Muzica, vă rog!
Pe 31 ianuarie, compozitorul american Philip Glass a împlinit 75 de ani. Născut în Baltimore, în 1937, el a studiat la University of Chicago, Julliard School, precum şi în Aspen, cu Darius Milhaud. Nemulţumit de ce se întîmpla în muzica modernă, se mută în Europa, unde studiază sub îndrumarea legendarei Nadia Boulanger. În 1967 revine în New York şi pune bazele Philip Glass Ensemble.
A compus muzică "clasică" contemporană, numită adesea "minimalistă". Totuşi, Glass recunoaşte că nu îi place acest cuvînt, preferînd să se considere un compozitor de "muzică cu structuri repetitive". De-a lungul timpului, colaborează cu artişti precum Twyla Tharp, Allen Ginsberg sau David Bowie, dar şi cu regizori, semnînd coloana sonoră a mai multe filme, printre care pelicule de Oscar ca The Hours sau Kundun, al lui Martin Scorsese.
Fascinante pentru numeroşi ascultători rămîn însă - după cum scrie The New Yorker - "operele lui agitate, învolburate, obsesive ale anilor '70: Music with Changing Parts, Music in Twelve Parts, Einstein on the Beach, Satyagraha, [care] dovedesc proprietăţi hipnotice, pe cît de palpabile, pe atît de inexplicabile". Toate acestea - şi multe altele - i-au asigurat lui Philip Glass un loc important în istoria muzicii.
(Patricia Mihail)
© Foto: Compozitorul în New York în 1983, fotografiat de Robert Mapplethorpe