O crimă din primăvara lui `83

13 martie 2012
O crimă din primăvara lui `83 jpeg

- interviu cu Gheorghe BĂRBULESCU -

În 2008, Gheorghe Bărbulescu era comisar şef la Serviciul de Combatere a Infracţiunilor Împotriva Persoanei din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale de la Inspectoratul General al Poliţiei Române. A intrat în instituţie în urmă cu 30 de ani ca judiciarist la Secţia 22 din Capitală, după care a urcat toate treptele ierarhice şi profesionale pînă în 1988 cînd a obţinut funcţia de şef de Birou judiciar. Interviul de faţă - rămas nepublicat - ne-a fost pus la dispoziţie de Biroul de presă al IGPR pentru dosarul dedicat prejudecăţilor legate de comunism coordonat de Marius Chivu în Dilema veche nr. 253 / 2008.

Cum se lucra înainte de `89 în serviciul judiciar?

Principiul nostru de muncă este acelaşi, pentru că la judiciarişti important este să ştii ce să cauţi, unde, cînd şi cum să faci acest lucru. Modelul meu la început de carieră şi, în egală măsură, în prezent rămîne Dumitru Ceacanica. Bineînţeles alături de alţi predecesori iluştri care au deschis căi în munca de investigare a genurilor de infracţiuni judiciare. Iar aici mă refer în special la cele comise cu violenţă.

Ce diferenţiază totuşi perioada de dinainte de `89 faţă de prezent?

La acea vreme - pe care cei mai mulţi o numesc de tristă amintire (sintagmă cu care nu sînt întrutotul de acord) - solidaritatea de breaslă avea un fundament solid şi anume experienţa seniorilor împărtăşită celor tineri, dublată de vitalitatea, elanul şi dorinţa acestora din urmă de a scoate adevărul la lumină. Constat însă cu amărăciune că, după Revoluţie, răsturnarea valorilor la nivel social a adus cu sine, în privinţa instituţiei noastre, o stigmatizare artificială care, în plan uman, a produs o oarecare ruptură între vechile şi noile generaţii. Consecinţele se resimt mai ales la capitolul acumulări în profesie. Mulţi dintre colegii mei au părăsit sistemul, locul lor fiind preluat de tineri entuziaşti.

Povestiţi-ne unul dintre cele mai dificile cazuri cu care v-aţi confruntat înainte de `89.

E greu să fac o selecţie. Sînt iremediabil subiectiv pentru că fiecare caz a însemnat o mare investiţie de efort, de pasiune şi chiar de sacrificiu personal. Profesia de poliţist este mai mult decît o meserie pentru că implică o mare dăruire şi o mulţime de sacrificii. Şi totuşi…

Era în primăvara lui `83 cînd, împreună cu colegii de la Omoruri, aveam de cercetat uciderea unui copil. Fapta se comisese în casa acestuia. Ne-am aruncat cu toţii în iureşul investigaţiilor printre vecinii de bloc, dar ne-am lovit de un zid: nimeni nu văzuse şi nu auzise nimic. Credeam că toate cercetările noastre se vor finaliza lamentabil cînd o bătrînă, care locuia la etajul 10, ştiută de locatari drept nebuna blocului, ne-a spus că, pe la prînz, văzuse doi băieţi intrînd în scară. Pe unul dintre ei îl mai zărise în compania victimei. Au urmat ore de coşmar cu căutări febrile printre colegii de clasă ai celui ucis. Rînd pe rînd, suspecţii părăseau cercul imaginar de posibili autori, invocînd alibiuri „beton”. Tot astfel, a fost cît pe ce să-i pierdem chiar şi pe cei doi autori: colegul de bancă al victimei şi prietenul acestuia, mai mare cu un an. Dar nu s-a întîmplat aşa. Cînd ne-am dus la domiciliul primului, individul a sărit pe geam, rupînd-o la fugă prin spatele blocului. I-am prins pe împricinaţi pentru că produseseră un accident cu o maşină furată. Voiau să părăsească ţara. V-am povestit acest caz nu doar pentru că actorii erau minori, ci, în primul rînd, pentru alibiul invocat de colegul victimei: la 20 de minute după comiterea faptei, fără nici o remuşcare, îşi susţinuse teza la matematică.

