Nulla Moralia

Lucian CREȚU
20 februarie 2018
Nulla Moralia jpeg

În memoria regretatului Neagu Djuvara 

De la antici încoace, morala a suferit multe cosmetizări. E suficient să ne gîndim, bunăoară, la eroii negativi postmoderni care populează marile ecrane. O părere, nădăjduiesc, rămîne unanimă: adie diafan, în prezent, un soi de semianalfabetism moral, de inerţie mimetică a valorilor.

Am trecut, a postulat cineva odată, de epoca valorilor impuse. În două mii de ani, morala s-a „emancipat“ și ea, vorba unei protomanele. A sărit, ontogenetic vorbind, alegorice pîrleazuri, de la heteronom la autonom, de la convențional la postconvențional, după cum ne învață Piaget.

Căci, susține Andrei Pleșu, această autonomie e posibilă doar mulțumită unei calități care ține de o dotă individuală, pe care o denumește talent moral și care „e capacitatea de a transforma interdicţia etică în comportament liber, dar adecvat. […] Competenţa morală adevărată începe, aşadar, cu asumarea eşecului: cine urmează, în literă, codul moralei curente poate trăi pînă la adînci bătrîneţi avînd aerul de a fi respectabil, dar moare fără a fi trăit încă în etic.“ (A. Pleşu, Minima Moralia, Editura Humanitas, 2013)

La polul opus, poate sta foarte bine (a)culturalul, trogloditul. Pleşu ne lămurește: „O întruchipare degradată a culturii e, de pildă, şi «culturalul», omul de cultură de proastă calitate, care capătă diferite chipuri: unul din ele e omul livresc, omul care trăieşte prin delegaţie, care, neavînd nimic de spus, răspunde la orice întrebare printr-un citat. E o formă catastrofală a culturii, o formă care depersonalizează şi care substituie inteligenţa prin memorie.“ (idem)

Aşa că, pînă la urmă, simţ moral autentic nu înseamnă, carevasăzică, doar conştientizare pasivă, cît mai ales implicarea prin faptă, în consonanţă cu rigorile morale. Eşti moral dacă acţionezi moral.

În vîltoarea preocupărilor curente, legate de subzistenţă, morala a ajuns, după toate aparenţele, a cincea roată la căruță. Fără să scormonim prea mult, am putea desprinde măcar cîteva aspecte: 1) unele psiho(pato)logii adînc înţelenite în specificul colectiv; 2) cvasieconomia autohtonă.

Printre primele, ar fi de consemnat cîteva optici recurente, precum: autolamentaţia, zeflemeaua, pasarea responsabilităţii, las’-că-merge-ul, să moară capra vecinului ş.a. Dintre toate, autolamentaţia (jelania autoflagelantă, scarificarea verbală), care echivalează cu tăierea crăcii de sub picioare, pare cea mai insidioasă, pentru că amînă tranşarea unei soluţii, în favoarea unei culpe generale, nedefinite.

Pe de altă parte – şi aici românul subscrie cu seninătate de aproape trei decenii –, criza postdecembristă a adus, pe lîngă tensiuni sociale şi familiale, şi o debusolare individuală, o penurie a valorilor.

„Românul e blînd, dar comunismul l-a făcut sălbatic“, afirma, cu opt ani în urmă, Neagu Djuvara. Anii postdecembrişti au fost oportuni pentru spiritele gregare, speculative. Incompetenţa, oportunismul, indiferenţa şi primitivismul au proliferat cu fecunditatea ţuşcanilor înfierbîntaţi. Criza socială a culminat şi ea cu o stare de submediocritate (a)culturală, la fel de greu de eradicat ca păduchele din San José.

Viorel Cosma, 1923-2017, cunoscut muzicolog: „Din nefericire pentru poporul român, nu mai avem în primul rînd bunăstarea de odinioară, care permitea oricărui om de rînd accesul la cultură și la viața mondenă. Marii inventatori, doctorii, muzicienii, scriitorii, pictorii nu mai sînt azi respectați și recunoscuți. Ne-am căptușit cu modele false, modelul omului care reușește ușor, care știe să facă bani. Ne-am pierdut moralitatea, manierele și educația. Am pierdut nu burghezia materială, ci burghezia spiritului, noblețea spirituală. Trăim într-un mediu semicultural și parvenit, impulsiv și brutal.“ (D. Radu, „Mînă, birjar!“, în Formula AS, nr. 956, 2011)

În răstimpuri, cîte-o voce blajină de nonagenar înţelepţit ne mai trage de guler, ne mai tărăgănează vechile valori. A fost odată, se trîmbiţează legitim, un ev prolific, cu regalul lui cultural, de la Eliade, Blaga, Arghezi, Sadoveanu, Cezar Petrescu şi pînă la Enescu, Tonitza, Brâncuşi ş.a. Un panteon al culturii autohtone și, deopotrivă, al moralității vii, asumate. O arie magistrală, cu priză la public, dar ce păcat dacă Opera, în sine, a devenit nerentabilă.

