„Omul nou” nu are buric

Alexandru PĂTRAŞCU
13 mai 2015
„Omul nou” nu are buric jpeg

Istoria recentă nu a înregistrat la noi momente precum Budapesta ’56, Praga ’68 sau Solidarność, ceea ce a generat o serie de complexe de inferioritate în perioada postcomunistă. Nu sîntem singurii. Nici bulgarii nu au avut. Nici măcar ceva similar Timișoarei din 1989, fapt care a produs în țara vecină aceleași complexe de inferioritate.

Poate că și acesta este unul dintre motivele care fac din filmul Viktoria al regizoarei Maya Vitkova o peliculă ce seamănă foarte mult cu cele ale „noului val” românesc. Povestea e simplă și foarte tăcută: Boryana (superb jucată de Irmena Chichikova, a cărei privire tristă face cît sute de replici inexistente în scenariu), nu vrea să facă un copil pe care să-l crească în Bulgaria comunistă. Nu reușește să-și convingă soțul să fugă din țară. Încercările empirice de avort eșuează, drept consecință copilul se naște fără buric. Autoritățile văd în această malformație un miracol, confiscat propagandistic, dar cu o fervoare ce ține mai degrabă de misticism. Lipsa cordonului ombilical este interpretată de Todor Jivkov drept un semn divin: nașterea omului nou, „rupt de trecut”. Mă opresc aici din a povesti mai multe din scenariul care plasează acțiunea în anii ’80. Viktoria nu este o reconstituire realistă a atmosferei anilor ’80, deși sînt multe comparații de făcut cu 4 luni, 3 săptămîni și 2 zile al lui Cristian Mungiu. Mai degrabă, prin latura sa onirică, mi-a adus aminte de Cum mi-am petrecut sfîrșitul lumii, al lui Cătălin Mitulescu, ambele pelicule fiind prezentate la festivalul de film independent Sundance. E multă fantezie în genul lui Márquez (Toamna patriarhului) în filmul Mayei Vitkova, dar și absurd kafkian, dar și foarte mult umor. Și aici chiar aș putea spune că e un umor mai bun și mai sănătos decît cel al Povestirilor din Epoca de Aur, pentru că rîzînd de comunism și de aberațiile lui, ridiculizînd dictatorii mereu prea serioși și obtuzi, de fapt învingem comunismul și ne debarasăm de mentalitatea lui hidoasă.

Și în Bulgaria, la fel ca în România, a existat o politică de creștere a natalității. Decretul care reglementa avorturile din Bulgaria semăna destul de mult cu edictul ceaușist al „decrețeilor”, dar punerea lui în aplicare n-a fost atît de înspăimîntătoare ca în România. Asemănarea istoriei celor două țări (care au intrat simultan în UE, deloc întîmplător) face ca perspectiva asupra maternității pe care o au personajele fimului Viktoria să nu difere cu nimic de cea românească. De unde și impresia permanentă de film românesc vorbit într-o limbă slavă.

Simbolul absurd al „ruperii de trecut” (o sintagmă pe care noi o asociem cu fenomenul reeducării de la Pitești) – absența cordonului ombilical – este o găselniță genială. Dincolo de umor, e vorba de o confiscare a vieții private de către propaganda ideologică în exces a oricărui totalitarism. Și nazismul avea obsesii demografice, iar comunismul le-a preluat cu nerușinare. Viața Boryanei, viața familiei ei sînt confiscate. Nașterea fetiței fără buric, botezată Viktoria cu lipsa de imaginație tipică a comuniștilor, este de fapt începutul disoluției unei familii. Tot așa cum absurditatea semnificației pe care sistemul o dă unei malformații congenitale nu este altceva decît începutul sfîrșitului pentru comunismul din Bulgaria. Filmul are două ore și jumătate și este împărțit în două jumătăți perfecte ce cuprind viața înainte și după 1989. Destrămarea familiei începută în 1979, cînd apare pe lume Viktoria, continuă implacabil, arătîndu-și efectele abia după căderea comunismului. Și poate că nimic nu este mai important pe lumea asta decît soarta viitorului, reprezentată de destinul copiilor născuți într-un sistem și maturizîndu-se într-altul. Orice totalitarism a încercat să submineze ideea de familie. În ciuda afirmării propagandistice a „celulei de bază a societății”, familia comunistă era redusă la o funcționalitate industrială, aceea de unitate de producție de copii.  Cu cît mai „rupți de trecut”, cu atît mai bine. Un om cu o familie unită în spate este mai puternic. Dacă legăturile de sînge nu sînt alterate de un sistem social, atunci solidaritatea membrilor unei familii poate face un individ să fie de neînvins. Pentru comunism, acesta era un pericol de neacceptat.

