O muză descoperită în 60 de localități și 14 comunități etnice

21 iulie 2022
image

Text de Silvia Teodorescu, coordonatorul Cronicari Digitali

În 2021, 23 de oameni complet diferiți au acceptat să călătorească pe diagonala țării, peste 1.400 de km, mulți parcuși cu piciorul, alții cu mașini de teren, și de diferență, într-o caravană normal motorizată, pentru a documenta prima monografie digitală de pe Via Transilvanica. Erau podcasteri, jurnaliști culturali, bloggeri, videografi, instagrameri, vloggeri, copywriteri, fotografi profesioniști și un foarte talentat producător de muzică electronică, pasionat de sound recording.

Era momentul în care Cronicari Digitali, proiectul de promovare a patrimoniului cultural în mediul digital, își unea forțele cu Raiffeisen Bank România pentru un obiectiv comun- promovarea și valorizarea patrimoniului existent în comunitățile de pe Via Transilvanica și, odată cu acesta, să încerce să scoată la lumină, precum cărarea care străbate România de la Nord (Putna, Bucovina), la Sud (Drobeta Turnul Severin), sate uitate și necunoscutele marilor orașe prin poveștile locurilor străbătute, cu accent pe istoria lor, arhitectură, comunități etnice, gastronomie, uluiri produse de natură, legende și mistere rezolvate, oamenii întîlniți pe cărare și... muzică.

Nimeni nu credea la început că va fi altceva decît un frumos și prietenos press trip din care trebuie să faci cîteva materiale.

O LADA, un personaj ca-n filme, tunete și curcubee pe cerul gurii

La nici zece zile după, fiecare călător era transformat de experiență. Alergaseră deja împreună prin ploaie, tunete și fulgere la 5 metri apropiere, în plin traseu de Via, și se adăpostiseră împreună pe prispa unei case modeste dintr-un cătun bucovinean, unde sub firavul acoperiș au fost omeniți de cei prin a căror curte treceau cu cea mai bună masă mîncată vreodată, descoperiseră în Fundul Moldovei povestea unui om real care a depășit performanțele lui Oscar Schindler din celebrul film (Traian Popovici, primarul din Cernăuți, care a salvat peste 25.000 de evrei de la deportare în lagărele siberiene, la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial), gîfîiseră și transpiraseră cu toții urcînd o pantă abruptă ca să se întîlnească cu ultimul opincar huțul în vîrf de deal (și epitrop la biserica din sat), neștiind că vor găsi sus un bătrîn de 83 de ani care făcea zilnic drumul ăsta și cînta dumnezeiește la o țeavă fără găuri (tilincă) de le-au dat lacrimile.

Nu știam pînă la mersul pe Via Transilvanica dacă un vlogger de top de lifestyle și travel obișnuiește să asculte povestea unui scriitor-pădurar de 70 de ani, în curtea unei mănăstiri din vîrful muntelui, după ce a mers cu o LADA din anii ’60 pînă acolo, nici dacă un blogger de food alergă pe un drum cu noroi, spre un sat uitat de lume, doar ca să descopere rețeta celei mai bune plăcinte, sigur toaca și clopotele de la Putna nu au fost bătute pentru un producător de muzică electronică și niciun copywriter de agenție din București nu a spus povestea cuielor din fortificațiile bisericii din Dîrjiu, moștenite din generație în generație, pe care stă încă la rece slana facută de secui, dînd cu brio cu tifla frigiderelor ultramoderne.

Pentru a înțelege, exemplele date mai sus din deplasarea de pe Via Transilvanica de anul trecut sînt concentrate în maximum două zile de program, iar noi am fost 10 zile pe drum și am văzut, auzit și simțit mai mult decît ai putea crede că îți rezervă de bine România în care trăim.

Am aflat că se poate și că poți aduce laolaltă creatori cu profesii mai noi sau mai vechi atunci cînd îi pui față în față cu oameni care au ceva de spus, în condiții cinstite.

image

Muzica de pe Via

Peste 2.000.000 de oameni au văzut, citit, auzit poveștile de pe Via Transilvanica în 2021 centralizate pe cronicaridigitali.ro/zi-de-romania. Da, Cristi Ștefănescu, aka Electric Brother, a lansat un nou EP, denumit drum, realizat integral din cele peste 148 de sunete distincte înregistrate pe cărare, fiecare dintre piese denumite prin cuvine nou create care la rîndul lor spun povești: Huțulna (huțulii din Bucovina și mănastirea Putna), Lemnoit (lemnul din Ilva și oieritul din Pasul Tihuței) și Norga (fusul cu clopoței în capăt, pus doar pentru ca nora să fie auzită că muncește de către soacră și de orga de la Dîrjiu). Vă îndemnăm să îl ascultați pe orice aplicație de streaming audio!

Povestile puternice ajung la fel de puternic la public. Iar pentru ca fiecare autor să poata crea, ai nevoie de o muză. Via Transilvanica este ce trebuie, inclusiv atunci cînd ești autorul propriei povești „scrise” la pas prin natura curată și oameni buni, în concediu sau într-o călătorie solitară.

Cîte povești intră într-un Rucsac?

Anul acesta am pornit  iar la drum, cu același susținător, Raiffeisen Bank România, și același obiectiv. Nu o mai străbatem pe toată, ci pornim cu Rucsacul cu Povestiri în cele mai puțin cunoscute cunoscute ținuturi de pe Via, tocmai pentru că ele și comunitățile pe care le străbat au cea mai mare nevoie să își spună povestea. Iar aici, în Dilema veche, o parte din participanții la documentare își vor confesa experiențele și descoperirile într-un Jurnal de călătorie, zilnic. Diferit, așa cum fiecare dintre ei este.

Facem această călătorie ca să o faceți și voi! Aceasta este și deviza proiectului de rezidență itinerantă de pe Via. Comunitățile unite de cărare au nevoie de promovare, de nou dinamism economic local adus odată cu drumeții sau turiștii culturali și, neapărat, au nevoie de protecție. Sînt comunități atît de curate, încăt îndemnul de a le vizita otova, de toți cu toate, nu este mesajul nostru. Exact ca în Forrest Gump, și pe Via vorbim de o cutie plină cu bomboane de ciocolată. Deschide-o doar dacă îți place să savurezi, nu să înfuleci!

Cronicari Digitali – proiectul cultural dezvoltat de Zaga Brand și Asociația Human Made Art – adună toate experiențele în „Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica”  alături de Raiffeisen Bank România. Rezidența digitală de storytelling este susținută de partenerul de mobilitate  TRUST MOTORS, partenerul video GO PRO, și partenerii media Rock FM, Dilema veche, Spot Media și PressOne.

Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica in Dilema Veche png
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.