Un alt considerent îl reprezintă atrocitatea actului criminal: după ce înfipsese cuţitul în colegul său, văzînd că nu murea destul de repede şi că îl implora zbătîndu-se, l-a mai lovit cu o vază în cap să fie sigur că şi-a dus „misiunea” la bun sfîrşit. Ambii făptaşi au intrat la puşcărie, dar prin Decretul 11/1988 au fost amnistiaţi. Unul dintre ei însă a redevenit "clientul" nostru ca urmare a înfăptuirii altor fărădelegi. 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

scumpiri aşlimente bani supermarket hipermarket
Calitatea vieții în România: locul 44 în lume, după Bulgaria și Kuwait. Unde se trăiește cel mai bine
La nivel global, doi din trei oameni trăiesc în țări în care calitatea vieții și bunăstarea socială au stagnat ori s-au degradat în 2024, arată cea mai recentă ediție a Indicelui de Progres Social, măsurat în 170 de state ale lumii.
virgiliu stroescu webp
Ce trebuie să mâncăm prima dată dimineață. Medicul Virgiliu Stroescu: „Neapărat! Au multă apă”
Diminețile pot influența întreaga zi, mai ales atunci când vine vorba de alimentație. Potrivit medicului nutriționist Virgiliu Stroescu, una dintre cele mai bune decizii pe care le putem lua pentru sănătatea noastră este să începem ziua cu fructe, în special cu mere.
Drapelele SUA și Iranului  fundal de război FOTO Shutterstock jpg
Cum profețiile despre Apocalipsă modelează viziunea Americii despre Israel și Iran
În timp ce majoritatea analiștilor cautau indicii cu privire la viitorul confruntării dintre Statele Unite și Iran în imagini din satelit, declarațiile oficiale sau postările belicoase ale președintelui american Donald Trump, o altă perspectivă, prindea contur:profețiile despre Apocalipsă.
Carte carti literatura citit biblioteca FOTO Shutterstock
TVA mai mare, vânzări mai mici: ce riscă industria cărții după creșterea impozitării
De la 1 august, TVA-ul pentru cărți urcă de la 5% la 11%. Măsura, gândită pentru a aduce mai mulți bani la buget, riscă să lovească o piață fragilă și să scadă accesul la lectură pentru publicul cu venituri medii.
spalat pe maini jpeg
Ce uită să facă 9 din 10 oameni când se spală pe mâini. Trucul isteț care te ajută să elimini mai mulți germeni decât crezi
Ce uită 9 din 10 oameni când se spală pe mâini? Descoperă trucul esențial care elimină mai mulți germeni și îți protejează sănătatea. Află cum să te speli corect, de ce uscarea completă contează și ce greșeli comune trebuie evitate.
image png
Celebra cântăreață de muzică populară care a renunțat la meseria de învățătoare pentru a-și urma visul: „Chemarea mea era alta”
Cunoscuta cântăreață de muzică populară care a urmat o carieră scurtă în învățământ înainte de a deveni o artistă desăvârșită are o carieră de succes și este iubită de un număr mare de români care au plâns și s-au distrat pe cântecele sale. Cum a fost perioada în care a predat copiilor, și cum a reu
litoralul romanesc   foto ovidiu oprea1 jpeg
Un declin fără precedent: voucherele de vacanță dispar, turismul se prăbușește
Turismul din România, care se bazează covârșitor pe turiștii locali și care era sprijinit de voucherele de vacanță, se confruntă cu un declin abrupt, spun specialiștii din domeniu. În luna mai s-au achiziționat vouchere de doar 9 milioane lei, de zece ori mai puțin decât în 2004.
proba limba romana evaluare nationala 2025   foto alina mitran (2) jpg
Rezultatele la Evaluarea Națională, discrepanțe între note și realitate. Curiosul caz al școlii din Curcani | Analiză
Absolvenții de gimnaziu au obținut la Evaluarea Națională 2025 cele mai bune rezultate din ultimii 13 ani. Dacă cifrele arată o mai bună pregătire sau există și alte explicații am încercat să aflăm de la experții în educație Daniela Vișoianu și Marian Staș.
japonia dieta alimente istock jpg
Ce mănâncă japonezii în fiecare zi. Este țara unde oamenii trăiesc cel mai mult. 4 alimente stau în spatele longevității
Mai mult ca sigur că fiecare dintre noi ne dorim o viață cât mai îndelungată, de-a lungul căreia să avem oportunitatea de a ne face cât mai multe amintiri alături de cei dragi. Iar într-o țară anume, locuitorii au oportunitatea de a trăi acest vis în realitate!