropii prea mult / de un om, inima lui / se pulverizează / iar eu cad în gol. / dar cu atîta putere a disperării / știu să mă-ntorc spre cerul / și pămîntul din mine, / încît le fac să vorbească” („nu sînt o tăietură precisă"). Această modalitate de situare, de individualizare poate constitui o cheie de lectură a întregului volum. Într-un alt poem foarte bun – prin simplitate și forță – autoarea reușește încă o dată să acomodeze două principii eminamente contrare: „mă uit mereu în mine / ca într-un tunel prin care / vreau să fug și nu pot. cîteodată, / cînd încep metodic să scot noaptea / din lăzi uneltele de tortură, / din întuneric răsar doi sori albaștri. / sub raza lor plină de milă, / victimă și călău în cămăși de finet/ se ghemuiesc rușinați în pat / cu pleoapele bine strînse” („În colonia mea penitenciară"). Sînt foarte dese aceste cufundări în dimensiuni diametral opuse, aceste asumări nepătimașe ale disonanțelor. Dar ceea ce e interesant și caracteristic Marianei Codruț constă în faputul că acomodarea contrariilor nu înseamnă deloc ștergerea barierelor dintre ele, unificarea lor. Ele există în același spirit, dar independente unele față de altele. Între acestea există întotdeauna un hiatus.

Reprezentative în acest sens sînt poemele în care se optează pentru o anumită dimensiune și totul e apoi regîndit în funcție de aceasta. Retragerea trupului și a spiritului în cap, explorarea micilor paradoxuri cotidiene, înțelegerea singurătății ca pe o formă de conservare a identității, asumarea unei rupturi ireversibile dintre eu și lume, radicalizarea lirismului pentru ca acesta să poarte în mod natural și amprenta socialului, înțelegerea morții ca pe o proiecție a lui a fi, toate acestea conturează un discurs liric ce impune o percepție bipolară a realității și a sinelui. O percepție acută precum existența ei „ostilă vieții cu majusculă”.

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.
 
 

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Cum au ajuns romii în principatele române. Statistic, ei sunt mult mai numeroşi decât în orice ţară
De la plecarea lor din India, în urma certurilor dintre conducători, s-au despărţit în două ramuri, o parte îndreptându-se spre Nordul Africii, în timp ce partea cea mai consistentă a luat calea Europei.
image
Povestea nefardată a românului închis în China: „Stăteam într-o cuşcă cu gratii şi dormeam pe o pătură plină de sânge“
Marius Balo l-a căutat pe Dumnezeu la seminarul teologic din Cluj-Napoca, apoi la Academia de studii teologice „Sfântul Vladimir“ din New York, dar l-a găsit cu adevărat într-o celulă de 16 metri pătraţi din Shanghai. A petrecut opt ani în închisorile chinezeşti, timp în care a cunoscut iadul pe Pământ, însă acum consideră că toată experienţa a fost, de fapt, o binecuvântare.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.