Patru povești și un dirijor

Publicat în Dilema Veche nr. 531 din 17-23 aprilie 2014
Patru povești și un dirijor jpeg

Bruckner, Mozart, Schubert, Brahms sub bagheta lui Celibidache

Bruckner

Dacă ar fi trăit în timpurile noastre, probabil s-ar fi spus despre el că este unul dintre cei mai plicticoși oameni, o anti-vedetă totală: a dus o viață de semi-pustnic, preocupat doar de religie și muzică. Și totuși, nu a fost ferit de scandaluri (da, se întîmpla și în secolul al XIX-lea): în Viena acelor ani, viața muzicală se împărțea între adepții lui Wagner și ai lui Brahms, două tabere total antagonice; presa era dominată de brahmsieni care nu au pierdut nicio ocazie să-l defăimeze pe acest ciudat Anton Bruckner, care deși scria mai ales muzică simfonică, atît de disprețuită de Wagner, era un fan înfocat al lui Wagner – se spune că la întîlnirea celor doi din 1865, Bruckner ar fi căzut în genunchi și i-ar fi spus lui Wagner, sărutîndu-i mîna: “Maestre, vă divinizez!”.

Nu-mi pot imagina două spirite mai deosebite decît cele ale lui Bruckner și Wagner: unul, extrem de credincios, cu o creație ce reflectă această credință creștină foarte profundă, sesizabilă nu doar în lucrările religioase, ci în și cele simfonice, fără text, care i-au adus recunoașterea (mai ales postumă); altul, cu o viață personală extrem de frămîntată și pasională, re-creator al unor mituri germane pre-creștine, consacrat drept creatorul dramei muzicale – o reinterpretare în stil personal a spectacolului de operă. Și totuși, o legătură atît de profundă între ei, mai ales dinspre Bruckner spre Wagner.

În anul 1883, Bruckner finaliza Simfonia a VII-a, aceea care avea să-l consacre definitiv ca mare simfonist al secolului al XIX-lea; în 13 februarie 1883 se stingea din viață Richard Wagner. Nu întîmplător, partea lentă a celei de-a șaptea simfonii bruckneriene sună ca un requiem, iar partitura include acele tube wagneriene atît de impresionante în sonoritate. Simfonia i-a fost dedicată lui Ludovic al II-lea al Bavariei, regele care fusese și protectorul lui Wagner (el este și cel care a construit impresionantul castel de la Neuschwanstein). Simfonia a VII-a  rămîne una dintre cele mai cunoscute simfonii bruckneriene; o continuare directă a simfonismului de tip de beethovenian, cu un pronunțat caracter romantic: melomanii o numesc deseori “Lirica”, deși Bruckner nu i-a dat acest subtitlu.

Însă Simfonia a VII-a nu este singurul omagiu adus de Bruckner lui Wagner: 10 ani mai devreme, în 1873, Bruckner scria Simfonia a III-a și astăzi recunoscută drept “Wagneriana” pentru că în versiunea originală fuseseră citate teme din dramele wagneriene. Bruckner a revenit însă de două ori asupra partiturii Simfoniei a III-a, prima dată în 1877 și a doua oară între anii 1889-1890, eliminînd acele citări

însă păstrînd caracterul evocator al acestei muzici dedicate idolului său.

Mozart

Sîntem acum în secolul al XVIII-lea: în 1782, viața muzicală a Vienei îl consacrase pe Wolfgang Amadeus Mozart drept cel mai important interpret la forte-piano, aceasta după ce Mozart decisese să devină ceea ce am numi astăzi un

– după ce își dăduse demisia din funcția de capelmaistru al arhiepiscopului de Colloredo, care-l trata drept un slujitor oarecare. 

Așa că orice comandă de compoziție era binevenită pentru Mozart care, de altfel, ducea o viață profesională plină în acel an, printre cei mai fericiți din viața sa atît de scurtă: terminase partitura operei

care se bucurase de foarte mare succes la premieră și se pregătea pentru nunta cu iubita sa Constanze, celebrată în 4 august 1782. 

