Ne-au cucerit vikingii!

Valentin BURADA
13 mai 2015
Ne au cucerit vikingii! jpeg

Ştim prea puţine lucruri despre Norvegia. Ştim că acolo sînt fiorduri superbe, că viaţa este foarte scumpă şi că sînt mari producători de hidrocarburi. Mai vedem prin galantare somon norvegian. Şi cam atît. Norvegia apare rar în buletinele de ştiri. Este un semn că avem de a face cu o societate care funcţionează bine. Normalitatea nu face rating.

Ştim însă prea puţin despre motivele pentru care societatea norvegiană funcţionează atît de bine.
Norvegia nu a fost mereu o ţară atît de bogată, dimpotrivă chiar. Pentru o foarte lungă perioadă de timp, viaţa în nordul îndepărtat al Europei a fost extrem de grea. Clima şi relieful nu au fost cele mai bune pentru a asigura un nivel de dezvoltare ridicat în această regiune. Dacă ne gandim doar că din cauza climei diversitatea recoltelor care pot fi obţinute aici este foarte mică, ne putem imagina că oamenii au fost nevoiţi să se obişnuiască cu puţin. Şi au fost nevoiţi să se ajute singuri şi pe ceilalţi. Să aibă încredere unii în ceilalţi. Şi cam astea ar fi originile societăţii civile norvegiene.

Primele organizaţii ale societăţii civile au fost înfiinţate aici prin secolul al XIX-lea, din dorinţa oamenilor de a trăi mai bine împreună şi de a-şi păstra şi transmite mai departe tradiţiile. La începutul secoului XX organizaţiile norvegiene au început să se dedice mai mult unor probleme importante pe care, cu mijloacele puţine la acea vreme, statul nu le putea rezolva : sănătate, acţiuni sociale şi umanitare. După cel de-al doilea război mondial, numărul organizaţiilor societăţii civile din Norvegia a crescut în mod substanţial, fiind tot mai active în ceea ce privește apărarea drepturilor colective și în influențarea politiilor publice. Treptat, statul social norvegian a început să acopere în mod eficient nevoile cetăţenilor şi a preluat multe dintre serviciile dezvoltate şi susţinute anterior de organizaţiile societăţii civile.

Tradiția organizațiilor de masă, cu mulți membri, este erodată în prezent de o nouă cultură a participării mai selective și mobile a tinerilor, care preferă să se implice în susținerea unor campanii mai degrabă decît să se înroleze pe termen lung în organizații. Chiar și așa, cifrele sînt impresionante: la o populație de doar 5 milioane de locuitori există un număr de circa 115.000 organizații neguvernamentale nonprofit cu circa 10 milioane de membri (peste 84% dintre norvegieni sînt membri al cel puțin unei organizații, în timp ce 60% sînt afiliați la cel puțin două organizații, iar 38% în mai multe). Cam jumătate din populația totală adultă a Norvegiei participă anual la acțiuni de voluntariat, contribuția totală de muncă prestată fiind echivalentul a ceea ce ar necesita 115.000 de angajați cu normă întreagă (circa 5% din Venitul Național Brut)!

Toate acestea se întîmplă în contextul în care serviciile publice oferite de statul norvegian sînt extrem de bine puse la punct și universale! Trebuie menționat și că aproape două treimi din resursele financiare ale organizațiilor neguvernamentale norvegiene provin din cotizațiile membrilor și din activități economice, statul contribuind cu puțin peste o treime din veniturile acestora.

România este departe de această imagine, din cauze care țin în mare măsură de politici trecute (și prezente?) ce vizau în mod voit distrugerea încrederii publice și atomizarea societății. La o populație de opt ori mai mare decît cea a Norvegiei, în România există doar în jur de 30.000 de organizații neguvernamentale active, majoritatea cu un număr foarte mic de membri (media în țara scandinavă este de circa 88 de membri pe organizație) și a căror finanțare rămîne în continuare dependentă în principal de resurse externe (incuzînd aici și programele Uniunii Europene). Doar 3-4% dintre români sînt membri ai unei organizații neguvernamentale, în timp ce doar 14% dintre compatrioții noști se implică în acțiuni de voluntariat...

Dacă în vremurile de mult apuse vikingii răspîndeau teroare cu ajutorul bărcilor lor de luptă, în prezent urmașii lor norvegieni promovează solidaritatea internațională și sînt mîndri să împărtășească cu ceilalți modelul lor de societate care are ca preocupare binele public și solidaritatea între cetățeni. Pe noi ne-au cucerit!

Pe 9 mai, la Clubul Ţăranului Român, în cadrul ONGFest, Festivalul Organizaţiilor Neguvernamentale, peste 40 de participanţi, reprezentanţi din cadrul organizaţiilor neguvernamentale din România, Norvegia, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Letonia, Polonia, Slovacia şi Spania au dezbătut soluţii pentru creşterea participării cetăţenilor. Implicarea organizaţiilor neguvernamentale este una dintre principalele soluţii, iar modelul Norvegiei este unul ce merită considerat.

Întîlnirea a fost organizată în cadrul proiectului "Consolidarea cooperării bilaterale între entități din România și Regatul Norvegiei", desfăşurat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (www.fdsc.ro) finanțat de Fondul pentru Relații bilaterale la nivel național, administrat de Punctul Național Focal din cadrul Ministerului fondurilor europene în România.

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.