Nici românii și nici bulgarii n-au avut momente ca Budapesta ’56, nici „Primăvara de la Praga”, și nici Solidarność. Doar niște ecouri, pe care nu știm să le apreciem: rezistența anticomunistă din munți (aproape identică și în Bulgaria), Valea Jiului ’77 sau Brașov ’87. N-am avut un Imre Nagy, un Alexander Dubček și nici un Václav Havel. Replicile românești se numesc Paul Goma sau Vasile Paraschiv, de care lumea abia își mai amintește, iar majoritatea tinerilor probabil că nici n-au auzit. Bulgarii l-au avut pe Giorgi Markov, scriitorul asasinat de serviciile secrete.

Istoriile comune se reflectă asemănător și în artă, pentru că arta nu este nimic altceva decît reflexia realității, chiar dacă alterată, interpretată și îmbogățită de imaginația artistului. Aceasta este explicația pentru permanentul déjà-vu pe care filmul Viktoria îl provoacă spectatorului român. Apartamentul comunist în care locuiește familia Boryanei, decorațiunile interioare ale birourilor comuniste ale activiștilor, recursul artistic al sistemului la țopăiturile folclorice, inclusiv un interior al unei săli de concert identice cu Sala Radio nu pot induce decît empatie publicului românesc al Festivalului de Film European de la București, ediția 2015. Postcomunismul este inevitabil difuz, e o căutare frustrantă, un drum cețos de-a lungul căruia dezamăgirile nu lipsesc. Tocmai de aceea merită văzut Viktoria. Pentru simplul motiv că ne vom simți mai puțin singuri…

Alexandru Pătrașcu este inginer IT și autor a două bloguri: Despre demnitate, în care tratează din diverse perspective rezistența anticomunistă, respectiv Despre Opera, dedicat exclusiv muzicii simfonice, operei și muzicii sacre. A publicat Cartea despre demnitate, este coautor al cărții Vasile Moldoveanu - un tenor român pe patru continente, și colaborează la revista Opera din Marea Britanie.

Filmul Viktoria (de Maya Vitkova, Bulgaria, 2014) va putea fi vizionat joi, 14 mai 2015, la ora 19:30, la cinema Elvire Popesco, în cadrul Festivalului Filmului European, ediția a XIX-a, organizat de Institutul Cultural Român și Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC.

Ca în fiecare an în luna mai, Festivalul Filmului European vă propune o serie de dileme cinematografice, și vă invită să citiți însemnări de amator pe marginea unora dintre filmele pe care se sprijină actuala ediție a Festivalului. De amator, pentru că majoritatea autorilor acestor non-cronici cinematografice nu sînt oameni de film, ci spectatori obișnuiți, îndrăgostiți de bogăția cinematografului european și cu talent la condei. Amatori cu dileme. Dileme cinematografice. Cu alte cuvinte, eurocinema.

Festivalul Filmului European va avea loc în București (7 - 14 mai 2015), la Craiova (15 – 17 mai), la Iași (22 – 24 mai), la Tîrgu Mureș (22 – 24 mai) și la Hunedoara (29 – 31 mai).

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.