Așa că o nouă comandă venită în 20 iulie 1782 l-a prins pe Mozart într-o perioadă foarte aglomerată: prin tatăl său, i se cerea să scrie o muzică potrivită pentru a acompania înnobilarea lui Sigmund Haffner, al cărui părinte fusese primar la Salzburg și protector al familiei Mozart. Așa s-a născut inițial o serenadă, transformată apoi de Wolfgang Amadeus în Simfonia nr. 35 “Haffner”, prezentată la Viena în premieră pe 23 martie 1783. Lucrarea  s-a bucurat de un succes imediat, neștirbit de trecerea anilor.

Schubert

Viena – 1816. În jurnalul unui tînăr de compozitor de 19 ani, găsim următoarea notație: “O, Mozart, nemuritorule Mozart! Ce impresie puternică a unei vieți mai bune și mai strălucitoare ai lăsat asupra sufletelor noastre!”. Compozitorul se numea Franz Schubert, era practic un necunoscut în Viena începutului de secol XIX, însă posteritatea avea să-l consacre drept unul dintre marii romantici. Nu întîmplător, în septembrie 1816, Schubert scria o simfonie gîndită ca un omagiu adus lui Mozart; era cea de a cincea simfonie a sa, o partitură pe care Schubert nu avea să o asculte vreodată interpretată de o orchestră – el s-a stins din viață în 1828, iar această simfonie urma să fie interpretată în premieră abia în anul 1841.

Brahms

Din nou, Viena. În 1854, un compozitor de 21 ani așternea pe hîrtie primele schițe ale primei sale simfonii: va dura încă 14 ani pînă cînd această simfonie, consacrată drept “a zecea simfonie beethoveniană”, să dobîndească forma finală. În 1885, Brahms avea să pună punct ultimei sale simfonii, a patra: între prima și această a patra simfonie se scrie istorie, 30 de ani dintre cei mai importanți ai romantismului german, crearea acelor două tabere – brahmsieni versus wagnerieni –, redefinirea statutului artistului. Ce departe sîntem de acea perioadă cînd, la Viena, Mozart și Schubert se stingeau în mizerie! 

Brahms reprezintă punctul terminus al unei glorioase tradiții, venite de la Beethoven via Mendelssohn și Schumann. Este un clasic printre romantici; în epoca sa a fost privit de wagnerieni ca fiind “retrograd”, însă acest retrograd s-a bucurat de un remarcabil succes atît în viață, cît și postum; și astăzi cea mai mare parte a lucrărilor sale se regăsesc frecvent pe afișele de recital și concert. Brahms închide o epocă; simbolic, în ultima sa simfonie, a patra, ultima parte realizează o sinteză a tuturor tehnicilor de compoziție utilizate de precedesorii săi – Bach și Beethoven, alături de care formează celebrul grup al “celor 3B” din istoria muzicii, uniți mai ales de ideile exprimate de muzica lor, nu numai de similitudinea iniațialei. De aceea, simfoniile lui Brahms sînt un reper de neocolit; sigur cunoașteți tema din partea a III-a a Simfoniei a III-a, făcută celebră de filmul

cu Ingrid Bergman în rolul principal.

Un dirijor

Aceste povești creează cadrul pentru audiția cîtorva dintre înregistrările magistrale pe care le-a lăsat unul dintre marii dirijori ai secolului XX, românul Sergiu Celibidache. Sînt înregistrări realizate în intervalul 1971-1977, cînd Celibidache conducea Orchestra Radiodifuziunii din Stuttgart: la 60 ani, dirijorul se afla la apogeu, iar ideile sale erau clare, limpezite în urma anilor lungi de experiență pe scenă, cît și de studiu personal, inclusiv spiritual (e cunoscută apropierea sa de budismul zen).

Orchestra sună magistral și, cum toate înregistrările sînt din concert, păstrează acea tensiune specifică, inclusiv zgomotele din sală: este ca și cum am deschide o ușă direct în sufletul lui Celibidache, acest român devenit un brand pentru țara lui, dirijorul care s-a încăpățînat să nu înregistreze, deși astăzi din Celibidache au mai rămas doar legenda și aceste discuri. 

