Pe marginea Oscarului

22 februarie 2012
Pe marginea Oscarului jpeg

Meryl Streep pe covorul roșu al Berlinalei a fost o apariție regală, deși în seara proiecției de gală a lui Iron Lady ploua, iar în spatele gardului rămăsese la un moment dat numai o mînă de fani ultradevotați. Cartoanele muiate cu “I inimă Meryl Streep” dădeau o impresie destul de jalnică. Dar cînd au început să apară BMW-urile oficiale, țipetele celor de afară i-au atras și pe cei din Palast. Meryl, de o eleganță desăvîrșită și cu un zîmbet cald, a bătut ploaia și cei care au reușit să facă rost de autograful ei, doar cîțiva, pe poze ude, au plecat acasă extaziați. Berlinale a omagiat-o prin proiecțiile lui Kramer vs. Kramer (1979), Sophie’s Choice (1982), Silkwood (1983), Out of Africa (1985), The Bridges of Madison County (1995), A Prairie Home Companion (2006) în secțiunea specială de omagiu, și The Iron Lady produs anul trecut, în competiție. Proaspăt premiată cu un Glob de Aur și un BAFTA pentru rolul Doamnei de fier, Meryl Streep are și o nominalizare la Oscar și e favorită. Ursul de Aur omagial se adaugă la ceea ce ar putea fi anul cu cel mai multe premii al actriței.

La polul opus, Charlize Theron a fost prezentă (nu și fizic) la Berlin cu noul ei film, Young Adult, semnat de scenarista Diablo Cody și regizorul Jason Reitman, echipa de la Juno. Aplaudat de critică drept cel mai bun rol al actriței după cel din Monster, Academia Americană de Film l-a ignorat definitiv. Vizionarea lui Young Adult e prilej de reflectare înveninată asupra moralei și sentimentelor de la Oscar. Personajul lui Theron, o fostă prom-queen, adolescenta americană perfectă, cu părul de aur și cu iubitul perfect, cea urîtă cu pasiune de toate fetele. Plecată din orașul de provincie, Mavis Gary își urmează destinul în marele oraș, unde ajunge scriitoare. Mavis e o ficțiune pură, imposibil de penetrat, tare ca un diamant, pe care Diablo Cody o portretizează în întreaga splendoare a eșecului ei. Mavis a rămas aceeași superbă apariție ca în liceu, nu s-a schimbat deloc și tocmai aici e cheia subersivă a filmului. Viața ei înseamnă aceleași beții pînă în zori. Lucrează cu contract ca ghostwriter la o serie de cărți pentru adolescenți, unde toarnă aceleași formule ale idealului adolescentului american cu care i-a fost alimentat și ei creierul. Mavis e psihotică, lipsită complet de empatie, nu s-a maturizat deloc. Asta e cel mai grav, un personaj care nu se schimbă. Oscarurile n-ar putea niciodată aproba așa ceva. Un personaj negativ care nu se schimbă, căruia, dimpotrivă, îi întrezărim naunțe de victimă. Criticul de la Ottawa Citizen, Roger Moore, exprimă minunat ideea: «Diablo Cody și Jason Reitman au reușit totuși să obțină un adevăr fundamental pe care scenariile le ignoră în mod tradițional. Oamenii nu se schimbă. Arcul de evoluție al personajului e unul dintre miturile perpuetuate în filme. »

Dar asta nu înseamnă că Mavis nu trece printr-o criză. Cînd o întîlnim, farmecul libertății de a bea pînă în zori și de a adormi îmbrăcată și aventurile de-o noapte și-au pierdut demult farmecul. Nu mai sînt decît o rutină plictisită. Așa că atunci cînd primește un e-mail de la soția fostului ei iubit din liceu cu poza bebelușului lor nou născut, Mavis se hotărăște să facă o mișcare radicală: se întoarce în orașul ei pentru a-l recuceri și, simbolic, pentru a-și cere înapoi coroana.

Reia legătura cu Buddy, “fostul” ei din liceu, care e, în mod evident, absorbit de noua lui viață de familie și își aruncă asupra lui întregul arsenal de tactici infailibile (în liceu). Tratamente cosmetice totale, meșe de păr, replici porcoase de divă fără scrupule. Prin barurile orășelului, Mavis se anturează cu un alt fost coleg de liceu, Matt Freehauf (Patton Oswalt), un tip scund, gras și schilodit pe viață în liceu de un hate crime: hoarda de masculi alfa l-a bătut lăsîndu-l șchiop și aproape impotent pentru presupusa crimă de a fi gay. Pentru ca apoi compasiunea publică cîștigată cu sînge să fie retrasă fără un cuvînt cînd s-a descoperit că nu era de fapt gay. Matt e genul de bărbat care știe că n-are niciun fel de șansă la una ca Mavis, dar ceva îi atrage împreună. Pe dinăuntru diferențele între ei nu sînt deloc atît de mari. În fața celuilalt fiecare poate fi el însuși și fiecare e pe marginea unei prăpăstii interioare. Amîndoi sînt prinși în capcana trecutului. Mavis e psihotică, arogantă, insultă și biciuiește, trăiește într-o perfectă negare a realității. Dar personajul ei e mai real și mai memorabil decît un milion altele. Măcar ea trăiește, Matt a renunțat. El o pune sub lupă fără milă, pledează pentru o transformare, chiar dacă o face dintr-o poziție de adorare, de la picioarele ei. Cruzimea ei de monstru perfect ingenuu și umilința spiritului lui mortificat dau pe ecran o rară alchimie. Dar monstrul trebuie pedepsit și expus în piața publică. Diablo Cody face asta cu personajul ei, însă deznodămîntul e mai subversiv decît începutul. Mavis e o ficțiune ambulantă, o nebună, dar una capabilă de observații juste: “everyone in this town is just fat and dumb”. Ironia subterană a vieții de familie în provincia americană, a fabricii populare de prințese și majorete, e spectacolul ce trece aproape neobservat, din fundal.

Probabil rolul din Young Adult e mai bun decît cel din Monster. E în orice caz mult mai cinstit, dezbrăcat de toate artificiile și mecanica obositoare a noii “metode” – cea care persupune îngrășări cu 30 de kilograme și fețe desfigurate. Charlize Theron își pune la bătaie nu doar talentul, ci și incredibila ei frumusețe și joacă fără nici un efort, lăsînd să se vadă pe chipul personajului ei o suferință de care aceasta nici măcar nu e conștientă. Mulajele și măștile de care a avut nevoie pentru criminala Aileen Wournos i-au adus un Oscar. Onestitatea nu-i aduce nimic, dar e greu de crezut că va mai apărea în viitorul apropiat o potrivire atît de mare între un personaj și un actor.

Crește așteptarea pentru următorul film al lui Diablo Cody, căci pare că doza de subversiv se mărește și se ridică tot mai aproape de suprafață. Greu de anticipat unde ar putea ajunge următorul.

O parte din echipă a însoțit filmul la Berlin, producătorii, regizorul Jason Reitman și actorul Patton Oswalt, întîmpinat cu ovații, care a urcat pe scenă într-o plăcută stare de ebrietate, ridicînd în slăvi atmosfera orașului și întărind reputația petrecerilor festivalului. Discursul lui s-a încheiat cu “Să continuăm să bem!” Scoarțele sînt menite să cadă, se pare, de pe toată lumea la Berlinală.

Laura Popescu este critic de film.

woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.