O muz─â descoperit─â ├«n 60 de localit─â╚Ťi ╚Öi 14 comunit─â╚Ťi etnice

21 iulie 2022
image

Text de Silvia Teodorescu, coordonatorul Cronicari Digitali

├Än 2021, 23 de oameni complet diferi╚Ťi au acceptat s─â c─âl─âtoreasc─â pe diagonala ╚Ť─ârii, peste 1.400 de km, mul╚Ťi parcu╚Öi cu piciorul, al╚Ťii cu ma╚Öini de teren, ╚Öi de diferen╚Ť─â, ├«ntr-o caravan─â normal motorizat─â, pentru a documenta prima monografie digital─â de pe Via Transilvanica. Erau podcasteri, jurnali╚Öti culturali, bloggeri, videografi, instagrameri, vloggeri, copywriteri, fotografi profesioni╚Öti ╚Öi un foarte talentat produc─âtor de muzic─â electronic─â, pasionat de sound recording.

Era momentul ├«n care Cronicari Digitali, proiectul de promovare a patrimoniului cultural ├«n mediul digital, ├«╚Öi unea for╚Ťele cu Raiffeisen Bank Rom├ónia pentru un obiectiv comun- promovarea ╚Öi valorizarea patrimoniului existent ├«n comunit─â╚Ťile de pe Via Transilvanica ╚Öi, odat─â cu acesta, s─â ├«ncerce s─â scoat─â la lumin─â, precum c─ârarea care str─âbate Rom├ónia de la Nord (Putna, Bucovina), la Sud (Drobeta Turnul Severin), sate uitate ╚Öi necunoscutele marilor ora╚Öe prin pove╚Ötile locurilor str─âb─âtute, cu accent pe istoria lor, arhitectur─â, comunit─â╚Ťi etnice, gastronomie, uluiri produse de natur─â, legende ╚Öi mistere rezolvate, oamenii ├«nt├«lni╚Ťi pe c─ârare ╚Öi... muzic─â.

Nimeni nu credea la început că va fi altceva decît un frumos și prietenos press trip din care trebuie să faci cîteva materiale.

O LADA, un personaj ca-n filme, tunete și curcubee pe cerul gurii

La nici zece zile dup─â, fiecare c─âl─âtor era transformat de experien╚Ť─â. Alergaser─â deja ├«mpreun─â prin ploaie, tunete ╚Öi fulgere la 5 metri apropiere, ├«n plin traseu de Via, ╚Öi se ad─âpostiser─â ├«mpreun─â pe prispa unei case modeste dintr-un c─âtun bucovinean, unde sub firavul acoperi╚Ö au fost omeni╚Ťi de cei prin a c─âror curte treceau cu cea mai bun─â mas─â m├«ncat─â vreodat─â, descoperiser─â ├«n Fundul Moldovei povestea unui om real care a dep─â╚Öit performan╚Ťele lui Oscar Schindler din celebrul film (Traian Popovici, primarul din Cern─âu╚Ťi, care a salvat peste 25.000 de evrei de la deportare ├«n lag─ârele siberiene, la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial), g├«f├«iser─â ╚Öi transpiraser─â cu to╚Ťii urc├«nd o pant─â abrupt─â ca s─â se ├«nt├«lneasc─â cu ultimul opincar hu╚Ťul ├«n v├«rf de deal (╚Öi epitrop la biserica din sat), ne╚Ötiind c─â vor g─âsi sus un b─âtr├«n de 83 de ani care f─âcea zilnic drumul ─âsta ╚Öi c├«nta dumnezeie╚Öte la o ╚Ťeav─â f─âr─â g─âuri (tilinc─â) de le-au dat lacrimile.

Nu ╚Ötiam p├«n─â la mersul pe Via Transilvanica dac─â un vlogger de top de lifestyle ╚Öi travel obi╚Önuie╚Öte s─â asculte povestea unui scriitor-p─âdurar de 70 de ani, ├«n curtea unei m─ân─âstiri din v├«rful muntelui, dup─â ce a mers cu o LADA din anii ÔÇÖ60 p├«n─â acolo, nici dac─â un blogger de food alerg─â pe un drum cu noroi, spre un sat uitat de lume, doar ca s─â descopere re╚Ťeta celei mai bune pl─âcinte, sigur toaca ╚Öi clopotele de la Putna nu au fost b─âtute pentru un produc─âtor de muzic─â electronic─â ╚Öi niciun copywriter de agen╚Ťie din Bucure╚Öti nu a spus povestea cuielor din fortifica╚Ťiile bisericii din D├«rjiu, mo╚Ötenite din genera╚Ťie ├«n genera╚Ťie, pe care st─â ├«nc─â la rece slana facut─â de secui, d├«nd cu brio cu tifla frigiderelor ultramoderne.

Pentru a ├«n╚Ťelege, exemplele date mai sus din deplasarea de pe Via Transilvanica de anul trecut s├«nt concentrate ├«n maximum dou─â zile de program, iar noi am fost 10 zile pe drum ╚Öi am v─âzut, auzit ╚Öi sim╚Ťit mai mult dec├«t ai putea crede c─â ├«╚Ťi rezerv─â de bine Rom├ónia ├«n care tr─âim.

