ÔÇ×Omul nouÔÇŁ nu are buric

Alexandru P─éTRA┼×CU
13 mai 2015
ÔÇ×Omul nouÔÇŁ nu are buric jpeg

Istoria recent─â nu a ├«nregistrat la noi momente precum Budapesta ÔÇÖ56, Praga ÔÇÖ68 sau Solidarno┼Ť─ç, ceea ce a generat o serie de complexe de inferioritate ├«n perioada postcomunist─â. Nu s├«ntem singurii. Nici bulgarii nu au avut. Nici m─âcar ceva similar Timi╚Öoarei din 1989, fapt care a produs ├«n ╚Ťara vecin─â acelea╚Öi complexe de inferioritate.

Poate c─â ╚Öi acesta este unul dintre motivele care fac din filmul Viktoria al regizoarei Maya Vitkova o pelicul─â ce seam─ân─â foarte mult cu cele ale ÔÇ×noului valÔÇŁ rom├ónesc. Povestea e simpl─â ╚Öi foarte t─âcut─â: Boryana (superb jucat─â de Irmena Chichikova, a c─ârei privire trist─â face c├«t sute de replici inexistente ├«n scenariu), nu vrea s─â fac─â un copil pe care s─â-l creasc─â ├«n Bulgaria comunist─â. Nu reu╚Öe╚Öte s─â-╚Öi conving─â so╚Ťul s─â fug─â din ╚Ťar─â. ├Äncerc─ârile empirice de avort e╚Öueaz─â, drept consecin╚Ť─â copilul se na╚Öte f─âr─â buric. Autorit─â╚Ťile v─âd ├«n aceast─â malforma╚Ťie un miracol, confiscat propagandistic, dar cu o fervoare ce ╚Ťine mai degrab─â de misticism. Lipsa cordonului ombilical este interpretat─â de Todor Jivkov drept un semn divin: na╚Öterea omului nou, ÔÇ×rupt de trecutÔÇŁ. M─â opresc aici din a povesti mai multe din scenariul care plaseaz─â ac╚Ťiunea ├«n anii ÔÇÖ80. Viktoria nu este o reconstituire realist─â a atmosferei anilor ÔÇÖ80, de╚Öi s├«nt multe compara╚Ťii de f─âcut cu 4 luni, 3 s─âpt─âm├«ni ╚Öi 2 zile al lui Cristian Mungiu. Mai degrab─â, prin latura sa oniric─â, mi-a adus aminte de Cum mi-am petrecut sf├«r╚Öitul lumii, al lui C─ât─âlin Mitulescu, ambele pelicule fiind prezentate la festivalul de film independent Sundance. E mult─â fantezie ├«n genul lui M├írquez (Toamna patriarhului) ├«n filmul Mayei Vitkova, dar ╚Öi absurd kafkian, dar ╚Öi foarte mult umor. ╚śi aici chiar a╚Ö putea spune c─â e un umor mai bun ╚Öi mai s─ân─âtos dec├«t cel al Povestirilor din Epoca de Aur, pentru c─â r├«z├«nd de comunism ╚Öi de abera╚Ťiile lui, ridiculiz├«nd dictatorii mereu prea serio╚Öi ╚Öi obtuzi, de fapt ├«nvingem comunismul ╚Öi ne debaras─âm de mentalitatea lui hidoas─â.

╚śi ├«n Bulgaria, la fel ca ├«n Rom├ónia, a existat o politic─â de cre╚Ötere a natalit─â╚Ťii. Decretul care reglementa avorturile din Bulgaria sem─âna destul de mult cu edictul ceau╚Öist al ÔÇ×decre╚ŤeilorÔÇŁ, dar punerea lui ├«n aplicare n-a fost at├«t de ├«nsp─âim├«nt─âtoare ca ├«n Rom├ónia. Asem─ânarea istoriei celor dou─â ╚Ť─âri (care au intrat simultan ├«n UE, deloc ├«nt├«mpl─âtor) face ca perspectiva asupra maternit─â╚Ťii pe care o au personajele fimului Viktoria s─â nu difere cu nimic de cea rom├óneasc─â. De unde ╚Öi impresia permanent─â de film rom├ónesc vorbit ├«ntr-o limb─â slav─â.

Simbolul absurd al ÔÇ×ruperii de trecutÔÇŁ (o sintagm─â pe care noi o asociem cu fenomenul reeduc─ârii de la Pite╚Öti) ÔÇô absen╚Ťa cordonului ombilical ÔÇô este o g─âselni╚Ť─â genial─â. Dincolo de umor, e vorba de o confiscare a vie╚Ťii private de c─âtre propaganda ideologic─â ├«n exces a oric─ârui totalitarism. ╚śi nazismul avea obsesii demografice, iar comunismul le-a preluat cu neru╚Öinare. Via╚Ťa Boryanei, via╚Ťa familiei ei s├«nt confiscate. Na╚Öterea feti╚Ťei f─âr─â buric, botezat─â Viktoria cu lipsa de imagina╚Ťie tipic─â a comuni╚Ötilor, este de fapt ├«nceputul disolu╚Ťiei unei familii. Tot a╚Öa cum absurditatea semnifica╚Ťiei pe care sistemul o d─â unei malforma╚Ťii congenitale nu este altceva dec├«t ├«nceputul sf├«r╚Öitului pentru comunismul din Bulgaria. Filmul are dou─â ore ╚Öi jum─âtate ╚Öi este ├«mp─âr╚Ťit ├«n dou─â jum─ât─â╚Ťi perfecte ce cuprind via╚Ťa ├«nainte ╚Öi dup─â 1989. Destr─âmarea familiei ├«nceput─â ├«n 1979, c├«nd apare pe lume Viktoria, continu─â implacabil, ar─ât├«ndu-╚Öi efectele abia dup─â c─âderea comunismului. ╚śi poate c─â nimic nu este mai important pe lumea asta dec├«t soarta viitorului, reprezentat─â de destinul copiilor n─âscu╚Ťi ├«ntr-un sistem ╚Öi maturiz├«ndu-se ├«ntr-altul. Orice totalitarism a ├«ncercat s─â submineze ideea de familie. ├Än ciuda afirm─ârii propagandistice a ÔÇ×celulei de baz─â a societ─â╚ŤiiÔÇŁ, familia comunist─â era redus─â la o func╚Ťionalitate industrial─â, aceea de unitate de produc╚Ťie de copii.  Cu c├«t mai ÔÇ×rup╚Ťi de trecutÔÇŁ, cu at├«t mai bine. Un om cu o familie unit─â ├«n spate este mai puternic. Dac─â leg─âturile de s├«nge nu s├«nt alterate de un sistem social, atunci solidaritatea membrilor unei familii poate face un individ s─â fie de ne├«nvins. Pentru comunism, acesta era un pericol de neacceptat.