Cînd calitatea vieții scade, nu pleacă singură. Se prăbușește odată cu ea toată șandramaua, tot edificiul valorilor morale. Preocuparea pentru sănătatea morală, dacă nu e la fel de oportună ca nuca în perete, se relativizează sau devine rizibilă.

De suferit nu are septa-nonagenarul, care se autoconservă, trăgînd după el scara valorilor, ci adolescentul. Tînărul e ca un burete ideal, cu o capacitate fantastică de absorbție: asimilează, fără vină și fără discernămînt, atît binele vizibil, cît și răul insiduos.

Johnny Răducanu, 1931-2011, compozitor, pianist: „E foarte important ceea ce lași în urma ta și am fost făcut conștient de asta, încă din copilărie […]. Bunul-simț era la mare preț! […] Ăștia de azi nici nu știu să-și exprime dorința de a schimba ceva, dacă o au. Acum, tinerii ori sînt blazați, cei inteligenți, ori […] sfidează prin obrăznicie.“ […] (C. Pavel, „Johnny Răducanu“, în Formula AS, nr. 962, 2011)

E un accident, afirma cîndva Neagu Djuvara. Un tău nefericit, aș adăuga, dintr-un șir mioritic de alte suișuri și coborîșuri, în care ne prăvălim senini, cu discernămîntul juncanilor deshămați.

Neagu Djuvara, 1916-2018, istoric, diplomat şi filolog: „E dureroasă această răcire a sentimentelor. Firea omenească este aceeași. Noi trăim azi un fel de accident în istoria relațiilor, cauzat de împrejurările politice, economice și de această explozie tehnologică, dar omul va continua să fie așa cum l-a lăsat Dumnezeu. Eu zic că o să redescoperim romantismul și dulceața sentimentelor neexprimate brutal.“ (I. Hristea, „Despre arta iubirii, cu un mare cunoscător al ei: Neagu Djuvara“, în Formula AS, nr. 940, 2010)

Arheologic vorbind, din toată truda omenească nu se-alege decît o succesiune de straturi geologice. Rămîn în picioare, în schimb, mărturiile perene ale lucidității umane.

În viitor, cînd macacii cibernetici vor roi deasupra noastră, moralitatea nu va mai însemna, poate, pentru umanitate, decît o veche locomotivă cu aburi. Sau poate nu.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Spatiul Schengen FOTO Shutterstock
Ce ar fi însemnat pentru România un nou eșec în Schengen și cum putem depăși criza politică: „Am fost primii care am decis să-l susținem”
Profesorul Valentin Naumescu l-ar vrea președinte pe Nicușor Dan și spune că niciunul dintre cei care au candidat în primul tur nu ar trebui să se regăsească pe liste. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Naumescu vorbește despre Schengen, criza politică din țară și problemele partidelor mainstream.
banner Titi Aur png
Vlad Predescu jpeg
Aşa eviţi accidentele la schi sau la alte sporturi de iarnă! Sfaturile dr. Vlad Predescu
Pregătirea fizică insuficientă și dorința de a impresiona sunt printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave pe pârtia de schi.
kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Puțini români știu cât de sănătos este! Peștele gustos și plin de vitamine pe care mulți îl evită
Este un pește destul de ușor de găsit, care poate fi pregătit în nenumărate feluri. Cu toate acestea, mulți români îl evită, fără să știe cât de util este, de fapt, pentru sănătate! Are un conținut ridicat de vitamina D și are un gust foarte bun!
Rebelii sirieni au descoperit laboratoare de droguri în Siria FOTO Captură Video France 24
Secretele comerțului ilicit cu droguri al regimului Assad. Rebelii sirieni au descoperit cantități uriașe de captagon
Rebelii sirieni conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care au preluat controlul asupra capitalei Damas după fuga lui Bashar al-Assad, au descoperit depozite uriașe de droguri destinate exportului la periferia Damascului.