O zi de 13 fără ghinion (cel puțin pentru cei care iubesc muzica bună)

14 noiembrie 2015
Mai avem nevoie de Brahms și Beethoven? jpeg

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), Petrică și lupul de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

Vladimir Horowitz redescoperit

Vladimir Horowitz s-a stins din viață pe 5 noiembrie 1989; avea atunci 86 ani. Nu-mi dau seama cum l-aș putea descrie mai bine pe Vladimir Horowitz pentru cei care astăzi au sub 30 ani și, cred, știu destul de puține despre acest pianist genial care a marcat inconfundabil arta interpretativă a secolului XX. Poate ca pe un soi de Liszt al secolului XX? Ca pe pianistul care a avut una dintre cele mai îndelungate cariere? (și-a finalizat ultimul disc cu doar 4 zile înainte de a muri, a susținut ultimul recital în 1987, cînd avea 84 ani). Ca pe pianistul cu una dintre cele mai ample discografii din istorie? Ca pe pianistul care prefera să cînte de obicei duminica după-amiaza, pentru că avea convingerea că atunci publicul este mai atent decît într-o altă zi a săptămînii? (ceea ce e posibil să fie, de fapt, foarte adevărat).

Alături de Arthur Rubinstein, Dinu Lipatti, Wilhelm Kempff, Serghei Rahmaninov, Vladimir Horowitz cred că rămîne unul dintre cei mai mari pianiști ai primei jumătăți de secol XX, dedicat în mare măsură interpretării lucrărilor semnate de compozitori romantici (rămîne, de exemplu, legendară versiunea lui pentru Sonata de Franz Liszt). Un pianist legendar care suscită enorm de mult interes și astăzi: și pentru cei care știu de ce atît de apreciat Horowitz, cît și pentru cei care nu știu, dar sînt curioși să afle. Pentru toți aceștia, este o știre importantă că înregistrarea unui recital susținut pe 26 octombrie 1986 la Chicago de Vladimir Horowitz a fost descoperită în arhiva postului de muzică clasică WFMT și apare pe un disc lansat de Deutsche Grammophon pe 13 noiembrie 2015.

A fost un recital cu semnificații speciale: Vladimir Horowitz a ales ca acel recital să fie cadoul său pentru orașul în care susținuse pînă atunci aproape 40 de recitaluri și a acceptat ca recitalul să fie transmis în direct la radio. Înregistrarea recitalului a mai fost difuzată apoi o singură dată și a rămas uitată în arhive, pînă cînd a fost redescoperită în 2014 și transmisă casei Deutsche Grammophon, cea care a mai publicat, de exemplu, și înregistrarea ultimului recital susținut de Vladimir Horowitz – pe un disc apărut în 2008.

A fost un recital amplu, care vorbește încă o dată despre calitățile excepționalului Horowitz. Iată programul: două sonate de Domenico Scarlatti, două piese și o sonată de Mozart, două studii de Aleksandr Skriabin (Horowitz i-a cîntat lui Skriabin însuși cînd era copil), Arabesca op.18 de Robert Schumann, Sonetul după Petrarca și Soiree de Vienne nr. 6 de Franz Liszt, o mazurcă și un Scherzo de Chopin. Pe cele două discuri ale acestui album regăsim și cele două bisuri care au încheiat recitalul, precum și două interviuri cu Horowitz, unul din 1986, altul din 1974.

Deci, un adevărat document de istorie, însă și un album care vorbește despre pasiune, emoție, fragilitate și talent într-o lume care sper să mai pună preț pe aceste calități.

Alice Cooper și Prokofiev

“Compozitorii de muzică clasică sînt încă mai nebuni decît mine” – declara recent Alice Cooper. Într-adevăr, șocant dacă te gîndești că vine din partea lui Alice Cooper, unul dintre cei mai cunoscuți rockeri din zona heavy metal, preocupat să șocheze cu orice preț (chiar aruncînd cu găini în public de pe scenă!).

Alice Cooper este starul de pe un nou album cu Petrică și lupul de Serghei Prokofiev, această lucrare muzicală din 1936 dedicată copiilor. Alice Cooper narează o versiune contemporană a poveștii, gîndită pentru copii de 5-8 ani care trăiesc în era tehnologică (apropo, există un album muzical, sub formă de fișiere audio sau CD, dar și o aplicație pentru iPad interactivă). Și se poate auzi muzica lui Prokofiev, interpretată de Orchestra de Tineret a Germaniei, dirijor Alexander Shelley, dar și fragmente muzicale din alte piese aparținînd repertoriului clasic. Ce se poate asculta este de fapt un fel de teatru radiofonic, un monolog acompaniat de muzică foarte bine aleasă. Și combinînd și cu aplicația în care copiii pot să interacționeze cu personajele, alegînd corect temele muzicale, cred că rezultă un instrument numai bun pentru a-I atrage pe copii către muzica clasică.

