OMG nu este diavolul...

18 martie 2012
Cîte ceva despre jemenfichismul dureros jpeg

Bio este la modă, bio se practică, se caută... În Franţa, ca şi peste tot în Europa, din ce în ce mai mulţi europeni caută cele trei litere şi îşi orînduiesc viaţa în funcţie de ele. Oare este doar un moft? Sau un răspuns al civilizaţiei secolului nostru la agricultura practicată în seră, fără gust, rapid, pe bandă rulantă? Pentru mai mult şi mai ieftin?

Cert este că în timp ce citadinii se întorc spre valorile bio, spre deliciul micilor fermieri şi ai producătorilor tradiţionali, la scară largă întrebările specialiştilor se adresează responsabililor planetei iar fronda agricultorilor se îndreaptă spre Bruxelles: ce ne oferiţi acum cînd viaţa devine scumpă, cînd ceea ce producem numai are valoarea de altădată? Ce ne aduce nou PAC, politica agricolă comună care a împlinit, nu demult 50 de ani de existenţă, noul comisar Dacian Cioloş?

Un recent colocviu organizat la Le Mans, în Franţa, intitulat "Nourrir la planète", organizat în cadrul manifestării Carrefour de la pensée, ediţia a 22-a, a încercat să ofere unele răspunsuri. Courrier International a fost partener media, iar Philippe Thureau-Dangin, director al ediţiilor internaţionale ale revistei, a moderat cîteva dezbateri. Iată cîteva extrase:

- Franţa este o ţară cu o îndelungată tradiţie agricolă dar pe care, din 1962, apariţia PAC [Politica Agricol[ Comună] a trasnformat-o profund. Mai ales în ceea ce priveşte talia exploatărilor, a felurilor cultivate şi a majorităţii agriculturilor, care au fost formaţi în ideea colectivităţii tradiţionale, a agriculturii cu pesticide. De acum înainte însă assităm la o mai mare conştientizare a responsabilităţilor: vorbim de agricultură responsabilă, care poate fi susţinută ecologic.

- Profesori, sindicate din agricultură, tineri fermieri încearcă acum să inverseze modelul. Pînă şi în licee se predau acum cursuri de agricultură ecologică. Şi toate acestea pentru că ne dăm seama că stratul freatic se erodează, că solul dă semne de oboseală, că agricultura intensivă trebuie acum să facă loc unei agriculturi rezonabile. Dezbaterea se focalizează pe cuvinte cu o puternică rezonanţă afectivă, cum ar fi OMG (organisme modificate genetic). În condiţiile în care publicul citadin este direcţionat anti-OMG. Însă cercetătorii care au participat au zis că OMG  nu este chiar diavolul... Culturile OMG pot fi unul dintre răspunsurile la întrebarea „cum să hrăneşti 9 miliarde de persoane, cîţi vom fi pe planetă pînă în 2050?”. În cutii se află porumb modificat genetic care ar putea fi rezistent la stresul hidric. Şi care poate fi cultivat în zone cu foarte puţină apă.

Celălalt cuvînt important ar putea fi circuitul scurt/lung. Ne putem oare imagina că într-o zi ne vom hrăni cu produse cultivate la mai puţin de 50 de km? Unii cred că da. Alţii, nu.

Şi, în fine, ultima dezbatere se referă la suprafeţele exploatabile. În Franţa avem aproximativ 300 000 de exploatări. Întrebarea care se pune este cum vom putea administra o agricultură puternică şi ecologică, dar cu mai puţini agricultori? O agricultură la scară largă, pe suprafeţe cultivate întinse. De fapt, opusul la ceea ce se practică acum în Estul Europei, unde după căderea comunismului marile suprafeţe s-au fărîmiţat...

Iulia Badea Guéritée este jurnalistă franceză născută în 1972 în România. Este responsabilă a versiunii româneşti  presseurop.eu şi se ocupă de rubricile România şi Moldova pentru revista Courrier International, unde este şi animatoarea blogului său personal. Membră a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni, este deţinătoarea premiului Louise Weiss, 2006, pentru cel mai bun jurnalist european.

catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.

Adevarul.ro

image
Marea iubire a actorului Traian Stănescu. S-a stins la trei ani după soția sa: „Acum dansează în ceruri amândoi”
Traian Stănescu nu a mai rezistat fără iubita lui soție, cu care a împărțit mai bine de 4 decenii de viață. Actrița Ilinca Tomoroveanu, nepoata marelui poet şi om politic Octavian Goga, a fost dragostea vieții lui.
image
Iarna se întoarce în forță: România, lovită de fenomene extreme. Când scăpăm de valul de aer polar
Iarna se întoarce în forță în România. Se face tot mai frig, iar la munte, pe culmi, va fi viscol puternic. Schimbarea vremii aduce fenomene extreme, în special furtuni violente.
image
Mărturii șocante: Trenurile CFR Călători sunt adevărate bombe cu ceas
Trei locomotive din patru și mare parte dintre vagoanele CFR Călători au durata de exploatare depășită, iar reparațiile industriale ale materialului rulat lipsesc.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.