Oţiul este opiumul popoarelor

19 septembrie 2012
Oţiul este opiumul popoarelor jpeg

(Apărut în Dilema, nr. 394, 1-7 septembrie, 2000, la tema "Dulcele și amarul far niente")

"Biet animal! ai grij─â de tine."

Cu aceste cuvinte se ├«ncheie C─âl─âtorie ├«n jurul camerei mele de Xavier de Maistre. Cartea a ap─ârut ├«n 1794 ├«n ora┼čul natal al autorului, Chamb├ęry, detaliu nelipsit de importan┼ú─â pentru un text care este un omagiu f─âr─â margini adus buricului. ├Än veacul al XVIII-lea, sediul buricului era ├«n creier; X. de M. - fratele mai mic al agitatului Joseph de M. - ├«ntreprinde un voiaj de 42 de zile ├«n interiorul camerei sale, mai exact ├«n interiorul craniului s─âu, ┼či poveste┼čte apoi minunatele peisaje v─âzute acolo.

Pentru epoca de-atunci, vom conveni c─â nu era mare lucru s─â stai cu jaluzelele trase f─âr─â s-arunci un ochi afar─â: ├«n pie┼úele publice c─âdeau capete, iar pe str─âzi, distrac┼úia poporului suveran era s─â v├«neze aristocra┼úi pe care s─â-i duc─â degrab─â ├«n pie┼úele publice... Dar dincolo de aceast─â "ram─â" ├«ngust─â era priveli┼čtea mai larg─â a unei lumi care, p├«n─â la Revolu┼úie, se plictisea cumplit. De plictiseal─â, unii scriau c─âr┼úi; ┼či mai plictisi┼úi, al┼úii le citeau; iar c├«nd ┼či unii, ┼či al┼úii le terminau, se-apucau de altele. "Viciul nepedepsit al lecturii" era, totu┼či, cel mai mare viciu al unei societ─â┼úi formate din vicio┼či, pe care e┼čafodul i-a pedepsit pentru vicii mult mai m─ârunte.

Dou─â secole mai t├«rziu, st─âm din nou ├«n cas─â, cu jaluzelele trase. Dar nu ne mai contempl─âm ┼úestele, c─âci ni┼čte inventatori geniali ne-au f─âcut cadou "┼úeasta" care vorbe┼čte singur─â ┼či pe care e mai greu s-o opre┼čti dec├«t s-o porne┼čti. Vorbesc, desigur, despre Televiziune.

Semn f─âr─â echivoc al unei plictiseli cu at├«t mai profunde cu c├«t s-a mutat la suprafa┼ú─â, Televiziunea e o┼úiu pur, ├«n stare mineral─â. Cum am devenit incapabili s─â g─âsim ├«n noi ├«n┼čine "peisajele minunate" descrise de Xavier de Maistre, din lips─â de timp sau de cap, Televiziunea ni le ofer─â gata conservate. Singura noastr─â libertate e aceea de a schimba, prin ap─âsare pe buton, o conserv─â cu alta.

Zap├«nd, uneori frenetic, ├«nlocuim plictiseala de-acum o secund─â cu plictiseala de dup─â o secund─â. Aceasta nu e mai pu┼úin adormitoare, dar are marele avantaj c─â-┼úi promite, ┼či reu┼če┼čte pre┼ú de o clip─â, s─â te ┼úin─â treaz. Uitatul la televizor e ca pic─âtura chinezeasc─â: speri ├«n fiecare moment c─â urm─âtorul "pic" (clip) va fi ultimul, c─â-┼úi vei g─âsi pacea, dar acesta se dovede┼čte la fel de banal ca precedentul, iar la cap─âtul unei torturi telecomandate de c├«teva ore (...2...3...4.........9...) e┼čti K.O.

