New Horizons, la doi pași de Pluto
Sonda americană New Horizons va trece marţi la cea mai mică distanţă de planeta pitică Pluto. Această întîlnire este considerată de specialiştii de la NASA principalul eveniment spaţial al anului.
A fost nevoie de nouă ani şi cinci miliarde de kilometri prin spaţiu, pentru ca New Horizons să se apropie de Pluto.
Sonda se va apropia la o distanţă de 12.500 de kilometri de obiectivul său, un survol considerat istoric. „ Întîlnirea” va completa misiunea de explorare a celor „nouă planete clasice” din Sistemul Solar: odată cu survolarea lui Pluto, toate cele nouă corpuri cereşti vor fi fost explorate cel puţin o dată de o sondă spaţială.
De la trecerea sondei Voyager 2 pe lîngă Neptun în anii '80, nici o planetă nu a fost explorată de la o distanţă atât de mică. Sonda americană va capta o cantitate foarte mare de date, care vor fi retransmise către Terra în următoarele 16 luni.
New Horizons are la dispoziţie doar 30 de minute pentru a-şi face treaba: sonda trebuie să fotografieze planeta pitică Pluto, să determine natura gheţurilor din compoziţia sa şi să scaneze atmosfera planetei pitice.
NASA a publicat recent noi imagini ale lui Pluto şi ale celui mai mare satelit al său, Charon. Pe măsură ce sonda New Horizons se apropie de planetă, fotografiile devin din ce în ce mai clare şi colorate. Pînă de curînd, cele mai bune imagini cu Pluto au fost realizate de telescopul spaţial Hubble, însă ele reprezentau o simplă succesiune de puncte, din care nu se desluşea mare lucru.
Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro