O muză descoperită în 60 de localități și 14 comunități etnice

21 iulie 2022
image

Text de Silvia Teodorescu, coordonatorul Cronicari Digitali

În 2021, 23 de oameni complet diferiți au acceptat să călătorească pe diagonala țării, peste 1.400 de km, mulți parcuși cu piciorul, alții cu mașini de teren, și de diferență, într-o caravană normal motorizată, pentru a documenta prima monografie digitală de pe Via Transilvanica. Erau podcasteri, jurnaliști culturali, bloggeri, videografi, instagrameri, vloggeri, copywriteri, fotografi profesioniști și un foarte talentat producător de muzică electronică, pasionat de sound recording.

Era momentul în care Cronicari Digitali, proiectul de promovare a patrimoniului cultural în mediul digital, își unea forțele cu Raiffeisen Bank România pentru un obiectiv comun- promovarea și valorizarea patrimoniului existent în comunitățile de pe Via Transilvanica și, odată cu acesta, să încerce să scoată la lumină, precum cărarea care străbate România de la Nord (Putna, Bucovina), la Sud (Drobeta Turnul Severin), sate uitate și necunoscutele marilor orașe prin poveștile locurilor străbătute, cu accent pe istoria lor, arhitectură, comunități etnice, gastronomie, uluiri produse de natură, legende și mistere rezolvate, oamenii întîlniți pe cărare și... muzică.

Nimeni nu credea la început că va fi altceva decît un frumos și prietenos press trip din care trebuie să faci cîteva materiale.

O LADA, un personaj ca-n filme, tunete și curcubee pe cerul gurii

La nici zece zile după, fiecare călător era transformat de experiență. Alergaseră deja împreună prin ploaie, tunete și fulgere la 5 metri apropiere, în plin traseu de Via, și se adăpostiseră împreună pe prispa unei case modeste dintr-un cătun bucovinean, unde sub firavul acoperiș au fost omeniți de cei prin a căror curte treceau cu cea mai bună masă mîncată vreodată, descoperiseră în Fundul Moldovei povestea unui om real care a depășit performanțele lui Oscar Schindler din celebrul film (Traian Popovici, primarul din Cernăuți, care a salvat peste 25.000 de evrei de la deportare în lagărele siberiene, la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial), gîfîiseră și transpiraseră cu toții urcînd o pantă abruptă ca să se întîlnească cu ultimul opincar huțul în vîrf de deal (și epitrop la biserica din sat), neștiind că vor găsi sus un bătrîn de 83 de ani care făcea zilnic drumul ăsta și cînta dumnezeiește la o țeavă fără găuri (tilincă) de le-au dat lacrimile.

Nu știam pînă la mersul pe Via Transilvanica dacă un vlogger de top de lifestyle și travel obișnuiește să asculte povestea unui scriitor-pădurar de 70 de ani, în curtea unei mănăstiri din vîrful muntelui, după ce a mers cu o LADA din anii ’60 pînă acolo, nici dacă un blogger de food alergă pe un drum cu noroi, spre un sat uitat de lume, doar ca să descopere rețeta celei mai bune plăcinte, sigur toaca și clopotele de la Putna nu au fost bătute pentru un producător de muzică electronică și niciun copywriter de agenție din București nu a spus povestea cuielor din fortificațiile bisericii din Dîrjiu, moștenite din generație în generație, pe care stă încă la rece slana facută de secui, dînd cu brio cu tifla frigiderelor ultramoderne.

Pentru a înțelege, exemplele date mai sus din deplasarea de pe Via Transilvanica de anul trecut sînt concentrate în maximum două zile de program, iar noi am fost 10 zile pe drum și am văzut, auzit și simțit mai mult decît ai putea crede că îți rezervă de bine România în care trăim.

Am aflat că se poate și că poți aduce laolaltă creatori cu profesii mai noi sau mai vechi atunci cînd îi pui față în față cu oameni care au ceva de spus, în condiții cinstite.

image

Muzica de pe Via

Peste 2.000.000 de oameni au văzut, citit, auzit poveștile de pe Via Transilvanica în 2021 centralizate pe cronicaridigitali.ro/zi-de-romania. Da, Cristi Ștefănescu, aka Electric Brother, a lansat un nou EP, denumit drum, realizat integral din cele peste 148 de sunete distincte înregistrate pe cărare, fiecare dintre piese denumite prin cuvine nou create care la rîndul lor spun povești: Huțulna (huțulii din Bucovina și mănastirea Putna), Lemnoit (lemnul din Ilva și oieritul din Pasul Tihuței) și Norga (fusul cu clopoței în capăt, pus doar pentru ca nora să fie auzită că muncește de către soacră și de orga de la Dîrjiu). Vă îndemnăm să îl ascultați pe orice aplicație de streaming audio!

Povestile puternice ajung la fel de puternic la public. Iar pentru ca fiecare autor să poata crea, ai nevoie de o muză. Via Transilvanica este ce trebuie, inclusiv atunci cînd ești autorul propriei povești „scrise” la pas prin natura curată și oameni buni, în concediu sau într-o călătorie solitară.

Cîte povești intră într-un Rucsac?

Anul acesta am pornit  iar la drum, cu același susținător, Raiffeisen Bank România, și același obiectiv. Nu o mai străbatem pe toată, ci pornim cu Rucsacul cu Povestiri în cele mai puțin cunoscute cunoscute ținuturi de pe Via, tocmai pentru că ele și comunitățile pe care le străbat au cea mai mare nevoie să își spună povestea. Iar aici, în Dilema veche, o parte din participanții la documentare își vor confesa experiențele și descoperirile într-un Jurnal de călătorie, zilnic. Diferit, așa cum fiecare dintre ei este.

Facem această călătorie ca să o faceți și voi! Aceasta este și deviza proiectului de rezidență itinerantă de pe Via. Comunitățile unite de cărare au nevoie de promovare, de nou dinamism economic local adus odată cu drumeții sau turiștii culturali și, neapărat, au nevoie de protecție. Sînt comunități atît de curate, încăt îndemnul de a le vizita otova, de toți cu toate, nu este mesajul nostru. Exact ca în Forrest Gump, și pe Via vorbim de o cutie plină cu bomboane de ciocolată. Deschide-o doar dacă îți place să savurezi, nu să înfuleci!

Cronicari Digitali – proiectul cultural dezvoltat de Zaga Brand și Asociația Human Made Art – adună toate experiențele în „Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica”  alături de Raiffeisen Bank România. Rezidența digitală de storytelling este susținută de partenerul de mobilitate  TRUST MOTORS, partenerul video GO PRO, și partenerii media Rock FM, Dilema veche, Spot Media și PressOne.

Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica in Dilema Veche png
anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.