O crimă din primăvara lui `83

13 martie 2012
O crimă din primăvara lui `83 jpeg

- interviu cu Gheorghe BĂRBULESCU -

În 2008, Gheorghe Bărbulescu era comisar şef la Serviciul de Combatere a Infracţiunilor Împotriva Persoanei din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale de la Inspectoratul General al Poliţiei Române. A intrat în instituţie în urmă cu 30 de ani ca judiciarist la Secţia 22 din Capitală, după care a urcat toate treptele ierarhice şi profesionale pînă în 1988 cînd a obţinut funcţia de şef de Birou judiciar. Interviul de faţă - rămas nepublicat - ne-a fost pus la dispoziţie de Biroul de presă al IGPR pentru dosarul dedicat prejudecăţilor legate de comunism coordonat de Marius Chivu în Dilema veche nr. 253 / 2008.

Cum se lucra înainte de `89 în serviciul judiciar?

Principiul nostru de muncă este acelaşi, pentru că la judiciarişti important este să ştii ce să cauţi, unde, cînd şi cum să faci acest lucru. Modelul meu la început de carieră şi, în egală măsură, în prezent rămîne Dumitru Ceacanica. Bineînţeles alături de alţi predecesori iluştri care au deschis căi în munca de investigare a genurilor de infracţiuni judiciare. Iar aici mă refer în special la cele comise cu violenţă.

Ce diferenţiază totuşi perioada de dinainte de `89 faţă de prezent?

La acea vreme - pe care cei mai mulţi o numesc de tristă amintire (sintagmă cu care nu sînt întrutotul de acord) - solidaritatea de breaslă avea un fundament solid şi anume experienţa seniorilor împărtăşită celor tineri, dublată de vitalitatea, elanul şi dorinţa acestora din urmă de a scoate adevărul la lumină. Constat însă cu amărăciune că, după Revoluţie, răsturnarea valorilor la nivel social a adus cu sine, în privinţa instituţiei noastre, o stigmatizare artificială care, în plan uman, a produs o oarecare ruptură între vechile şi noile generaţii. Consecinţele se resimt mai ales la capitolul acumulări în profesie. Mulţi dintre colegii mei au părăsit sistemul, locul lor fiind preluat de tineri entuziaşti.

Povestiţi-ne unul dintre cele mai dificile cazuri cu care v-aţi confruntat înainte de `89.

E greu să fac o selecţie. Sînt iremediabil subiectiv pentru că fiecare caz a însemnat o mare investiţie de efort, de pasiune şi chiar de sacrificiu personal. Profesia de poliţist este mai mult decît o meserie pentru că implică o mare dăruire şi o mulţime de sacrificii. Şi totuşi…

Era în primăvara lui `83 cînd, împreună cu colegii de la Omoruri, aveam de cercetat uciderea unui copil. Fapta se comisese în casa acestuia. Ne-am aruncat cu toţii în iureşul investigaţiilor printre vecinii de bloc, dar ne-am lovit de un zid: nimeni nu văzuse şi nu auzise nimic. Credeam că toate cercetările noastre se vor finaliza lamentabil cînd o bătrînă, care locuia la etajul 10, ştiută de locatari drept nebuna blocului, ne-a spus că, pe la prînz, văzuse doi băieţi intrînd în scară. Pe unul dintre ei îl mai zărise în compania victimei. Au urmat ore de coşmar cu căutări febrile printre colegii de clasă ai celui ucis. Rînd pe rînd, suspecţii părăseau cercul imaginar de posibili autori, invocînd alibiuri „beton”. Tot astfel, a fost cît pe ce să-i pierdem chiar şi pe cei doi autori: colegul de bancă al victimei şi prietenul acestuia, mai mare cu un an. Dar nu s-a întîmplat aşa. Cînd ne-am dus la domiciliul primului, individul a sărit pe geam, rupînd-o la fugă prin spatele blocului. I-am prins pe împricinaţi pentru că produseseră un accident cu o maşină furată. Voiau să părăsească ţara. V-am povestit acest caz nu doar pentru că actorii erau minori, ci, în primul rînd, pentru alibiul invocat de colegul victimei: la 20 de minute după comiterea faptei, fără nici o remuşcare, îşi susţinuse teza la matematică.

Un alt considerent îl reprezintă atrocitatea actului criminal: după ce înfipsese cuţitul în colegul său, văzînd că nu murea destul de repede şi că îl implora zbătîndu-se, l-a mai lovit cu o vază în cap să fie sigur că şi-a dus „misiunea” la bun sfîrşit. Ambii făptaşi au intrat la puşcărie, dar prin Decretul 11/1988 au fost amnistiaţi. Unul dintre ei însă a redevenit "clientul" nostru ca urmare a înfăptuirii altor fărădelegi. 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.