Dac─â zapajul nu e altceva dec├«t terminalul tehnologic al nevrozei postmoderne, telecomanda - ca instrument al lui - este o interfa┼ú─â paradoxal─â. Ea asigur─â, pe de o parte, condi┼úionarea noastr─â sclavagist─â de Noul St─âp├«n (programul, canalul, cablul) iar, pe de alta, d─â m├«inii - acel membru, v─â aminti┼úi?, care se zice c─â ar fi parte a corpului nostru - puteri prometeice ┼či discre┼úionare. Redu┼či la statutul de legum─â, afazici, vegetativi, ne ├«ntoarcem, prin m├«n─â, la ├«nceputurile civiliza┼úiei. Str─âmo┼čii no┼čtri desenau animale pe pere┼úii pe┼čterilor. Noi clic─âm pe butonul telecomandei ┼či vedem acelea┼či animale desenate ├«ntr-un documentar pe Discovery.

┼×i totu┼či; pentru c─â paranoia a devenit jocul de societate cel mai practicat, pe strad─â, la pia┼ú─â ┼či la televizor, nu ne putem re┼úine un g├«nd derivat... Poate c─â, de fapt, nu noi control─âm resursele inepuizabile ale o┼úiului nostru; poate c─â nu m├«na noastr─â decide ├«n ce "┼úar─â de var─â" vrem s─â tr─âim, ce "surprize, surprize" vrem s─â ne fie confirmate, ce "bingo" vrem s─â ne binecuv├«nte sau ce "talk-show"-uri vrem s─â ne creasc─â tensiunea... S├«ntem, poate, cobaii unui experiment ├«n care cineva acolo sus, care nu ne iube┼čte, vrea s─â urm─âreasc─â reac┼úiile noastre la dozele masive, cotidiene, de plictiseal─â... Privind, s├«ntem privi┼úi. Zap├«nd, s├«ntem zapa┼úi. R├«z├«nd la Seinfeld, s├«ntem hohoti┼úi. De Seinfeld & Co., fire┼čte; se ┼čtie doar c─â evreii st─âp├«nesc Lumea.

"Biet animal! ai grij─â de tine."
 

young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumuse╚Ťe este s─â ├«╚Ťi ascul╚Ťi corpul ╚Öi s─â ├«i oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lanseaz─â spre finalul anului
Filmele ale c─âror scenarii s├«nt inspirate din c─âr╚Ťi de succes r─âm├«n o constant─â ╚Öi ├«n lumea actual─â a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.

Adevarul.ro

image
Pre┼úurile petrolului continu─â s─â creasc─â. La c├ót ar putea ajunge p├ón─â la sf├ór┼čitul anului ┼či cu c├ót au sc─âzut stocurile
Pre┼úurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA ┼či a┼čtept─ârile de sc─âdere a livr─ârilor ruse┼čti au compensat temerile c─â ├«ncetinirea cre┼čterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc rom├ónii voucherele sociale pentru alcool ┼či ┼úig─âri. Ce spun sociologii ┼či psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anun┼úat c─â voucherele sociale blocate pentru c─â beneficiarii au cump─ârat cu ele tutun ┼či alcool vor r─âm├óne a┼ča p├ón─â la urm─âtoarea tran┼č─â de bani pe care statul o va livra. Exper┼úii atrag ├«ns─â aten┼úia c─â din co┼čul de c...

HIstoria.ro

image
├Änfiin╚Ťarea avia╚Ťiei militare ├«n Rom├ónia
Rom├ónia a fost printre primele ╚Ť─âri din lume care ╚Öi-a ├«nzestrat for╚Ťele sale armate cu aerostate ╚Öi avioane.
image
Responsabilit─â╚Ťile date de germani Armatei Rom├óne la Stalingrad, mult peste posibilit─â╚Ťile acesteia
B─ât─âlia de la Stalingrad a tensionat rela╚Ťiile cu aliatul german, cu prec─âdere ├«n urma acuzelor venite dinspre liderii militari cu privire la responsabilitatea trupelor rom├óne pentru c─âderea ├«n ├«ncercuire a Armatei 6 germane.
image
Sfârșitul tragic al poetului Dimitrie Bolintineanu
Pe 20 august 1872, Dimitrie Bolintineanu, poet, revolu┼úionar ┼či om politic, murea ├«ntr-un ospiciu din Bucure┼čti, suferind de o afec┼úiune psihic─â, dob├óndit─â de pe urma mizeriei ┼či s─âr─âciei. ┬áVia┼úa lui Bolintineanu a stat sub semnul cinstei.