Pasiune pură

19 martie 2015
Pasiune pură jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din volumul Pasiune pură de Lena Andersson (traducere din suedeză şi note de Liliana Donose Samuelsson), în curs de apariţie la editura Humanitas Fiction, în colecţia „Raftul Denisei“.

Romancieră suedeză de prim-plan, Lena Andersson este în același timp un analist incisiv al societății contemporane, textele sale apărînd în cele mai importante ziare din Stockholm. Prestigiosul premiu August, numit astfel în memoria lui August Strindberg, care i-a încununat în 2013 romanul Pasiune pură, i-a adus recunoașterea internațională prin traduceri în peste cincisprezece limbi.

Ester Nilsson este o persoană rațională. Acționează mereu în acord cu propriile principii. Pînă în ziua în care este invitată să țină o conferință despre renumitul artist plastic Hugo Rask. Bărbatul se află în sală, fascinat de discursul și personalitatea tinerei femei, iar la final, cînd ajung să se cunoască, are același efect asupra ei. Din acest moment existența lui Ester va gravita în jurul întîlnirii și întîmplările declanșate de ea îi vor schimba viața.

***

Mulţi îl considerau obsedat de morală în tot ce crea, spuse Ester tatonînd terenul cu precauţie, încercînd astfel să demareze interviul. Sau obsedat de om şi de natura umană, de comportamentul uman originar?

Da, aşa mai degrabă, spuse el, vădit mulţumit de observaţia ei. Obsedat de om ca atare, da. Numai că obsedat era un cuvînt prea negativ. Mai curînd interesat exhaustiv. Deosebirile dintre indivizi nu-l interesau decît ca aparenţe, dincolo de ceea ce căuta el, şi anume omenescul din om. Căuta esenţa neschimbătoare, ca în lumea ideilor a lui Platon. Omul ca om. Scaunul ca scaun, corpul corpurilor.

Ester îi atrase atenţia că în felul ăsta n-o să aibă deloc priză la acea categorie de intelectuali care de multă vreme ajunseseră la o înţelegere asupra tuturor formelor de universalitate şi de natură umană. După ei, omul nu putea fi definit fără trăsături specifice: bărbat, alb, european, burghez. Noţiunea de scaun nu exista deoarece scaunul este occidental şi aparţine unei anume epoci. Iar corpul despre care vorbea el era protofascist.

El nu comentă asta. Spuse doar că, atît în artă, cît şi în ştiinţă, cel mai bine e să cauţi adevărul, obligîndu-te să priveşti altfel obiectele, jupuite pînă la os şi fără să le consideri, în esenţă sau ca formă, etern neschimbătoare. Dacă vrei să vezi mişcările omului, trebuie să-i priveşti scheletul. Dacă te interesează tirania, trebuie să cauţi formula opresiunii; eventualele variaţiuni pe care le observi nu fac decît să producă confuzie. Tiparul e acelaşi, şi totul porneşte de la un fenomen primar, fie că vorbim de om sau de orice altceva.

Ester spuse că-i împărtăşeşte întru totul vederile despre principiile unificatoare ale existenţei, despre acea structură fundamentală a tot ce există. Întrebarea era în ce măsură trebuie luată în considerare critica la adresa ei.

Ester se gîndi că Hugo avea tot dreptul să fie preocupat în primul rînd de felul în care se prezintă cititorilor, nu să constate dacă ea îi împărtăşea sau nu punctele de vedere. Faptul că ea mai voia şi altceva nu însemna că şi el dorea acelaşi lucru. Trebuia să aibă răbdare, să privească lucrurile în perspectivă.

Schimbă subiectul şi-l întrebă ce stă la baza concepţiei lui despre morală, dacă judecă faptele după consecinţe sau după principii. El nu păru că pricepe întrebarea. Ester îi explică atunci că şi ea se întreabă uneori dacă nu cumva toţi oamenii sînt mai mult sau mai puţin utilitarişti şi califică faptele în funcţie de consecinţe, adică după rezultat, chiar şi atunci cînd declară că pornesc de la principii.

— Ce vrei să spui? răspunse el apăsat şi contrariat. Doar nu e nici o deosebire.

Ester se nelinişti, dar socoti că ar fi fost mai jenant să lase baltă raţionamentul decît să-l ducă pînă la capăt.

— Un etician utilitarist, continuă Ester, are datoria să se opună democraţiei dacă se dovedeşte că are consecinţe mai puţin bune decît dictatura. Pentru el, nimic nu are valoare intrinsecă decît binele maxim, în timp ce eticienii libertarieni se orientează exclusiv după valoarea intrinsecă. Valoarea intrinsecă a libertăţii şi a autonomiei.

Făcea cîte o mică pauză după fiecare frază, dar el nu reacţionă în nici un fel.

— Ceea ce libertarianul e obligat să suporte este gîndul că, deşi poziţia lui are consecinţe mai rele decît ale altora, el rămîne ferm pe poziţie şi trebuie, aşadar, să poată susţine principiul de libertate şi autonomie al individului.

Faţa lui Hugo nu exprima nimic, doar o vagă urmă de mirare. Ester observă că şi lipsa de expresie este o expresie.