Mi se pare lăudabil și faptul că staruri din alte zone muzicale decît cea clasică aleg să susțină într-un fel sau altul muzica clasică. Iar un proiect de tipul celui realizat de Alice Cooper cred că are mai mult impact pentru promovarea muzicii clasice decît prezentarea unei opere rock cu acompaniament orchestral clasic (mă gîndesc la Quadrophenia lui Pete Townshend, lansată tot anul acesta).

Albumul poate fi ascultat luni, 30 noiembrie, de la ora 19, la Radio România Muzical, în reluare duminică, 6 decembrie, de la ora 13,05. Va fi difuzată versiunea originală în limba engleză, un cadou potrivit pentru cei mici de Sf. Andrei și Moș Nicolae. 

Janine Jansen interpretează Brahms și Bartok

Am văzut-o prima dată pe o scenă românească în septembrie 2015, cînd Janine Jansen a apărut în cadrul Festivalului Enescu și a încîntat (fără să exagerez) cu interpretarea ei pentru Concertul nr.1 pentru vioară și orchestră de Bela Bartok, realizată alături de Orchestra Regală Concergebouw din Amsterdam, dirijată de Andris Nelsons.

Janine Jansen: o violonistă olandeză considerată o super-vedetă a muzicii clasice actuale, cea care a înregistrat albumul care rămîne cel mai bine vîndut și în prezent pe itunes (Concertele Anotimpurile de Vivaldi, apărute și în colecția Dilemei vechi dedicată tinerilor celebri din Festivalul Enescu 2015). O violonistă puternică și fragilă în același timp, introspectivă și totuși, strălucitoare, o vedetă fără aere de vedetă, o femei e frumoasă care, pur și simplu, cîntă excepțional la vioară.

Janine Jansen își lansează în 13 noiembrie 2015 cel mai nou album al ei, pe care regăsim același Concert nr.1 de Bartok pe care l-a cîntat și la București în septembrie, alături de unul dintre cele mai importante concerte pentru vioară și orchestră din întreaga literatură dedicată acestui instrument: impunătorul concert de Brahms, pe care doar acum, după ce a depășit 35 ani, Jansen s-a încumentat să-l abordeze pe disc.

Cele două concerte au fost înregistrate în concerte live: Concertul de Brahms, alături de Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, cel de Bartok, cu Orchestra Simfonică din Londra, sub bagheta același dirijor, Antonio Pappano, admirat și la București, la precedentele lui apariții în Festivalul Enescu, pentru pasiunea pe care o insuflă viziunii sale interpretative.

Așa că pentru cei care vor să conserve amintiri frumoase din Festivalul Enescu 2015, dar și pentru cei care doresc versiuni interpretative contemporane de cea mai bună calitate pentru două opusuri fundamentale din literatura viorii, iată un album interesant, apărut sub sigla casei Decca, cu care Janine Jansen are un contract exclusiv.

Albumele vor fi disponibile și în România în magazinele de specialitate sau la www.getmusic.ro și vor putea fi ascultate la Radio România Muzical, în perioada următoare.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Bolojan, apel către candidații la prezidențiale: „Să găsească o soluție. Să nu fragmentăm voturile”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi Elena Lasconi să găsească o soluţie pentru a „nu fragmenta voturile pentru modernizarea României”.
image jpeg
image png
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
Pasagerii unei curse transatlantice au trecut prin momente de groază în timpul unui zbor între Stockholm și Miami. Mai mulți oameni au fost aruncați din scaune după ce aeronava a fost lovita de turbulențe.
Ioana Ginghină, la lansarea unui magazin de încălțăminte în Dâmbovița Mall foto: Alina Erimia
BeFunky collage (2) jpg
Cel mai delicios salam de biscuiți cu fructe uscate și gust magic de Crăciun. Rețeta care a făcut furori pe internet
Salamul de biscuiți este cu siguranță unul dintre deserturile memorabile ale copilăriei. E consistent, dulce și absolut savuros. Iată o rețetă ceva mai deosebită decât cele clasice, specială pentru sărbătorile de iarnă sau zilele în care avem poftă de ceva dulce.
Isu Smurd
Octogenari atacați în propria casă pentru a fi jefuiți de trei tineri și doi copii. Bătrânii au ajuns la spital
Doi octogenari, frate şi soră, din județul Gorj au fost atacaţi în propria locuinţă, în noaptea de 14 spre 15 noiembrie. Cinci tineri au intrat forțat în locuința acestora și ar fi lovit cu obiecte din lemn pe unul dintre bătrâni.
surse ap racheta cazuta in polonia lansata de fortele ucrainene impotriva unei rachete rusesti 18809622 webp
Două rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul atacului masiv de azi asupra Ucrainei
Două rachete rusești ar fi survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, fiind observate în dimineața zilei de astăzi în nordul țării de către unii localnici, scrie presa locală.
toaleta publica pixabay jpg
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.