O var─â cu Obscure

11 octombrie 2010
O var─â cu Obscure jpeg

La Geneva intr─â ├«ntre obiectele firescului cotidian: cine circul─â toat─â ziua prin vieille ville (str─âzi ├«nguste, zone pietonale ╚Öi doldora de lume la orice or─â) se folose╚Öte nu de biciclet─â, ci de ...trotinet─â. Trotineta pentru adul╚Ťi, pe care alunec─â (uneori fac slalom printre pietoni, cu u╚Öurin╚Ťa unor patinatori fo╚Önind pe incredibila catifea a asfaltului) func╚Ťionari ├«n costume antracit, profesori ├«n khakis ╚Öi pulovere un peu trop port├ęs; trotineta pentru adul╚Ťi pliat─â cu zgomot sec c├«nd intri ├«n magazin sau ├«n tramvai nu are nevoie de parc─âri, ci devine un soi de umbrel─â ├«nchis─â, ├«ntr-un design postmodern. Gracil─â, eficient─â, o╚Ťelit─â, gri, silen╚Ťioas─â. Spre deosebire de cele copil─âre╚Öti, colorate, cu ro╚Ťi mari, zdr─âng─ânind fericite, dotate cu autocolante manga ╚Öi discuri fluo pe ro╚Ťi... Semn de afec╚Ťiune, lungul trotinet─â a devenit ├«n limba cotidian─â trot.

Dup─â ani de iubire discret─â ╚Öi lungi desp─âr╚Ťiri, trotineta mea genevez─â a venit dup─â mine la Cluj: la fel de neagr─â, elegant─â, ergonomic─â... Vara asta ne-am domesticit una pe alta, c─âut─ându-ne drum prin ceea ce s-ar numi ÔÇ×ora╚Öul rom├ónesc mare, standard, destul de renovat ├«n anii din urm─âÔÇŁ. Eu speram s─â m─â vindece de nostalgia copil─âriei petrecute ├«ntr-un cartier de pe malul Some╚Öului clujean, unde str─âzile erau plate ╚Öi puteam s─â m─â ÔÇ×dauÔÇŁ cu tot ce avea ro╚Ťi: trotinet─â, biciclet─â, role. ├Än vacan╚Ťe nu m─â desc─âl╚Ťam de role c├«te o zi ├«ntreag─â: nici sc─ârile blocului, nici sc├«ndurile b─âtr├«ne╚Öti ale podului de sub Cet─â╚Ťuie nu m─â speriau. Intrarea mea ├«n adolescen╚Ť─â a coincis cu mutarea pe dealul cel mai abrupt pe care ├«l acoper─â ora╚Öul; acolo rolele ╚Öi bicicleta nu ÔÇ×╚ŤinÔÇŁ. Rupturi existen╚Ťiale radicale. Cu consecin╚Ťe: ca s─â o iau pe genevez─â la plimbare, trebuie mai ├«nt├«i s─â o urc, pliat─â, ├«n autobuzul care coboar─â Feleacul (bar─â la bar─â, ├«n orele de v├«rf). M─â instalez apoi pe una din panglicile str─âzilor paralele cu r├«ul: din centrul vechi spre cartierele industriale ╚Öi aeroport, de pild─â. Asfaltul e aproape suportabil, de╚Öi se ├«ntrerupe des ╚Öi bordurile nu au pante de cobor├«re pentru c─ârucioare (sau trotinete). Ce v─âd, din mers: copii mira╚Ťi lu├«ndu-se dup─â mine ca dup─â urs, b─âietani de cartier ├«ntorc├«nd capetele cu expresia aceea de stupefac╚Ťie care d─â, totu╚Öi, o anume expresie fe╚Ťelor lor altminteri opace, feti╚Ťe roz-roz url├«nd subit ÔÇ×vreau ╚Öi eeeeuuuu!ÔÇŁ (desigur, un adult e un model, iar trotineta un obiect pe care nu-l aveau, ele care au totul...), t─âtici perplec╚Öi ╚Öi pensionari ului╚Ťi. ╚Üiganca de la care luam pepeni mi i-a dat cu reducere, f─âr─â t├«rguial─â (ochii ├«i erau la trotinet─â), iar pe portarul de la Facultate, pe care l-am rugat s─â mi-o ÔÇ×p─âzeasc─âÔÇŁ p├«n─â dau o fug─â la cabinet s─â ├«mi iau ceva ...ei bine, nu l-am mai v─âzut de-atunci.

Nu credeam c─â reac╚Ťia lumii (var─â, c─âldur─â mare, cartiere pa╚Önice de blocuri) va fi at├«t de ...mirat─â. Nu credeam nici c─â e at├«t de greu de g─âsit ├«n Cluj un trotuar bine asfaltat ╚Öi ne├«ntrerupt vreme de m─âcar 30 de metri. ├Än ora╚Öul vechi, ghidonul meu st─â s─â zg├«rie ma╚Öinile parcate str├«ns pe trotuarele ├«nguste. A╚Ö vrea s─â o pot folosi pentru a merge la lucru, ca la Geneva, nu ca pe un ÔÇ×vehicol de pl─âcere destinat zonelor recrea╚Ťionale ale metropolei transilvaneÔÇŁ... Altminteri, prietenii mei bicicli╚Öti (cu care m-am ├«nso╚Ťit ├«n aceste plimb─âri estivale) m─â asigur─â c─â are un bun ritm de croazier─â. Modelul meu se nume╚Öte Obscure, iar Sim genevezul i-a lipit, la desp─âr╚Ťire, un autocolant cu Spiderman undeva unde nu ├«l vede nimeni, e micul nostru secret (╚Öti╚Ťi unde po╚Ťi ascunde ceva pe scheletul unei trotinete?). Recent, am mai v─âzut un t─âtic pe o trotinet─â (aurie), al─âturi de bicicletele copiilor. Studen╚Ťii ├«mi spun c─â ÔÇ×mai circul─â unul, prin centru, spre cartierul clinicilorÔÇŁ... Sau despre nuan╚Ťa inefabil─â dintre a lansa un trend ╚Öi a r─âm├«ne de poveste?

Ioana Bot este profesor universitar la Universitatea ÔÇ×Babe╚Ö-BolyaiÔÇŁ din Cluj-Napoca.

00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloas─â de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de ast─âzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O ador─â mai ales copiii. Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â acest preparat este, de fapt, o inven╚Ťie, a ap─ârut dintr-o gre╚Öeal─â s─â spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia sus┼úine c─â nu va renun┼úa la planurile sale ├«n Ucraina, ├«n pofida sanc┼úiunilor ┼či a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al ap─âr─ârii, Serghei ┼×oigu, a declarat c─â Rusia ├«┼či va continua 'opera┼úiunea special─â militar─â' ├«n Ucraina, ├«n pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev ┼či a sanc┼úiunilor occidentale instituite ├«mpotriva Moscovei.