— Deci cum se descurcă eticianul libertarian? continuă Ester puţin forţat şi regretînd totodată digresiunea. Nu crezi totuşi că eticianul libertarian crede pînă la urmă că autonomia individului e singura sursă a consecinţelor acceptabile? Şi nimereşte, aşadar, inevitabil în zona eticii utilitariste?

Hugo, cu mîinile pe braţele scaunului, se legăna îngîndurat.

— Pînă la urmă sîntem cu toţii morţi, cum zicea Keynes.

— Şi cum apare de fapt valoarea intrinsecă, cum apar principiile? întrebă Ester. Adică ceea ce utilitaristul ignoră, dar pe care libertarianul îşi bazează interpretarea. Nu crezi că apar din necesitate, prin comparaţie cu o alternativă considerată mai proastă? Dar mai proastă în comparaţie cu ce? Nu trebuie ca factorul de comparaţie să fie consecinţele, adică ceea ce libertarianul respinge?

Privirea lui Hugo începu să rătăcească. Spuse:

— Cînd Zhou Enlai a fost întrebat la aproape două sute de ani de la Revoluţia Franceză care au fost consecinţele acesteia, ştii ce-a răspuns? „E prea devreme să putem spune.“ Nu e minunat? „E prea devreme să putem spune.“

Hugo izbucni în rîs. Nu era un rîs care s‑o includă şi pe ea.

— Dar, dacă vorbim de perspective atît de îndepărtate, sîntem, cum ziceai, cu toţii morţi.

— Eu sînt artist, spuse Hugo. Există şi o morală a esteticii.

— Povesteşte-mi.

El zise: Estetica e un act moral.

Ea zise: Ce înseamnă asta?

El zise: Că estetica, arta în sine, are forţă revoluţionară.

Ea zise: Indiferent de conţinut?

El zise: Dacă-i lipseşte forţa asta, nu e artă.

Ea zise: E deci o definiţie?

Hugo dădu aprobator din cap. Ester îl întrebă ce este restul, căruia i se zice artă, dar nu e, fiindcă îi lipseşte forţa revoluţionară.

El zise: Meşteşug. Sau gunoi.

Au vorbit apoi despre unele detalii ale artei lui. Ea a lăsat-o mai moale cu subiectul interviului, Eu şi Tu, fiindcă vedea că aproape toate răspunsurile erau citate din Buber1. Cînd vorbeau mai liber, Hugo dădea cu grijă la o parte textul, ca şi cum nu se pusese nici o întrebare, şi de fiecare dată făcea din întrebare propria sa afirmaţie. Ester avea impresia că ea, nu el, transpunea în cuvinte ce făcea şi cine era Hugo Rask şi că el, simultan, credea că toate formulările erau gîndite de el.

După trei ore, adunase materialul de care avea nevoie ca să încropească un articol şi închise reportofonul. Îşi simţea capul tare obosit şi se uită la ceas. Era prea devreme pentru cină.

Ca să se mai odihnească, vorbiră despre alte lucruri, banalităţi, despre o vioară frumoasă care atîrna pe perete, apoi se ridicară de pe scaune şi, stînd alături la fereastră, comentară forfota străzii. Ea simţea atracţia corpului său. Îi spuse în trecere că relaţia în care fusese luase sfîrşit şi că stătea la mama ei în aşteptarea unei locuinţe. El îşi puse în ordine agrafele de pe birou şi parcă voia să propună ceva. Ester spuse că n-avea de gînd să se apuce de articol decît mîine-dimineaţă, cînd o să aibă mintea mai limpede. Acum era fără chef şi extenuată.

— Ţi-e foame? o întrebă Hugo.

— Da.

— Şi mie.

— La prînz am mîncat doar un hotdog, în drum spre tine. Am luat unul vegetarian de la chioşcul ăla de lîngă hotel.

— Au cîrnaţi buni acolo.

— Am citit despre asta în ziar, zise Ester. Se pare că i s-a dus faima.

— Dar eu nu prea mănînc cîrnaţi. Tu da?

— Nu. Aproape niciodată.

— Există cîrnaţi vegetarieni? Nu ştiam. Din ce-s făcuţi?

— Diverse plante procesate şi băgate într-o pieliţă. Sigur, nu-i prea sănătos, dar poate că sînt de preferat cărnii.

— Din punct de vedere nutritiv?

— Da. Şi moral.

— Utilitar, de preferat? spuse el rîzînd blajin şi cu căldură. Sau libertarian?

Fusese deci atent la ce spusese ea.

— Am reluat joggingul, spuse el. Acum, săptămîna asta. Dar m-a apucat imediat o durere la genunchi.

Ester se gîndea că începuse să alerge fiindcă observase că ea era cu ochii pe trupul lui şi că-l iubea.

— Ar putea să fie meniscul? Pot să văd?

El îi întinse genunchiul şi ea îl pipăi îndelung.

— Acum cîţiva ani alergam foarte bine, spuse Hugo. Aş vrea foarte mult să mă apuc iar de alergat. Am putea alerga împreună dacă vrei.

