Patrimoniul cultural, obiectiv de interes național

12 decembrie 2018
Patrimoniul cultural, obiectiv de interes național jpeg

Patrimoniul cultural a fost în centrul discuțiilor care au avut loc în cadrul Forumului Anului European al Patrimoniului Cultural în România, un spațiu creat special pentru dezbatere și dialog dedicat tuturor operatorilor culturali activi cu proiecte incluse în calendarul oficial al Anului.

Evenimentul, care a reunit peste 300 de participanți atît din România, cît și din străinătate, cercetători, specialiști în domeniu, personalități din lumea culturală și formatori de opinie, a fost organizat de Institutul Național al Patrimoniului în 28-29 noiembrie 2018. Reuniunea s-a desfășurat cu sprijinul Administrației Prezidențiale, sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România și cu susținerea Ministerului Culturii și Identității Naționale prin Programul Centenarul Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial.

Agenda forumului a cuprins dezbateri și ateliere despre patrimoniu și societate, patrimoniu și democrație, calitate în restaurare, cultură și natură, patrimoniu și comunități, desfășurate într-o serie de spații culturale reper: Biblioteca Centrală Universitară; Palatul Cotroceni; NOD Makerspace, Mater, La firul ierbii – amenajate în fostul complex Industria Bumbacului. Spațiul AWE – Adaptive Work Environment, amenajat în Palatul Universul - a găzduit expoziția și lansarea catalogului proiectelor și evenimentelor desfășurate în România sub egida Anului european al patrimoniului cultural.

La eveniment au participat numeroase personalități culturale, reprezentanți ai unor organizații nonguvernamentale, membri ai administrației centrale și locale, cercetători și inițiatori de politici, atît din țară cît și din Italia, Germania, Marea Britanie, Olanda, Franța, Spania și Grecia.

Michel Magnier, directorul general pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură (DG EAC), în cadrul Comisiei Europene, a fost cel care a deschis lucrările forumului. Reuniunea a început cu un bilanț preliminar în care au fost discutate concluziile parțiale care au reieșit din dezbaterile care au avut loc pe parcursul anului 2018 și care se doresc a fi potențiale direcții de acțiune în anul 2019. S-a accentuat ideea că patrimoniul este o cauză de interes național ce trebuie tratată ca atare la toate nivelurile de decizie și  în toate segmentele societății și trebuie adusă în atenția publică, în corelare cu dezbaterea europeană pe acest subiect.

Calitatea în restaurare a reprezentat una dintre temele importante ale forumului, dacă privim prin prisma numeroaselor cazuri recente de eșecuri ale restaurării. Dezbaterile au subliniat cauzele multiple și interconectate ale acestei probleme, pornind de la lipsa specialiștilor, corelat cu cvasi-absența programelor de formare specializate,  la toate nivelurile – pentru meșteri, pentru arhitecți, pentru ingineri, pentru arheologi, continuînd cu neadecvarea (sau inexistența) mecanismelor de control al calității în procesele administrative. În sesiunea dedicată categoriei particulare a ruinei arheologice s-a pus accentul în mod deosebit pe relația dintre calitatea cercetării și calitatea intervențiilor de conservare și restaurare, precum și pe respingerea reconstrucției, considerată o practică neadecvată, inacceptabilă.

Un exemplu de măsuri concrete propuse sînt cele de ordin fiscal ce pot determina un bun management al patrimoniului, convingînd proprietarii și administratorii să procedeze corect în protejarea lui. Vorbim aici, în special, de cota de TVA redusă și subvenții din fonduri speciale pentru intervenția și reabilitarea de calitate a clădirilor de patrimoniu. Astfel, investițiile în patrimoniu nu vor avea un impact pozitiv doar pentru mediul construit, ci și pentru patrimoniul imaterial, reprezentat de meșteșuguri tradiționale și comunități periclitate. 

„Forumul pe care l-am deschis cu prilejul Anului european al patrimoniului cultural este dedicat discuției, reflecției și analizei privitoare la patrimoniul nostru, începînd de la întrebările de bază – ce accepțiune îi dăm astăzi noțiunii de patrimoniu cultural și ce implicații are această accepțiune – și continuînd cu dezbaterea îndreptată către identificarea de soluții. Toate acestea au ocupat timpul celor două zile ale Forumului, pentru că doar așa putem stabili împreună care sînt problemele și prioritățile, iar apoi putem identifica cele mai bune soluții, care să poată fi larg acceptate. Concluziile formulate în această primă etapă vor fi integrate în demersurile administrative și legislative în curs – în primul rînd elaborarea Codului patrimoniului cultural”, a declarat Ștefan Bîlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului.

INP și-a propus ca prin aceste discuții și analize cu toți actorii importanți ai societății să prezinte starea actuală și problemele pe care le întîmpină acest domeniu, dar și strategii și modalități prin care patrimoniul poate să fie valorificat ca resursă în diverse forme inovatoare. Concluziile dezbaterilor vor fi publicate în curînd.

Anul acesta s-a organizat prima ediție a forumului, iar dorința organizatorilor este ca reuniunea să devină o tradiție și să fie organizată în fiecare an.

Anul 2018 a fost desemnat de către Comisia Europeană „Anul european al patrimoniului cultural”, iar principalele obiective sînt încurajarea prețuirii patrimoniului cultural al Europei ca resursă comună, conștientizarea și sensibilizarea opiniei publice cu privire la istoria și la valorile comune, precum și consolidarea sentimentului de apartenență la un spațiu european comun. 

În 2018 organizații nonguvernamentale, instituții publice, muzee, autorități locale au derulat sub egida „Anului european al patrimoniului” peste 150 de proiecte și acțiuni care au adus în prim plan patrimoniul cultural din România în context european.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.