Ora de română

22 iulie 2011
Ora de română jpeg

Una dintre cele mai frumoase proze din cîte am citit ever este Marea amărăciune de Ioan Groşan. Să vedem un fragment, cu o oră de şcoală a profesorului tînăr şi îndrăgostit: „Calm, calm, fii calm, îşi spuse într-una din zilele următoare plimbîndu-se printre bănci, printre elevii aplecaţi peste caiete, peste schemele lecţiilor de recapitulare trimestrială, calm, mult calm, repeta în gînd, dictînd apoi cu glas sonor, cadenţat de ritmurile propriilor paşi, fraza de acum un an, de acum doi ani despre sentimentul patriotic în operele literare şi descoperind uimit, atras, amănunte care niciodată nu-i reţinuseră atenţia, puful auriu de pe gîtul unei eleve, pata de cerneală ca o amprentă de pe cordeluţa alteia, forma ciudată a statului Madagascar, colivia pionierească stingheră, aproape putrezită, atîrnînd în plopul din faţa ferestrei. (...) Să i se arate lui o fiinţă care iubeşte şi nu-i pasă de asta. Care nu se teme şi nu se uită cu privirea aceea îngenuncheată, bovină; care să poată ieşi şi să se ducă nu mult, cîţiva metri mai încolo, să se privească şi să spună «da, domnule, uite-mă cum mă mişc şi vorbesc, cum m-am oprit lîngă dolofana asta care face literele ca nişte mărgeluţe, scriind că printre eroii de neuitat ai piesei se numără personajul mut Român Grue reprezentînd poporul»; care să înveţe seninătatea, nu a turmei băşcălioase şi apatice, ci a fiinţei. Trebuie să fie posibil şi aşa.

Şi încă păşind, prin ecoul maiestuos al frazei cu „tezaurul de simţăminte adînci din creaţia populară”, se-nchipui mergînd spre Ioana drept, cu mîna întinsă, spunîndu-i: «Te iubesc. Fii liniştită. Nu sufăr. Sînt senin.» Se opri. Poate că senzaţia de lacrimă o ai mai întîi în gît.”

Să luăm puţină distanţă critică, pentru a face observaţia că proza lui Groşan alterna încă de la debut două modalităţi de construcţie: una textualistă şi alta realistă. Prima reparcurge realitatea ca pe o carte deschisă. Totul s-a scris deja. Diferitele epoci, curente şi şcoli au epuizat repertoriul tematic, astfel că originalitatea absolută nu mai este posibilă. Obligat să-şi recunoască acest epigonism involuntar, autorul postmodern şi-l asumă. Se raportează fără complexe, dar şi fără mari pretenţii novatoare, la tradiţia culturală constituită. O actualizează prin citat şi parafrază textuală, prin parodie şi pastişă. Lumea lui este o uriaşă Bibliotecă: „Stăm pe o carte. Asta e”, se spunea în Insula lui Ioan Groşan. Scriitorul postmodern nu face decît să-i răsfoiască filele.

Există însă, într-unele dintre cele mai bune pagini ale autorului „optzecist”, şi o perspectivă epică mai tradiţională. E aceea a realismului apt să contureze, după criteriile verosimilităţii şi conform unei estetici a mimesis-ului, o lume ce concurează starea civilă. O realitate ficţională mai închegată şi mai coerentă decît cea propriu-zisă, un univers în care se pot regăsi freamătul existenţei şi „zonele profunde ale realităţii umane”.

În Marea amărăciune, prozatorul încearcă şi reuşeşte armonizarea celor două perspective, plasînd în miezul unei splendide poveşti de dragoste spirala de hîrtie a textualismului. Sebastian şi Ioana, cei doi colegi de cancelarie, se apropie tot mai mult unul de altul prin intermediul unui joc al răvaşelor. Scriind pe bileţele diferite mesaje, Sebastian observă că nu face altceva decît să pre-scrie realitatea. Prezentul scriptural se transformă, matematic, în viitorul lui cotidian. Tot ceea ce bărbatul pune pe hîrtie ajunge să se împlinească, cu o exactitate care mai întîi îl uimeşte şi apoi îl face să viseze pe spaţii tot mai largi.

Pînă la momentul de hybris al personajului, care se va lansa în pariuri de previziune tot mai riscante, scena de mai sus îl înfăţişează într-un moment de recul. Episodul întîlnirii amoroase cu tînăra şi frumoasa profesoară de engleză nu s-a consumat, aceasta fugind de avansurile colegului său. Care acum, printre elevii lui din bănci aplecaţi peste caiete, visează la iubirea ce i se refuză.

Arta prozatorului este în totul remarcabilă. Groşan surprinde, cu o desăvîrşită tehnică a detaliilor, profunda dezamăgire a îndrăgostitului fără speranţă. De o parte sînt frazele golite de substanţă şi de viaţă, tocite de prea mult uz, intrate în desfăşurătorul standard al lecţiilor de limba şi literatura română: hiperbolele din versurile lui Tudor Arghezi, de pildă, ori viziunea edenică a poetului, sau personajul Român Grue dintr-un alt text, reprezentînd, fireşte, poporul român. De cealaltă parte stă viaţa însăşi, viaţa care ne-a fost dată, unică şi irepetabilă, cu adevărat dramatică în asemenea momente în care vezi că dragostea nu-ţi este împărtăşită.

Tocmai fiindcă profesorul de română nu foloseşte, cînd se gîndeşte la Ioana, vorbe mari şi sintagme găunoase, simţim, la rîndul nostru, că sentimentul lui „privat” este unul autentic şi intens. Literaturizarea ar fi cu totul inadecvată aici, „senzaţia de lacrimă o ai mai întîi în gît”, nicidecum în efectele retorice utilizate cu dexteritate.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Sentință exemplară în cazul unui șofer care a dat intenționat cu mașina de lux peste mai mulți polițiști
Doi polițiști din Argeș au fost loviţi, cu intenție, de un șofer care s-a urcat la volan deși avea permisul de conducere suspendat. Bărbatul a pus în pericol viața agenților și a celor trei copii minori ai săi, aflați în mașină în momentul producerii incidentului.
image
image
A murit procurorul român cu cea mai mare vechime în magistratură. Încă era în activitate
Pavel Palcu, procurorul arădean cu cea mai mare vechime în magistratură din România a murit, astăzi, 15 aprilie, într-un centru de recuperare medicală din Bucureşti.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.