— Dacă nu ţi s-a rupt ceva.

— Dar tu probabil alergi mai repede decît mine.

— Vom hotărî împreună cît de repede alergăm, zise Ester.

El îşi îndoi şi îşi întinse piciorul de cîteva ori şi zise:

— Carevasăzică, tu nu prea mănînci cîrnaţi. Ce mănînci?

— Cel mai mult vegetale.

— Vegetale?

— Şi uneori creveţi.

— De ce vegetale?

— Pentru că nu găsesc nici un argument în favoarea consumului de fiinţe care simt ceva. Şi, eventual, trăieşti mai mult.

— Cît de mult vrei să trăieşti?

— Pînă pe la o sută.

— Ce mult! Nu crezi c-o să fie cam plictisitor spre sfîrşit?

— Nu. Depinde ce faci.

El se uită pe geam la restaurantul de vizavi, acolo unde mergea de obicei.

— Dacă nu te grăbeşti, spuse el, am putea merge să mîncăm nişte vegetale şi să vedem dacă am spus tot ce trebuie pentru interviu. De cele mai multe ori se spun lucruri interesante după ce se termină interviul.

— Ai spus deja multe lucruri interesante.

Hugo o privi cu alţi ochi decît înainte, parcă implorînd-o şi insistînd, şi spuse:

— Crezi? Ţi se pare c-am spus ceva înţelept?

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Donald Trump FOTO Profimedia
Trump consideră că nu vor exista progrese în încheierea războiului din Ucraina până când el nu se întâlnește cu Putin
Preşedintele Donald Trump a spus joi că nu se aşteaptă la progrese în direcţia încheierii războiului din Ucraina atât timp cât el nu se întâlneşte cu omologul său rus Vladimir Putin, care nu a dat curs unei provocări lansate de președintele Volodimir Zelenski.
image png
O profesoară „de vis”, condamnată și încarcerată pentru acte sexuale cu un elev de 11 ani
O profesoară de școală primară căsătorită a fost condamnată la nouă ani de închisoare pentru „acte violente de natură sexuală” împotriva unui elev în vârstă de 11 ani.
legume jpg
Leguma ieftină care ține muștele departe de casa ta. Substanțele naturale din coaja ei emană un miros pe care insectele îl consideră neplăcut
Pe măsură ce temperaturile cresc, tot mai mulți români- fie că locuiesc la bloc sau la casă, se confruntă cu invazia insectelor. Țânțarii devin o problemă majoră, nu doar prin mușcăturile lor, ci și prin zgomotul enervant care perturbă somnul. Nici muștele sau furnicile nu sunt mai ușor de suportat.
Donald Trump FOTO AFP
Trump îi ia peste picior pe aliații SUA din cel de-al Doilea Război Mondial: „Fără noi, ar vorbi germană, poate și puțin japoneză”
Președintele Donald Trump a declarat joi, 15 mai, că, fără intervenția SUA, țările europene ar vorbi în germană.
antonia jpg
Antonia, schimbare radicală de look. Fanii nu se așteptau să o vadă așa: „Stai, că ne-ai luat prea tare... Ceee?” VIDEO
Antonia, una dintre cele mai apreciate artiste din România, a surprins recent publicul cu o schimbare de look spectaculoasă: și-a vopsit părul blond, un contrast evident față de nuanțele închise cu care era obișnuită. Această transformare a stârnit reacții diverse în rândul fanilor ei.
image png
Un manuscris cumpărat cu 27 de dolari, considerat o copie a Magna Carta, valorează de fapt milioane de dolari
Un manuscris considerat cândva o copie neoficială a Magna Carta este acum considerat a fi o versiune autentică și „unul dintre cele mai valoroase documente din lume”, potrivit universitarilor britanici.
deputatul pnl gigel stirbu (dr ) si primarul slatinei mario de mezzo in conferinta de presa la slatina, 15 mai 2025   foto alina mitran jpg
Semnal dat de un lider PNL: „Instituțiile statului român trebuie reformate din temelii. Altfel, România va intra în disoluție”
Președintele PNL Olt, deputatul Gigel Știrbu, a declarat la Slatina că este momentul ca statul român să se reformeze, pericolele fiind în caz contrar foarte mari. A vorbit de asemenea despre marea provocare pentru viitorul președinte al țării și despre necesitatea unei reforme și în PNL.
Nicolae Ceausescu, foto Pinterest jpg
Cât costă ambarcațiunea care l-a plimbat pe Nicolae Ceaușescu pe Dunăre. Nava „Colegiu” a fost scoasă la licitație: „Am ținut la ea”
Nava „Colegiu”, care i-a plimbat pe Nicolae și Elena Ceaușescu pe apele Dunării, își încheie acum călătoria, fiind scoasă la licitație drept fier vechi.
armata rusa jpeg
Raport alarmant: Putin ar putea ataca NATO până în 2027 dacă i se permite refacerea armatei în urma unui eventual armistițiu în Ucraina
În timp ce comunitatea internațională își îndreaptă tot mai mult speranțele către o încetare a focului în Ucraina, experții în securitate trag un semnal de alarmă.