Cred că

face un act cultural de mare impact editînd

; iar momentul ales mi se pare de asemenea foarte potrivit. Nu-mi pot imagina o experiență spirituală mai intensă decît să asculți în singurătatea căminului tău Simfoniile a VII-a și a III-a de Bruckner, unul dintre cei mai religioși compozitori din istoria muzicii, în prejma Sfintelor Paști; o aventură continuată cu o incursiune senină de 1 mai în partituri de Mozart și Schubert și finalizată cu audiția uneia dintre marile integrale simfonice ale tuturor timpurilor – aceea semnată de Brahms.

Cred că, (re)descoperind aceste înregistrări care practic nu au circulat pînă acum în România, strecurăm în sufletul nostru ceva din geniul lui Celibidache și al muzicii pe care el știa să o interpreteze în modul său unic. Și a fi măcar pentru o oră (cît durează aproximativ audiția fiecărui CD) alături de unul dintre marile spirite ale secolului XX, un român, este o experiență care nu trebuie ratată. 

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

pui la cuptor cu salata verde jpg jpeg
Cum arată farfuria de slăbit. Dr. Mihaela Bilic explică de ce nu este sănătos să eliminăm complet făinoasele: „Carburantul cu care funcționează creierul”
Pentru a slăbi, cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic susține căprincipalii nutrienți care trebuie limitați sunt carbohidrații, amidonul și făinoasele. Totuși, atenție: nu este sănătos să eliminăm complet făinoasele din alimentația noastră.
image png
Furtună de zădapă istorică în sudul Statelor Unite. S-au închis școli la Houston şi New Orleans
O rară furtună de iarnă s-a abătut marţi asupra coastei Golfului din sud-estul Statelor Unite, aducând căderi abundente de zăpadă, condiţii de polei şi rafale de vânt care au lovit cu precădere oraşele Houston şi New Orleans, relatează Reuters. Cel puţin 31 de milioane de oameni sunt afectaţi.
Cosmetice cu întrebuinţări inedite  Cele mai bizare moduri în care poţi folosi produsele de îngrijire personală jpeg
Detaliul pe care orice doamnă ar trebui să-l cunoască! Ce reprezintă simbolurile 3M, 6M sau 12M de pe cutiile cremelor sau ale cosmeticelor
De câte ori ne uităm la ambalajele produselor noastre cosmetice preferate, observăm simboluri precum 3M, 6M, 9M sau 12M, dar rareori ne oprim să ne întrebăm ce semnificație au acestea.
cisternă cu motorină răsturnată 3 png
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în județul Suceava. Sunt scurgeri de combustibil
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în noaptea de marţi spre miercuri, la intrare în municipiul Fălticeni dinspre localitatea Spătăreşti, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.
trump putin  jpg
Donald Trump ia în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu negociază cu Ucraina. „Este posibil”
Donald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat „posibile" noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu se negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei.
cafea turceasca istock jpg
Ce cantitate de cafea trebuie să bei pentru a trăi mai mult. Un cunoscut cardiolog garantează: „Speranță de viață mai mare”
Cafeaua, băutura care te trezește la viață în fiecare dimineață, continuă să fie subiectul a numeroase studii științifice și dezbateri medicale.
banner wilmark mihai petre png
saltea de pat  jpg
La cât timp se schimbă salteaua de pat, de fapt. Când știi că ai nevoie de una nouă
Salteaua joacă un rol crucial în asigurarea unui somn odihnitor și a sănătății generale. Dacă nu este schimbată la timp, aceasta poate provoca disconfort și chiar probleme de sănătate.
Donald Trump, discurs în fața Ordinului Fraternității Poliției din Charlotte FOTO PROFIMEDIA
Trump amenință Europa cu taxe vamale: „UE este foarte rea pentru noi, ne tratează foarte rău. Nu ne cumpără mașinile sau produsele agricole”
Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale, „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”, adăugând că produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie.