O evacuare

5 martie 2012
O evacuare jpeg

Trei femei. În semiîntunericul de la Teatrul Luni de la Green Hours, ceva din atitudinea lor, nu ştiu ce, pare ciudat. Sunt tinere, plinuţe, îmbrăcate în treninguri colorate, uşor neglijente. Discută lejer, în argoul periferiei (nu geografice, ci culturale). Femeile vorbesc mult despre copii (care nu se pot duce la şcoală sau la sport pentru că n-au bani), despre vacanţe (visate în detaliu, departe de realitate), despre serviciu (care nu există pentru că nu le angajează nimeni) şi despre un eveniment trist pe care îl numesc „evacuarea”. După ce asculţi un timp, îţi dai seama şi care e bizareria. Nu sînt actriţe, sunt chiar personajele. Sunt autentice.

Fără sprijin este un spectacol-document care povesteşte eşecul unui proiect comunitar. În cartierul Rahova-Uranus, într-o fostă discotecă, Iniţiativa Ofensiva Generozităţii a creat (pro bono) laBOMBA – Centrul Comunitar pentru Educaţie şi Artă Activă. Centrul a devenit un fel de placă turnantă pentru comunitatea din zonă. S-a transformat într-o croitorie, dar mai ales într-un spaţiu de consiliere şi recuperare prin artă a unei comunităţi care se zbate în sărăcie şi lipsă de educaţie. Dispariţia după '90 a centrelor culturale (case de cultură şi cămine culturale) a trecut neobservată. S-a produs un abandon naţional la nivelul (hulit altădată) al culturii de masă, iar lipsa acesteia se vede astăzi cu ochiul liber.

În Rahova – Uranus, oamenii se confruntă cu o problemă gravă: evacuarea din locuinţele care le-au fost repartizate de către stat. Cei mai mulţi sînt prinşi în hăţişul proceselor de retrocedare a caselor naţionalizate, o luptă inegală care îi plasează de la început în poziţia perdantului. Nu au mijloacele să se apere şi nici capacitatea de a găsi o alternativă. Nu îşi cunosc drepturile, nu ştiu legile, nu au bani. O masă de oameni neinformată şi prin urmare, uşor manevrabilă, exploatabilă, ignorabilă. Ironia sorţii face ca, după ani de zile în care a încercat să îi ajute pe cei aflaţi în situaţia de a fi evacuaţi, Centrul laBomba a fost şi el evacuat în urma retrocedării (controversate, după cum se poate citi mai jos) a clădirii în care funcţiona. Momentul a fost filmat şi constituie o parte din spectacol.

laBomba nu mai există, dar Centrul încearcă să funcţioneze şi în lipsa spaţiului. Autorităţile au refuzat să preia proiectul sau să se implice în vreun fel în continuarea lui.

Fără sprijin redă povestea unei pierderi care dezechilibrează o comunitate. În spectacol, mamele copiilor care frecventau Centrul (Cristina Eremia- proprietar evacuat, Gabriela Dumitru, Cornelia Ioniţă) comentează acid înregistrarea evacuării. Din păcate, doar atît pot face.

Acesta este eşecul proiectului: posibilitatea resemnării.
 

Teatrul Luni de la Green Hours şi Ofensiva Generozităţii 
Fără sprijin
- un proiect de educaţie creativă şi artă activă pentru spaţii comunitare şi culturale,
pentru reprezentare directă, împotriva distrugerii sistematice a ţesutului social din România -

În iulie 2011 a avut loc evacuarea laBOMBA – Centrul Comunitar pentru Educaţie şi Artă Activă Rahova-Uranus.
 
Spectacolul Fără sprijin este o mărturie a momentului evacuării, mărturie construită de către mamele din comunitatea Rahova-Uranus, Bucureşti.

Echipa proiectului
Cristina Eremia, Gabriela Dumitru, Cornelia Ioniţă, Andreea Eşanu, Sânziana Nicola,
Irina Gâdiuţă, Bogdan Georgescu

„Începînd cu 2006 a fost semnalată, prin organizarea a numeroase dezbateri publice, problema cea mai gravă cu care se confruntă comunitatea: evacuarea din casele în care locuiesc, repartizaţi de către stat, membrii comunităţii, cît şi legitimitatea anumitor retrocedări. Spaţiul Centrului laBOMBA este un exemplu relevant: procesul de retrocedare a fost iniţiat de către o firmă de avocatură, Cherecheş & Cherecheş, care a cumpărat drepturile litigioase de la un urmaş al fostului proprietar. Deşi în toate planurile cadastrale nu apare nicio clădire la momentul naţionalizării (1950), instanţa a hotărît, ignorînd dovezile existente, să retrocedeze firmei de avocatură inclusiv clădirea de 187 de metri pătraţi construită de către Marin Eremia în 1991 pe un teren preluat de la ICRAL prin contract. La începutul anilor 2000 a fost revendicată proprietatea. Conform legii, Eremia se aştepta să primească ori o ofertă de achiziţionare a terenului pe care între timp construise clădirea, ori să primească despăgubiri. Toate aceste aspecte legale au fost ignorate de către instanţa de judecată, iar clădirea a fost cîştigată de către firma de avocatură.”

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât de mult ne influențează emoțiile destinul. Psiholog: „Cine le stăpânește, își controlează cu adevărat viața”
Nu punem mare preț pe forța emoțiilor, considerând că, de fapt, gândurile și programele mentale sunt cele care ne controlează destinul. Acest lucru este adevărat doar într-o anumită măsură, pentru că stările pe care le experimentăm zilnic au un rol determinant în viața personală și profesională.
image
Cel mai mare inamic al speciei umane. Are numai 6 mm, dar ucide anual aproape un milion de oameni
Cel mai mare inamic al umanității este de fapt o insectă banală, pe care o întâlnim inclusiv în România. Țânțarul este responsabil de moartea a 830.000 de oameni anual, iar specialiștii consideră că această insectă prin efectele produse a schimbat efectiv istoria umanității.
image
Tânăra care a făcut un scop în viață din a-i ajuta pe alții. Bistro-ul ei social, loc de întâlnire al celor ce vor să ajute
Când dorința de a face bine întâlnește inteligența umană, iese un bistro social. O tânără din Baia Mare a pus bazele unei astfel de afaceri tocmai din dorința de a face bine. Despre inteligența ei ne-a convins în momentul în care a început să vorbească despre această afacere, făcută pentru a ajuta

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.