Nunta regală, de la faţa locului

Claudia TOIA
3 mai 2011
Nunta regală, de la faţa locului jpeg

Nici dacă ai fi vrut să scapi de aşa-zisa Nuntă Regală, n-ai fi putut. Serios, chiar n-ai fi putut. Cel puţin dacă locuieşti în Londra şi eşti cît de cît în pas cu mersul societăţii, adică dacă ai diverse conturi online, citeşti presa şi eventual mai arunci un ochi pe la TV. Oricum, nici dacă nu eşti hiperactiv în a-ţi verifica news feed-urile, eventual chiar de pe Iphone sau Blackberry ca tot londonezul mai acătării, n-ai fi scăpat din gaura neagră creată de evenimentul cu pricina.

În primul rînd, cursul vieţii normale a fost suspendat pentru o zi, declarîndu-se sărbătoare naţională. Pe scurt, asta a însemnat că magazinele au fost închise, copiii n-au mers la şcoală, străzile mărginaşe, altă dată aglomerate, arătau ca în vestul sălbatic, cîinii n-au mai dat din coadă, iar „The World’s Greatest Knowledge”, cu care se mîndresc cei de la British Library pe toate bannerele, n-a fost disponibilă vineri, 29 aprilie. Vrînd-nevrînd , suflarea de pe insulă a fost prinsă într-un balon de săpun şi obligată la celebrare.

Cei mai mulţi şi-au dezvoltat un reflex voluntar în a ignora suvenirurile omniprezente pe Oxford Street şi nu numai, ce s-ar putea reduce simbolistic la faţa larg zîmbitoare a cuplului regal, imprimată pe scrumiere, căni, tea towels sau, mai puţin convenţional, pe abţibilduri pentru manichiură, măşti, hîrtie igienică sau chiar sick bags. Acestea din urmă reprezentau o soluţie igenioasă în caz că măreţia evenimentului ţi-ar fi produs greaţă şi ameţeală, într-o situaţie tipică parcă pentru sindromul Stendhal, comparabil cu un exces de artă florentină. Ideea e aproape desprinsă din Jurnalul lui Palahniuk, ce descrie ironic o fază similară.

Dacă stăm să ne gîndim însă şi la cei care au venit din Australia, SUA sau Noua Zeelandă special pentru eveniment, montîndu-şi corturile cu cîteva zile înainte, ca să fie siguri că surprind sărutul de cîteva secunde din balcon, la cei care au lăcrimat mai mult sau mai puţin discret în timp ce urmăreau ceremonia pe panouri gigant, precum şi la cei care s-au costumat în personaje naţionale, cumva la limita grotescului, ieşind cu toţii în stradă pentru a sărbători la unison nunta, ne dăm seamă că la mijloc e ceva mai mult decît manipulare mediatică, şi că într-adevăr există o meta-entitate, care poate fi circumscrisă unui anume sentiment de apartenenţă.

Dacă ar fi să căutăm o explicaţie, am putea să ne gîndim nu doar la faima de societate seculară pe care Regatul Unit a căpătat-o, ci şi la deja celebra afirmaţie a filosofului francez Alain de Benoist, conform căreia Uninea Europeană a întrecut chiar şi Uniunea Sovietică, cu al său totalitarism în materie de ateism de masă. La o scurtă analiză, se observă nu doar că religia tradiţională, cea implicînd forţe divine, are o influenţă din ce în ce mai scăzută în mai toate ţările occidentale, fiind aproape de dispariţie, ci şi faptul că o nouă religie, de tip civil, i-a luat de mult locul.

Durkheim şi Marx au prevăzut de mult schimbarea, parcă cu atît mai evidentă în contexul Nunţii Regale, unde simbolurile religiei civile, precum steagul, ritualul monarhic, cîntecele patriotice de tipul God Save the Queen şi Land of Hope and Glory, au conlucrat pentru a realiza acea semificaţie mitică aptă de coeziune, indentificabilă şi în aura semi-transcendentală ce pluteşte deasupra  mausoleului lui Lenin la Moscova, sau în imaginile aproape deificate ale unor Washington sau Lincoln în State. Spre deosebire, în România, puterea de mobilizare este încă deţinută de o religie tradiţională.

Concluzia post-haos la care am ajuns însă, e mai degrabă formulată sub forma dezamăgirii că un Roland Barthes nu a trăit să vadă Nunta Regală, ca să aplice o zdravănă analiză semiotică şi, mai apoi, să adauge şi alte capitole Mitologiilor sale contemporane culese din cultura populară a lumii vestice.

Claudia TOIA studiază literatura engleză la University College London.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.