Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!

23 decembrie 2021
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg

Astăzi, oamenii trăiesc în condiții incomparabil superioare celor de care aveau parte generațiile anterioare. Progresele tehnologice oferă tot mai multor familii o viață confortabilă, în condiții de deplină siguranță.

Acest progres devine vizibil cu ușurință la o simplă analiză a soluțiilor existente pe piață pentru încălzirea locuinței. Astfel, pe lîngă diferitele tipuri de centrale pe gaz, electrice, pe lemne sau pe peleți, se bucură de un tot mai mare succes și modelele recent apărute de pompe de caldura, care folosesc o tehnologie cu totul deosebită. Iată despre ce este vorba!

Cum funcționează cele mai performante pompe de căldură?

Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.

Cu ajutorul unui compresor, căldura este extrasă din mediul înconjurător, folosind principiul de transfer invers, de la o zonă rece la o zonă caldă. Apoi este răspîndită în interiorul locuinței prin intermediul unor instalații care folosesc radiatoare, ventilo-convectoare sau chiar al unui sistem de încălzire prin pardoseală.

Astfel de pompe de căldură au întrebuințări multiple, pe toată durata anului. Iarna, ele asigură încălzirea casei, iar vara pot lua locul unui aparat de aer condiționat, răcind locuința prin simpla inversare a ciclului de extragere a căldurii. Invers față de sezonul rece, aceasta este extrasă din casă și eliminată în mediul înconjurător. În plus, echipamentul asigură încălzirea apei menajere, indiferent de anotimp.

Principiul de funcționare este relativ simplu, componenta principală fiind un compresor. Cu ajutorul acestuia, un lichid refrigerant trece prin procese de condensare, din care rezultă căldura, și de evaporare, din care rezultă răcirea, în funcție de anotimp și de necesitățile utilizatorului.

pompe de caldura 2 jpg jpeg

Ce tipuri de pompe de căldură există?

Echipamentele pot fi de mai multe feluri, în funcție de sursele din care extrag căldura și de modul de instalare. Cel mai frecvent întîlnite sînt pompele aer-apă sau aer-aer, care extrag căldura din aerul exterior și transferă energia fie unui rezervor de apă, fie aerului din interiorul locuinței.

Există, de asemenea, instalații geo-termale, care la rîndul lor pot fi sol-apă sau sol-aer. Ele extrag căldura din sol sau din surse similare și o transferă către aerul din interior sau către un rezervor de apă.

La rîndul lor, dispozitivele hibride sînt compuse dintr-o pompă de căldură obișnuită de tip aer-apă și dintr-o centrală termică prin condensare. Atunci cînd temperaturile exterioare sînt mai scăzute, de exemplu în lunile decembrie și ianuarie, ele funcționează în modul hibrid. În schimb, în restul anului, cînd temperaturile sînt mai blînde sau chiar călduroase de-a dreptul, vor funcționa exclusiv ca pompe de căldură.

Instalațiile cu absorbție sînt de asemenea sisteme mixte, care preiau căldură din mediul înconjurător, dar în același timp folosesc și combustibil, în acest scop fiind utilizate două schimbătoare de căldură.

Indiferent de tipul de pompe de căldură ales, vei beneficia de o eficiență energetică ridicată, iar facturile la energie vor fi de aproximativ cinci ori mai mici decît în mod normal. În plus, vei utiliza o tehnologie prietenoasă cu mediul înconjurător. Iată, deci, motive suficiente pentru a face această alegere!

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita Sindromul Metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Iată care sunt cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita această boală.
image
Trei marmote filmate cum stau cu burta la soare și se joacă în iarbă VIDEO
Trei marmote au fost filmate în timp ce stau cu burta la soare și se joacă în iarbă, la Ocolul Silvic Vidraru din cadrul Romsilva.
image
Înghețata cu aromă de țuică de prune sau colivă: „La parastase, punem pahare individuale cu înghețată de colivă. Sunt și mulți curioși”
Ați încercat vreodată înghețata de colivă, de țuică de prune, bere neagră, ghimbir sau muștar? Toate acestea sunt creația unui producător de înghețată din București.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.