O coregrafie a privirii

27 august 2012
O coregrafie a privirii jpeg

În cadrul festivalului internaţional ImpulsTanz Viena 2012, tînăra coregrafă austriacă An Kaler a prezentat spectacolul Insignificant Others (Learning to Look Sideways). Spectacolul s-a detașat de multe alte creații din cadrul festivalului prin rigoarea construcției, îmbinată impecabil cu libertatea interpreților, prin explorarea unor mijloace coregrafice care trec cu mult dincolo de simpla investigare a unui limbaj corporal adecvat mesajului și, mai ales, prin capacitatea celor trei artiști implicați în spectacol de a comunica, mai ales atunci cînd unul dintre ei nu se plasează în cîmpul vizual al celorlalți doi.

Trei prezențe adrogine intră brusc în sala de spectacol, după ce spectatorii și-au ocupat locurile. Respirația lor este marcată de faptul că au alergat pînă aici. Oprirea lor rapidă  în spațiul de joc îi convertește într-un grup statuar, ca și cum intrarea în perimetrul  performativ, delimitat riguros de teritoriul cotidian din care tocmai au venit, le transformă instantaneu condiția.

Prin impulsuri extrem de subtile, realizate la nivel energetic și nicidecum tactil, cei trei încep să se miște. Este o motilitate neobișnuită, însoțită de o implozie a privirilor: cei trei par a nu se vedea unii pe alții, înscriindu-se asfel într-un paradox al comunicării în absența comunicării. Concomitent prezenți și absenți pentru ceilalți, ei dezvoltă o coregrafie a privirii ce le construiește un spațiu subtil, în care modalitatea prin care fiecare din ei își expune mișcarea se individualizează cu maximă precizie.

Faptul că vedem trei tineri frumoși, îmbrăcați cool, a căror prezență sugerează androginia, conduce ușor spre concluzia că este vorba de împărtășirea unei condiții contemporane care își caută un spațiu și un timp de manifestare specifice. Privirea fiecăruia dintre ei, direcționată în conformitate cu o geometrie precisă, contrapunctată de limbajul corporal, adaugă însă un plus de valoarea acestei idei.

Spectacolul creat de An Kaler este, printre  altele, o creație despre cum ar trebui să privim atunci cînd prezența celuilat, aflat într-o condiție similară este atît de puternică încît poate deveni irecognoscibilă (prin urmare nesemnificativă), chiar dacă ea este oglinda celui care privește.

Această dinamică a privirii integrată coregrafiei spectacolului este proiectată în așa fel încît va include publicul: privirea spectatorilor, de obicei orientată frontal, este condusă prin labirintul de mișcări al celor trei tineri, este asimilată  itinerariului  lor fizic riguros. Astfel, nu numai cei aflați în spațiul scenic experimentează, prin interiorizarea privirii pînă la granița orbirii, un traseu al descoperirii celorlați într-o condiție similară, ci și spectatorii veniți și ei, e drept cu alt ritm și altă dipoziție afectivă, din spațiul cotidian, vor fi integrați, pe neștiute, unei noi condiții a celui care privește, condiție fundamental diferită de natura privirii cotidiene.

Privirea exercitată zilnic în lumea de afară este direcționată spre exterior atît de mult încît aproape că nu mai surprinde nimic în mod autentic. An Kaler propune o formulă opusă: prin părăsirea spațiului cotidian și intrarea într-un teritoriu de natură diferită - spațiul performativ- privirea este direcționată spre interior și ajunge treptat să depășească linearitatea zilnică și să configureze un orizont vizual multidimensional.

Cînd spectatorii sînt priviți în ochi, la un moment dat, spre finalul spectacolului, ei resimt deja, în propriile retine, spațiul desenat de mișcările celor trei, spațialitatea configurată prin proiectul în egală măsură geometric și existențial gîndit de An Kaler. Nici o clipă în spectacol cei trei nu se ating. Privirea lor, întoarsă spre interior imediat ce au intrat în scenă, nu caută vreun ajutor sau vreun impuls în privirea celorlalți. Corpurile desenează spații și descoperă trasee manifestate concomitent cu direcționarea itinerariului  privirii spre o zonă în care a vedea înseamnă realmente a simți.

Imaginea lor androgină are desigur o semnificație profundă pentru spectacol. Indistincția condiției celor trei tineri creează o zonă de maximă libertate pentru dinamica fizică și vizuală. Departe de a fi o confuzie de gen, înfățișarea lor este sinonimă cu o zonă identitară ce se deschide spre nenumărate forme de a privi,  în absența ostentativă a ochilor care îi caută pe ceilalți. Privirea cufundată în realitatea fizică este deschisă spre nenumărate posibilități de a fi cu celălalt, prin dezvoltarea unui paradox al prezenței care se impune ca absență.

Spectacolul lui An Kaler este acel gen de creație care te urmărește și care te învață că a privi înseamnă, de fapt, lărgirea orizontului vizual pînă acolo unde el ajunge să integreze tot ceea ce este prezent, dar și absent, tot ceea ce se arată dar și tot ceea ce prezintă potențialitatea intrării în ființă.

Concept/Coregrafie: An Kaler
Interpretare: Alex Baczynski-Jenkins, An Kaler, Antonija Livingstone
Lightdesign: Bruno Pocheron
Muzica: Brendan Dougherty
Dramaturgie: Heike Albrecht
Foto: Eva Würdinger

pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.

Adevarul.ro

politisti
Rămânem fără polițiști. Locurile la Școlile de Agenți, neocupate. SNPPC: „Puteți stinge lumina!“
Pentru prima dată în istorie nu se vor ocupa locurile la Școlile de Agenți de Poliție din MAI. Semnalul de alarmă este tras de SNPPC, în condițiile în care nici posturile cu încadrare din sursă externă nu au prezentat interes.
mic dejun foto pixabay
Două obiceiuri de dimineață care afectează sănătatea organismului
Sănătatea stomacului nostru este vitală, iar mai mulți experți susțin că oamenii își fac rău cu anumite obiceiuri.
niculae badalau foto marian iliescu
De ce cere DNA arestarea lui Bădălau. Culisele anchetei
Potrivit anchetei desfășurate de procurorii DNA, Niculae Bădălău s-ar fi folosit de funcția de la Curtea de Conturi pentru a obține contracte cu primăriile din Giurgiu și Teleorman pentru firmele pe care le deține.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.