Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Astăzi, oamenii trăiesc în condiții incomparabil superioare celor de care aveau parte generațiile anterioare. Progresele tehnologice oferă tot mai multor familii o viață confortabilă, în condiții de deplină siguranță.
Acest progres devine vizibil cu ușurință la o simplă analiză a soluțiilor existente pe piață pentru încălzirea locuinței. Astfel, pe lîngă diferitele tipuri de centrale pe gaz, electrice, pe lemne sau pe peleți, se bucură de un tot mai mare succes și modelele recent apărute de pompe de caldura, care folosesc o tehnologie cu totul deosebită. Iată despre ce este vorba!
Cum funcționează cele mai performante pompe de căldură?
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cu ajutorul unui compresor, căldura este extrasă din mediul înconjurător, folosind principiul de transfer invers, de la o zonă rece la o zonă caldă. Apoi este răspîndită în interiorul locuinței prin intermediul unor instalații care folosesc radiatoare, ventilo-convectoare sau chiar al unui sistem de încălzire prin pardoseală.
Astfel de pompe de căldură au întrebuințări multiple, pe toată durata anului. Iarna, ele asigură încălzirea casei, iar vara pot lua locul unui aparat de aer condiționat, răcind locuința prin simpla inversare a ciclului de extragere a căldurii. Invers față de sezonul rece, aceasta este extrasă din casă și eliminată în mediul înconjurător. În plus, echipamentul asigură încălzirea apei menajere, indiferent de anotimp.
Principiul de funcționare este relativ simplu, componenta principală fiind un compresor. Cu ajutorul acestuia, un lichid refrigerant trece prin procese de condensare, din care rezultă căldura, și de evaporare, din care rezultă răcirea, în funcție de anotimp și de necesitățile utilizatorului.
Ce tipuri de pompe de căldură există?
Echipamentele pot fi de mai multe feluri, în funcție de sursele din care extrag căldura și de modul de instalare. Cel mai frecvent întîlnite sînt pompele aer-apă sau aer-aer, care extrag căldura din aerul exterior și transferă energia fie unui rezervor de apă, fie aerului din interiorul locuinței.
Există, de asemenea, instalații geo-termale, care la rîndul lor pot fi sol-apă sau sol-aer. Ele extrag căldura din sol sau din surse similare și o transferă către aerul din interior sau către un rezervor de apă.
La rîndul lor, dispozitivele hibride sînt compuse dintr-o pompă de căldură obișnuită de tip aer-apă și dintr-o centrală termică prin condensare. Atunci cînd temperaturile exterioare sînt mai scăzute, de exemplu în lunile decembrie și ianuarie, ele funcționează în modul hibrid. În schimb, în restul anului, cînd temperaturile sînt mai blînde sau chiar călduroase de-a dreptul, vor funcționa exclusiv ca pompe de căldură.
Instalațiile cu absorbție sînt de asemenea sisteme mixte, care preiau căldură din mediul înconjurător, dar în același timp folosesc și combustibil, în acest scop fiind utilizate două schimbătoare de căldură.
Indiferent de tipul de pompe de căldură ales, vei beneficia de o eficiență energetică ridicată, iar facturile la energie vor fi de aproximativ cinci ori mai mici decît în mod normal. În plus, vei utiliza o tehnologie prietenoasă cu mediul înconjurător. Iată, deci, motive suficiente pentru a face această alegere!