Nici rom├ónii ╚Öi nici bulgarii n-au avut momente ca Budapesta ÔÇÖ56, nici ÔÇ×Prim─âvara de la PragaÔÇŁ, ╚Öi nici Solidarno┼Ť─ç. Doar ni╚Öte ecouri, pe care nu ╚Ötim s─â le apreciem: rezisten╚Ťa anticomunist─â din mun╚Ťi (aproape identic─â ╚Öi ├«n Bulgaria), Valea Jiului ÔÇÖ77 sau Bra╚Öov ÔÇÖ87. N-am avut un Imre Nagy, un Alexander Dub─Źek ╚Öi nici un V├íclav Havel. Replicile rom├óne╚Öti se numesc Paul Goma sau Vasile Paraschiv, de care lumea abia ├«╚Öi mai aminte╚Öte, iar majoritatea tinerilor probabil c─â nici n-au auzit. Bulgarii l-au avut pe Giorgi Markov, scriitorul asasinat de serviciile secrete.

Istoriile comune se reflect─â asem─ân─âtor ╚Öi ├«n art─â, pentru c─â arta nu este nimic altceva dec├«t reflexia realit─â╚Ťii, chiar dac─â alterat─â, interpretat─â ╚Öi ├«mbog─â╚Ťit─â de imagina╚Ťia artistului. Aceasta este explica╚Ťia pentru permanentul d├ęj├á-vu pe care filmul Viktoria ├«l provoac─â spectatorului rom├ón. Apartamentul comunist ├«n care locuie╚Öte familia Boryanei, decora╚Ťiunile interioare ale birourilor comuniste ale activi╚Ötilor, recursul artistic al sistemului la ╚Ťop─âiturile folclorice, inclusiv un interior al unei s─âli de concert identice cu Sala Radio nu pot induce dec├«t empatie publicului rom├ónesc al Festivalului de Film European de la Bucure╚Öti, edi╚Ťia 2015. Postcomunismul este inevitabil difuz, e o c─âutare frustrant─â, un drum ce╚Ťos de-a lungul c─âruia dezam─âgirile nu lipsesc. Tocmai de aceea merit─â v─âzut Viktoria. Pentru simplul motiv c─â ne vom sim╚Ťi mai pu╚Ťin singuriÔÇŽ

Alexandru P─âtra╚Öcu este inginer IT ╚Öi autor a dou─â bloguri: Despre demnitate, ├«n care trateaz─â din diverse perspective rezisten╚Ťa anticomunist─â, respectiv Despre Opera, dedicat exclusiv muzicii simfonice, operei ╚Öi muzicii sacre. A publicat Cartea despre demnitate, este coautor al c─âr╚Ťii Vasile Moldoveanu - un tenor rom├ón pe patru continente, ╚Öi colaboreaz─â la revista Opera din Marea Britanie.

Filmul Viktoria (de Maya Vitkova, Bulgaria, 2014) va putea fi vizionat joi, 14 mai 2015, la ora 19:30, la cinema Elvire Popesco, ├«n cadrul Festivalului Filmului European, edi╚Ťia a XIX-a, organizat de Institutul Cultural Rom├ón ╚Öi Reprezentan┼úa Comisiei Europene ├«n Rom├ónia, sub egida EUNIC.

Ca ├«n fiecare an ├«n luna mai, Festivalul Filmului European v─â propune o serie de dileme cinematografice, ╚Öi v─â invit─â s─â citi╚Ťi ├«nsemn─âri de amator pe marginea unora dintre filmele pe care se sprijin─â actuala edi╚Ťie a Festivalului. De amator, pentru c─â majoritatea autorilor acestor non-cronici cinematografice nu s├«nt oameni de film, ci spectatori obi╚Önui╚Ťi, ├«ndr─âgosti╚Ťi de bog─â╚Ťia cinematografului european ╚Öi cu talent la condei. Amatori cu dileme. Dileme cinematografice. Cu alte cuvinte, eurocinema.

Festivalul Filmului European va avea loc ├«n Bucure╚Öti (7 - 14 mai 2015), la Craiova (15 ÔÇô 17 mai), la Ia╚Öi (22 ÔÇô 24 mai), la T├«rgu Mure╚Ö (22 ÔÇô 24 mai) ╚Öi la Hunedoara (29 ÔÇô 31 mai).

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.