Muzica clasică – noutăţi discografice

18 octombrie 2013
Muzica clasică – noutăţi discografice jpeg

Lunile septembrie şi octombrie 2013 au adus lansarea a numeroase albume de cea mai înaltă calitate, disponibile şi în România: pentru cei care iubesc muzica bună în interpretări excepţionale, aceste discuri pot fi una dintre puţinele căi de a avea acces în România la ceva asemănător cu ce a putut fi ascultat în timpul Festivalului Enescu.

Să facem un tur de orizont. În septembrie şi-au lansat cele mai noi discuri pianista Mitsuko Uchida (un foarte liric album Schumann), mezzosoprana Cecilia Bartoli (continuarea proiectului Mission cu lucrări de Agostino Steffani), pianista Maria Joao Pires şi violoncelistul Antonio Meneses (înregistrarea unui recital susţinut la Wigmore Hall din Londra în ianuarie 2013), pianistul Rafal Blechacz (integrala Polonezelor de Frederic Chopin), tenorul maltez Joseph Calleja (albumul

 e mai curînd unul cross-over), dirijorul Gustavo Dudamel (primul disc al lui înregistrat alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin, cu lucrări de Richard Strauss, compozitorul de la naşterea căruia se vor împlini în 2014 150 ani), baritonul Bryn Terfel (un minunat album înregistrat în compania celui mai iubit cor al Americii, Mormon Tabernacle Choir), baritonul Thomas Hampson (o nouă versiune a operei Simon Boccanegra de Verdi, în 2013, anul omagial Verdi), soprana Renee Fleming (Guilty pleasures – iar plăcerile vinovate ale cele mai mari soprane a Americii sînt lieduri şi arii celebre), dirijorul Yannick Nezet Seguin (două albume chiar, unul cu lucrări de Ceaikovski, pe care Seguin apare ca dirijor şi pianist în compania violonistei Lisa Batiashvili, pe care am admirat-o şi în septembrie 2013 la Bucureşti; al doilea, un omagiu adus lui Leopold Stokowski alături de Orchestra Simfonică din Philhadelphia, orchestra lui Stokowski, acolo unde în prezent Seguin este director muzical şi unde dirijor asistent este românul Cristian Măcelaru), violonista Nicola Benedetti (un album Best of cu piese celebre), pianista Helene Grimaud (cele două concerte pentru pian şi orchestră de Johannes Brahms).

Iar în luna octombrie deja au apărut pe piaţă discuri semnate de: pianistul Maurizio Pollini (sonate de Beethoven), compozitorul Nigel Hess (

un album de Crăciun), dirijorul Riccardo Chailly (simfoniile de Brahms cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig), violonistul Leonidas Kavakos (acelaşi concert de Brahms pe care l-a cîntat şi în Festivalul Enescu 2013), pianista Valentina Lisitsa (lucrări de Franz Liszt), soprana Kiri Te Kanawa (un album Best of), tenorul Luciano Pavarotti (de asemenea un album Best of, care cuprinde însă şi cea mai veche înregistrare realizată de Pavarotti, inedită pînă în prezent), pianistul Daniil Trifonov (recitalul său de debut de la Carnegie Hall din februarie 2013).

Dintr-o ofertă atît de bogată, a cărei însuşiruire poate părea chiar plicticoasă la prima vedere, se remarcă deja o serie de albume care au primit elogii la nivel internaţional. Integrala simfoniilor de Brahms, dirijată de Riccardo Chailly este numită de binecunoscuta publicaţie britanică

drept înregistrarea lunii octombrie 2013. 

Albumul pianistei Helene Grimaud, cunoscută şi în România graţie prezenţei sale în mai multe rînduri în cadrul Festivalului Enescu, a fost considerat Everestul personal cucerit al muzicienei. Cele două concerte de Brahms au fost înregistrate live pe parcursul anului 2012, cu acelaşi dirijor, Andris Nelsons, dar cu două orchestre diferite, amîndouă de mare calibru: Orchestra Radiodifuziunii Bavareze (Concertul nr. 1) şi Orchestra Filarmonicii din Viena (Concertul nr. 2). Grimaud realizează o interpretare plină de nerv şi în acelaşi timp, de sensibilitate pentru aceste două concerte, printre cele mai grele din literatura pianistică: albumul a fost difuzat de Radio România Muzical în 7 octombrie 2013 şi poate fi ascultat pe site-ul www.romania-muzical.ro, în cadrul proiectului Votează discul de muzică clasică al anului 2013.

Atrage atenţia şi albumul pianistei Valentina Lisitsa, „pianista youtube”, care va susţine un recital la Ateneul Român din Bucureşti în 5 noiembrie 2013. Liszt în interpretarea pianistei ucrainene , o vedetă a mediului online (peste 30 milioane de vizualizări pe contul ei youtube) este interesant, foarte tehnic (pe disc figurează şi una dintre cele mai dificile lucrări pentru pian de Liszt, considerată de necîntat), şi totuşi, cu o anume poezie. În plus, pe album se găsesc opusuri mai puţin cunoscute de Liszt, parafraze şi trascripţii după lieduri de Schubert, un motiv suplimentar de a avea acest disc în colecţie. Albumul Valentinei Lisitsa a fost difuzat la Radio România Muzical în 14 octombrie 2013 şi este inclus în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2013, derulată pe pagina www.romania-muzical.ro.

Cu siguranţă, oricare album al dirijorului-fenomen Gustavo Dudamel este un punct de atracţie. S-a lansat alături de Orchestra Simon Bolivar din Venezuela, ţara sa natală, iar în prezent, la 32 ani, este dirijorul principal al Orchestrei Simfonice din Los Angeles, “muzicianul anului 2013” în America şi invitat al celor mai mari orchestre ale lumii, printre ele Filarmonicile din Viena şi Berlin. Ultimul disc al lui Gustavo Dudamel cuprinde înregistrări live realizate alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin pe parcursul stagiunii 2012-2013: sînt lucrări de Richard Strauss (trei poeme simfonice –

), iar albumul are dublă semnificaţie: marchează 100 de ani de colaborare între Filarmonica din Berlin şi Deutsche Grammophon, dar şi deschide seria discurilor dedicate lui Richard Strauss: 150 ani de la naştere în 2014. Albumul va fi difuzat de Radio România Muzical în 18 noiembrie, de la ora 19. Planurile discografice ale lui Gustavo Dudamel continuă: în ianuarie 2014 va apărea un disc înregistrat alături de pianista Yuja Wang, care a făcut senzaţie la Festivalul Enescu 2014, iar în martie, înregistrarea unei opere a compozitorului american contemporan John Adams.

25 octombrie 2013 va aduce lansarea unui alt disc pe care apare Orchestra Filarmonicii din Berlin: este vorba despre o colaborare cu violonista Anne Sophie Mutter, deja o legendă în lumea artei interpretative contemporane. Un disc exclusiv Antonin Dvorak, primul dintr-o serie mai mare dedicată de Anne Sophie Mutter integralei lucrări pentru vioară de Dvorak: poate fi ascultat în avanpremiera lansării sale internaţionale luni, 21 octombrie, de la ora 20, la Radio România Muzical şi este inclus în campania

Discurile prezentate sînt disponibile şi în România, în magazinele de specialitate (Librăriile Humanitas şi Cărtureşti), pe www.itunes.com sau www.deutschegrammophon.com.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.