Pavel Brăila: cum să privești astăzi o expoziție a lumii

8 octombrie 2016
Pavel Brăila: cum să privești astăzi o expoziție a lumii jpeg

Unii dintre noi credeau că expozițiile universale – World Expo – nu mai există de multă vreme. Un model învechit, ce pare că nu ar mai putea să își găsească locul într-o lume contemporană, în care reprezentarea națională nu poate decît să eșueze din facere într-un discurs naționalist și încărcat politic, iată că își găsește în continuare spațiu de expunere. Am bine întipărite în memorie cîteva fotografii de arhivă, cu pavilioanele monumentale ale lui Duiliu Marcu ori Octav Doicescu, restaurantele românești fastuoase, aprecierile străinilor, referitoare la gastronomia autohtonă sau la „româncele frumoase”. Despre expoziția universală a artelor vizuale – Bienala de la Veneția – nu mai vorbesc aici. Faptul că ea se încăpățînează să supraviețuiască, în aceleași pavilioane cu fundație politică grea, completate de alte pavilioane temporare instalate în palate în ruină din centrul orașului, palate astfel resuscitate, dovedește că bienala venețiană e un model mai degrabă necesar, un soi de perversiune a sistemului artei, care trebuie alimentată neapărat din doi în doi ani. 

Anul trecut, cu cîteva zile înainte să se inaugureze o nouă ediție de bienală, s-a deschis, în același nord mîndru, un nou World Fair. Dacă în 2012 se ținuse în Coreea de Sud, iar doi ani mai devreme, în 2010, în China, iată-l acum în capitala economică a Italiei, Milano. Tema: Hrănind planeta. Energie pentru viață. Cum nu am vizitat acest World Expo și despre prezența României nu aș putea deci să vorbesc, nu pot decît cita cîteva dintre sub-temele propuse de organizatori: știință pentru calitatea mîncării, inovație, tehnologie în agricultură, mîncare pentru un stil de viață optimizat, mîncarea culturilor lumii și a diferitelor grupuri etnice. Următoarea ediție a World Expo va avea loc în 2017 la Astana, iar în 2020 ne vom regăsi în Dubai…

Am avut șansa să văd o versiune a Pavilionului Moldovei de la World Expo Milano la București, mai mult de un an mai tîrziu, într-o expoziție realizată de Raluca Voinea la tranzit.ro în această toamnă, între 18 septembrie și 2 octombrie, și dedicată artistului invitat în pavilion la Milano, Pavel Brăila. Pentru mine, întîlnirea cu o lucrare de Pavel Brăila e întotdeauna un soi de întîlnire cu o hrană, să-i spunem – deși plasîndu-ne pe urmele limbajului de lemn și riscînd să intrăm în alte dezbateri – spirituală. Pentru această temă a expoziției lumii, Pavel Brăila a expus, alături de cîteva alte lucrări, o instalație video cu trei ecrane, un triptic intitulat JOC. Energia vieții – o filmare a ansamblului de dans folcloric din Moldova, Joc, unul dintre cele mai importante din Uniunea Sovietică, înființat în 1945, cu peste 7000 de spectacole prezentate în toată lumea, așa cum aflăm din statement-ul curatorial. Nu a ales mîncarea tradițională ori dansuri și muzică populară la fața locului. Ori sculpturi în lemn de esență folclorică.

Filmarea lui Pavel Brăila e prima înregistrare profesionistă a ansamblului jucînd dansuri tradiționale moldovenești. Dansuri pe o scenă mare, pe fundal negru, fără public, costume populare impecabile și mișcări perfect sincronizate, tineri cu un perpetuu zîmbet pe chip, o armonie care pare dincolo de uman, mandale în mișcare care te opresc în fața ecranelor și te rețin acolo într-un mod absolut hipnotic. O operă de artă abstractă, un trup colectiv care „lucrează” fără cusur, desprins de orice dans popular de pe un canal TV cu specific folcloric. De unde această fascinație a mea, ca privitor? E o lucrare de-a dreptul subversivă, care inserează un limbaj perfect contemporan, dar cu rădăcini tocmai în tradițional, într-o macro-expoziție a diferitelor lumi, expoziție de expoziții în căutarea specificului național (și a controlului asupra acestuia). O lucrare care se opune fățiș față de discursul „împodobit”, politic-extremist-kitsch, producînd totuși în spectator tocmai acea atracție magnetică pentru puterea maselor organizate, pentru puterea omului-mașină, pentru dinamismul infinit, opera continuă, așa cum o defineau și și-o imaginau futuriștii. Dar Pavel Brăila elimină propaganda, o deturnează în fața mea, voit, către altceva, face posibilă documentarea artistică a unui grup longeviv și încă perfect funcțional – iar gestul său este în sine unul politic. El reușește să creeze o lucrare pînă la urmă despre puterea oamenilor, despre energia ascunsă în noi, despre puterea noastră creatoare. Pavel Brăila îmi arată că un asemenea discurs, despre tradiție, despre moștenire culturală, poate fi (și trebuie să fie) încă posibil, fără deteriorări ulterioare. Iar fundalul negru al lucrării sale își are perechea într-un background al unei Moldove contemporane, obiectivul camerei de filmat se mută invizibil, în mintea privitorului, pe această „pînză” agitată.

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un oraş din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxeneţi şi prostituate datorită tarifelor mari care sunt practicate în această zonă.
image
Românii, la fel de „atenţi” cu mediul ca francezii în urmă cu 30 de ani. Cum se comportă acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chiştoacele pe plajă, PET-urile în ape şi se comportau exact ca românii în anul 2022. Între timp, lucrurile s-au schimbat radical în Franţa
image
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.