Nervi...

1 iulie 2013
Oraşul nostru  Inventar (I) jpeg

Aflu din ziare că dl. Turcescu s-a supărat foarte tare pe dna Nadia Comăneci. Şi că a dat cu ea de pămînt pe blog-ul propriu. Sportul nu e teritoriul meu de predilecţie, iar dl. Turcescu a început, cu ani în urmă, prin a-mi fi simpatic.

Am scris chiar o prefaţă pentru unul din volumele sale (probabil, cel dintîi). O vreme, a ţinut rubrică la Dilema, unde îmi amintesc cum a dat o dată cu bîta în baltă, construind o analogie ”fină” între Învierea pascală şi un detaliu privat de fiziologie erotică. Mă rog, nimeni nu e scutit de oarecari accese de prost-gust. Cu atît mai puţin cineva care e doldora de veleităţi (gazetărie, proză, istorie, muzică, televiziune etc.) şi care e portretizat (de cine?) pe Wikipedia drept ”a famous Romanian celebrity” (sic!). Pe de altă parte, în fierbinţeala verii trecute, dl. Turcescu a avut tenacitatea de a ţine piept gherilei de tip Crăcănel (”cu dinţii, cu dinţii am să-l rup!”) întreţinute de Antena 3 pentru salvarea poporului martir şi suveran. Nu mi-a plăcut însă (şi am spus-o) modul în care a moderat dialogul Geoană-Băsescu din campania prezidenţială a anului 2009. Devenise brusc foarte important si se folosea, superstiţios şi grandilocvent, de Biblie ca să testeze ”sinceritatea” combatanţilor. Omul a continuat, totuşi, să mi se pară, măcar prin comparaţie, o versiune plauzibilă a jurnalismului.

Cu atît mai mult m-a întristat o ieşire de acum cîteva luni împotriva dnei senator Cristiana Anghel. Nu că n-avea dreptate. Salturile dnei Anghel din salonul de reanimare în studiourile lui Voiculescu şi de acolo, într-un fotoliu parlamentar nu puteau fi citite în cheie onorabilă. Dar dl. Turcescu s-a enervat într-o măsură pe care un post de televiziune ”normal” nu o poate tolera. Ţipa, dădea cu tifla către camera de luat vederi, îşi dădea vîrtos poalele peste cap, pe scurt, oferea un spectacol de tartor burzuluit, periculos de asemănător cu spectacolul livrat, pe alte posturi, de adversarii săi ”tradiţionali”. Acum l-a înfuriat Nadia Comăneci. Campioana a acceptat să facă reclamă pentru margarină! ”O nemernică, zice Turcescu, vinde otravă pe arginţi!” ”Să şi-o bage în fund...” I-aş da zece...şuturi”. E drept, anatema e zvîrlită pe blog, nu la televiziune. Şi e drept, ulterior textul a fost retras. Dar mă întreb cum de nu-şi dă seama dl. Turcescu de ridicolul iritării sale.

Citiți textul integral pe Blogurile Adevărul.

man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.