Nu trăiești singur, dar suferi pe cont propriu

3 mai 2016
Nu trăiești singur, dar suferi pe cont propriu jpeg

Comunitatea filmul danez are ca titlu original Kollektivet. Dacă s-ar fi tradus Colectivitate, poate ne-am fi gîndit la evenimentul tragic recent întîmplat la noi. Oricum, titlul tradus este o bună alegere.

Filmul poate fi înțeles în multe sensuri, atinge subiecte autonome cum ar fi traiul împreună, spațial vorbind, fără a fi vorba de o familie largă; de asemenea infidelitatea/adulterul, frămîntările adolescenței, relația individualism (”me-culture”)/colectivism, relația real/virtual și chiar un fel de neo-hippism. Dar, poate, intenția filmului este să aducă în prim plan empatia, o temă atît de discutată astăzi.

Pe scurt, urmărim dorința spontană a unui grup de oameni - fără legături de sînge - să trăiască împreună în casa foarte frumoasă și mare, cu etaje și scară interioară, a unui arhitect. Așa s-a înfiripat o comunitate. Arhitectul, Erik, de vîrstă medie, are o soție, Anna, cu o carieră consolidată de știristă la televiziune și o fiică, Freja, de 14 ani. Anna este cea care se opune vînzării casei moștenite de soțul ei de la tatăl lui. Ea ar vedea-o locuită de prieteni, într-o democrație și înțelegere obținută prin dorința și eforturile fiecăruia. Ce dacă e proprietatea lui Erik? Acum este a tuturor. Se stabilesc reguli, se plătesc chirii, se gătește prin rotație, totul se împarte, și se trece peste dispute prin discuții deschise în jurul mesei, la „ședința casei”. În casă vor locui doi copii, Freja și copilul mic al unui cuplu, care cînd cunoștea pe cineva străin îi spunea imediat acestuia că el urma să moară la nouă ani, fiind bolnav rău de inimă.

Viața acestei comunități curgea într-un ritm normal, păreau bine dispuși și bucuroși, mîncau împreună, petreceau timpul împreună, vorbind, bînd bere și fumînd. Plutea un aer tineresc, parcă lipsit de percepția gravă a vieții din exteriorul casei. Dar Erik se îndrăgostește de o studentă, foarte tînără, foarte frumoasă. Fiica lui îi găsește împreună și îi propune tatălui să nu-i spună mamei nimic, dar el consideră că în viață nu trebuie să trăiești cu minciuni. Așa că vorbește cu Anna despre relația lui cu studenta, Emma, iar discuția este calmă, tristă, chiar dacă doar la suprafață. Anna propune ca Emma să vină în comunitate și să stea măcar ca musafir o vreme, și apoi vor vedea cum merg lucrurile. Și așa se și întîmplă, numai că Anna nu rezistă, ”o ia razna”, este un om sfîșiat de durere.

Pînă la urmă, fiica ei îi spune că acea casă este distructivă pentru ea și că singura soluție pentru Anna este să plece. Deși cînd membrii comunității trec printr-un moment greu, se îmbrățișează, foarte empatic, doi cîte doi, plecarea Annei nu are nimic dramatic. Ea iese pur și simplu din scenă cu două bagaje mici, la fel ca Ole, primul prieten care venise în comunitate la început, cu două bagaje mici, să se refacă după ce fusese „un pic rupt de realitate” pentru că îl părăsise partenera. Pînă la urmă, Anna, care avusese ideea inimoasă a traiului în comun, și pe cea de a o aduce pe Emma în comunitate, își pierde casa, bărbatul, slujba și locul în comunitate.

Există în film unele lucruri care denotă, cu siguranță, intenție din partea regizorului. În primul rînd, femeile sînt cele care inițiază gesturi erotice: întîi Anna, în pat cu Erik; apoi Emma - care îl urmărește pe Erik în biroul lui și îi cere s-o sărute; însăși Freja urmărește pe stradă un băiat necunoscut, pe care îl sărută, ceea ce îl face pe acesta s-o invite în casă. Cînd îi spune să se dezbrace, ea se supune, la fel ca tatăl ei, și urmează o scenă de sex, ca și programat.

În al doilea rînd, cînd Anna povestește tuturor, la masa de seară, un vis în care ea se iubea cu Erik, iar cineva din grup o întreabă dacă-i cere Emmei să împartă același bărbat. Privirea Emmei pare să spună că și ea poate va trece printr-o asemenea situație mai tîrziu, impresie accentuată de asemănarea fizică dintre Anna și Emma. Aceeași senzație o ai și în scena în care Freja îi declară iubitului ei, el aproape adormit, că-l iubește. Privirea Frejei are ceva trist, ceva ca și cînd ea înțelesese din ce trăise în comunitate – că binele și răul se împletesc în viață, că totul este efemer, doar se întîmplă, dar timpul își vede de treabă, trece, te bucuri și suferi. Marea schemă a vieții este plină de imprevizibil. Într-o scenă, Anna o ține cu un braț pe umeri pe Freja de o parte și pe Emma, pe de altă parte. Ca și cum viața trebuie înțeleasă, așa cu ce aduce ea. Un pact încercat de Anna fără succes.

Aș spune că filmul vrea să ne spună că nu mai există mitul duratei, că dragostea apare și dispare, că Erik o iubea pe Anna, dar n-o mai iubea ca femeie, că într-o iubire trebuie să existe iubirea de om și iubirea de sex, amîndouă.

Aș mai spune că empatia nu rezolvă nefericirea individuală. Ea contează, desigur, există cînd înțelegem că toți putem trece prin ceea ce trece cineva nefericit, dar mai mult nu se poate. Nu e o soluție, dar o acceptăm tacit și-i înțelegem limitele, atunci cînd citim limbajul de lemn al condoleanțelor. Poate, un jind utopic. Empatia nu este un tort pe care-l împarți în porții și tu, cel devastat, ca Anna, iei o porție. Nu, tortul este al tău pe de-a întregul. De aceea Anna a fost exclusă din grup, pentru că trebuia să-și mănînce tortul singură. Doliul pentru o relație se trăiește singur. Cît poate, oare, să ajute proximitatea fizică să faci față durerii/suferinței individuale?

Poate că filmul poate fi privit și ca o meditație asupra a ceea ce astăzi numim neo-monogamie, la monogamia serială și la aranjamentele de viață. Dar și asupra comunităților virtuale, intangibile, ca Facebook-ul, cele care neglijează contactul fizic, tactilitatea, care nu realizează că există o nevoie atavică de apropiere fizică, de atingere, îmbrățișare, de caldura mîngîierii pe nu ți-o dă nici un like (atenție la povestea spusă de unul dintre personaje despre experimentul cu 60 de nou născuți al unui rege de odinioară). Oare chiar degeaba s-a impus comunicarea neverbală?  Chiar și cînd sîntem empatici cu cineva nefericit sau nenorocit, noi spunem că ”sîntem alături”. Aș mai aminti performanța minunată a actriței Trine Dyrholm în rolul Annei și răgazul bine venit al imaginii pe ochii ei sau ai Frejei. E de gîndit dacă nu cumva Freja este personajul principal, cea care este la vîrsta la care vrea să înțeleagă viața privind în jurul ei, asistînd la bucuriile și dramele adulților.                     

Aurora Liiceanu este psiholog.

Cea de a XX-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (5-15 mai 2016), Baia Mare (13-15 mai), Cluj-Napoca (20-22 mai), Tg Mureș (20-22 mai), Hunedoara (27-29 mai) și Timișoara (27-29 mai). Programul complet: http://ffe.ro/Filme-Program.html

Filmul Comunitatea (Danemarca, 2016), va fi prezentat la București pe 5 mai, la cinema PRO, în la gala de deschidere a Festivalului, în prezența actorului Lars Ranthe (Ole). De asemenea, filmul va fi proiectat și duminică, 15 mai, la cinemateca Eforie. Mai multe detalii despre film: http://ffe.ro/Filme-Program/Comunitatea-(Danemarca).html

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.