Am aflat c─â se poate ╚Öi c─â po╚Ťi aduce laolalt─â creatori cu profesii mai noi sau mai vechi atunci c├«nd ├«i pui fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â cu oameni care au ceva de spus, ├«n condi╚Ťii cinstite.

image

Muzica de pe Via

Peste 2.000.000 de oameni au v─âzut, citit, auzit pove╚Ötile de pe Via Transilvanica ├«n 2021 centralizate pe cronicaridigitali.ro/zi-de-romania. Da, Cristi ╚śtef─ânescu, aka Electric Brother, a lansat un nou EP, denumit drum, realizat integral din cele peste 148 de sunete distincte ├«nregistrate pe c─ârare, fiecare dintre piese denumite prin cuvine nou create care la r├«ndul lor spun pove╚Öti: Hu╚Ťulna (hu╚Ťulii din Bucovina ╚Öi m─ânastirea Putna), Lemnoit (lemnul din Ilva ╚Öi oieritul din Pasul Tihu╚Ťei) ╚Öi Norga (fusul cu clopo╚Ťei ├«n cap─ât, pus doar pentru ca nora s─â fie auzit─â c─â munce╚Öte de c─âtre soacr─â ╚Öi de orga de la D├«rjiu). V─â ├«ndemn─âm s─â ├«l asculta╚Ťi pe orice aplica╚Ťie de streaming audio!

Povestile puternice ajung la fel de puternic la public. Iar pentru ca fiecare autor s─â poata crea, ai nevoie de o muz─â. Via Transilvanica este ce trebuie, inclusiv atunci c├«nd e╚Öti autorul propriei pove╚Öti ÔÇ×scriseÔÇŁ la pas prin natura curat─â ╚Öi oameni buni, ├«n concediu sau ├«ntr-o c─âl─âtorie solitar─â.

Cîte povești intră într-un Rucsac?

Anul acesta am pornit  iar la drum, cu acela╚Öi sus╚Ťin─âtor, Raiffeisen Bank Rom├ónia, ╚Öi acela╚Öi obiectiv. Nu o mai str─âbatem pe toat─â, ci pornim cu Rucsacul cu Povestiri ├«n cele mai pu╚Ťin cunoscute cunoscute ╚Ťinuturi de pe Via, tocmai pentru c─â ele ╚Öi comunit─â╚Ťile pe care le str─âbat au cea mai mare nevoie s─â ├«╚Öi spun─â povestea. Iar aici, ├«n Dilema veche, o parte din participan╚Ťii la documentare ├«╚Öi vor confesa experien╚Ťele ╚Öi descoperirile ├«ntr-un Jurnal de c─âl─âtorie, zilnic. Diferit, a╚Öa cum fiecare dintre ei este.

Facem aceast─â c─âl─âtorie ca s─â o face╚Ťi ╚Öi voi! Aceasta este ╚Öi deviza proiectului de reziden╚Ť─â itinerant─â de pe Via. Comunit─â╚Ťile unite de c─ârare au nevoie de promovare, de nou dinamism economic local adus odat─â cu drume╚Ťii sau turi╚Ötii culturali ╚Öi, neap─ârat, au nevoie de protec╚Ťie. S├«nt comunit─â╚Ťi at├«t de curate, ├«nc─ât ├«ndemnul de a le vizita otova, de to╚Ťi cu toate, nu este mesajul nostru. Exact ca ├«n Forrest Gump, ╚Öi pe Via vorbim de o cutie plin─â cu bomboane de ciocolat─â. Deschide-o doar dac─â ├«╚Ťi place s─â savurezi, nu s─â ├«nfuleci!

Cronicari Digitali ÔÇô proiectul cultural dezvoltat de Zaga Brand ╚Öi Asocia╚Ťia Human Made Art ÔÇô adun─â toate experien╚Ťele ├«n ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ  al─âturi de Raiffeisen Bank Rom├ónia. Reziden╚Ťa digital─â de storytelling este sus╚Ťinut─â de partenerul de mobilitate  TRUST MOTORS, partenerul video GO PRO, ╚Öi partenerii media Rock FM, Dilema veche, Spot Media ╚Öi PressOne.

Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica in Dilema Veche png
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Exista╠ć modele de drujba╠ć care sa╠ć poata╠ć fi manevrate cu o singura╠ć m├«na╠ć? Ra╠ćspunsul specialis╠Žtilor!
Un model eficient de drujb─â garanteaz─â o t─âiere rapid─â a elementelor de vegeta╚Ťie nedorite, precum ╚Öi un confort sporit ├«n utilizare.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.
image
┼×iretlicurile lui Vlad ╚Üepe╚Ö: ├Änceputul r─âzboiului cu otomanii
├Än 1460, c├ó╚Ťiva dintre boierii nemul╚Ťumi╚Ťi de Vlad ╚Üepe╚Ö au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea ╚Öi i-au prezentat situa╚Ťia din Valahia ╚Öi probabil unele pove╚Öti exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul ╚Öi 500 de b─âie╚Ťi, Vlad a trimis vorb─â sultanului...
image
Dacia roman─â, o provincie puternic militarizat─â
Distribu┼úia armatei ├«n interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, ┼či anume de a separa ┼či supraveghea neamuri ÔÇ×barbareÔÇŁ care erau poten┼úial periculoase, ├«n special dac─â se aliau ├«ntre ele contra Romei, cum au fost ├«n special sarma┼úii iazigi.