Oamenii vor să știe adevărul?

14 decembrie 2017
Oamenii vor să știe adevărul? jpeg

„Fii sincer și spune-mi adevărul în față.” De cîte ori nu ne-am bucurat la gîndul că putem spune liber ceea ce gîndim, pentru ca la scurt timp după aceea să descoperim că tocmai prietenul, colegul sau șeful care ne-a invitat să le spunem adevărul fără menajamente sînt extrem de deranjați de ceea ce am spus și ne reproșează totul și chiar mai mult?

Cei care cer adevărul direct, fără menajamente, care vin și îți spun „Tu trebuie să-mi spui adevărul, nu contează dacă e de bine sau nu” sînt oameni care au despre ei o imagine bazată pe ideea că sînt puternici, că fac față și că au valori clare, în special în ceea ce privește onestitatea ca valoare personală. Această imagine este pozitivă, dar evită conștientizarea propriilor vulnerabilități. Cu toții avem zone vulnerabile, care nu tolerează orice fel de onestitate, orice fel de apropiere, și atunci capcana în care cădem de multe ori, atît în relații profesionale, cît și în cele de amiciție este că nu anticipăm faptul că nu pentru orice subiect și nu în orice condiții celălalt poate suporta onestitatea noastră.

Tentația de a răspunde fără filtru este mare, mai ales atunci cînd ne simțim neascultați, frustrați sau competenți în domeniu. În această condiție, cea mai mare provocare în relații e să fii bun și onest în același timp, adică adevărul – nota bene! ceea ce eu consider că e adevărul, adevărul meu poate fi exprimat în modul subiectiv, ceea ce eu văd în această situație. Felul cum exprim acest adevăr al meu este esențial pentru că modul de exprimare are un impact covîrșitor. Dacă eu mă relaxez în asemenea măsură încît să-mi permit să-i spun persoanei care mi-a cerut lucrurile așa cum le simt la acel moment, fără să trec mesajul măcar o dată prin filtrul considerației și respectului față de celălalt, risc să-l rănesc mai tare decît m-am gîndit; pe de altă parte, persoana respectivă s-ar putea să nu fie conștientă de vulnerabilitățile sale, sau nu pe deplin conștientă, să creadă că „le poate duce” și atunci cînd cere ca tu să fii onest, se așteaptă într-o mai mare măsură să audă ceva pozitiv, iar acel feedback negativ să se refere la zone în care e suficient de bine pregătit ca să facă față.

Însă aceste lucruri nu pot fi anticipate. Putem fi onești cînd sîntem suficient de familiari cu harta interioară a celuilalt încît să ocolim zonele dureroase, în care durerea se stîrnește la cea mai mică atingere. Pentru a fi eficientă, onestitatea are nevoie de compasiune.

Adesea, cererea de onestitate poate fi și o rugăminte de asigurare, atunci cînd cel care o adresează se teme că nu a primit un feedback real, că nu e susținut și apreciat. De exemplu, cei care cer mult feedback pe aspectul exterior sînt oamenii care se confruntă cu niște vulnerabilități în acest domeniu. Dacă mie îmi place de mine și sînt conștient de aspectele pozitive și negative ale corpului meu, și le accept ca atare, nu am nevoie să cer atît de multă validare din partea celorlalți. Voi accepta cu drag complimentele și, dacă am resurse suficiente, pot tolera sau integra și feedback-ul negativ. Dacă însă sînt vulnerabil în zona asta, cînd cer adevărul, cer de fapt asigurări. Asta se întîmplă în multe domenii.

Deseori, cel invitat să fie sincer folosește această ocazie ca pe o licență pentru a-și exprima propriile frustrări și nemulțumiri. Sînt acele cazuri în care, după ce ai cedat invitației și spui ce ai pe suflet,  te simți frustrat cînd realizezi că celălalt se supără pentru că i-ai spus adevărul. În această situație e posibil ca cel ce a spus adevărul fără menajamente nu conștientizează că are vulnerabilitățile sale și că lucrurile pe care le-a spus, considerîndu-le adevăruri profunde, să nu fie decît proiecții care se nasc din propriile temeri. De exemplu, îi spun verde în față șefului să a fost agresiv, fără să realizez că tonul și cuvintele mele sînt mai agresive decît ale lui.

Pe scurt, cînd cineva ne cere să îi spunem adevărul, e momentul în care avem nevoie să ne înarmăm cu o doză mare de tact. Cînd încep să-i vorbesc unei persoane care mi-a cerut adevărul, trebuie să știu pînă unde anume pot merge, să am grijă să însoțesc mereu adevărul dureros și de lucruri pozitive. Cu cele pozitive trebuie să încep, pentru că orice om își dorește un feedback pozitiv, iar ceea ce apreciez onest la celălalt constituie baza pe care se construiește acceptarea într-o relație personală sau profesională. Orice mesaj este mai ușor de acceptat atunci cînd îmi asum opinia, cînd am grijă să spun: „Eu cred că, dar e posibil să mă înșel”, sau „mi se pare că eu văd lucrurile așa, tu ce crezi?” Astfel transformăm o situație tensionată într-un dialog real.

Trebuie să fim conștienți că între relațiile dintre oameni nu există un singur adevăr și că o persoană care îți cere să îi spui adevărul îți cere de fapt (și) altceva. Ce anume? Să-i oferi un feedback, o asigurare, o reacție care să-l ajute să se orienteze. Îți poți asuma toate acestea fără însă să îți impui adevărul tău.

Cînd cineva îți cere să îi spui adevărul, nu înseamnă că îți dă licență să îl rănești.

Zenobia Niculiţă este psiholog.

Foto: flickr

catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.

Adevarul.ro

image
Marea iubire a actorului Traian Stănescu. S-a stins la trei ani după soția sa: „Acum dansează în ceruri amândoi”
Traian Stănescu nu a mai rezistat fără iubita lui soție, cu care a împărțit mai bine de 4 decenii de viață. Actrița Ilinca Tomoroveanu, nepoata marelui poet şi om politic Octavian Goga, a fost dragostea vieții lui.
image
Iarna se întoarce în forță: România, lovită de fenomene extreme. Când scăpăm de valul de aer polar
Iarna se întoarce în forță în România. Se face tot mai frig, iar la munte, pe culmi, va fi viscol puternic. Schimbarea vremii aduce fenomene extreme, în special furtuni violente.
image
Mărturii șocante: Trenurile CFR Călători sunt adevărate bombe cu ceas
Trei locomotive din patru și mare parte dintre vagoanele CFR Călători au durata de exploatare depășită, iar reparațiile industriale ale materialului rulat lipsesc.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.