Mulţimile au inteligenţă proprie
Jurnaliştii de la The Economist au discutat cu experţi ai institutului Max Planck din Berlin care cercetează dinamica aglomerărilor de oameni.
De exemplu, cum reacţionezi într-un loc aglomerat, atunci cînd un alt individ se îndreaptă direct spre tine, riscînd să te ciocnească? Te dai la o parte în stînga sau în dreapta? Potrivit cercetătorilor, statistic, reacţia e diferită în diverse părţi ale lumii.
În Franţa sau Marea Britanie, de pildă, s-a observat că reflexul obişnuit al indivizilor este să se ferească păşind spre dreapta. În Asia însă, în general se întîmplă invers, excepţie notabilă făcînd Coreea de Sud.
Nu e o legătură directă între partea pe care se deplasează de obicei pietonii pe trotuar şi partea pe care circulă maşinile pe carosabil. La fel ca şi alţi europeni, englezii pietoni merg în general pe partea dreaptă faţă de cei care vin din sens contrar, deşi la ei maşinile circulă pe stînga.
La fel de interesantă e observaţia că în aglomeraţiile mari oamenii se aliniază spontan pe şiruri, unii în spatele altora, pentru a se putea deplasa mai eficient, evitînd astfel instinctiv desele mişcări în lateral care ar apărea altminteri. În asemenea situaţii, se observă că aceia care se grăbesc ies totuşi din şir, încercînd să-şi asume o viteză mai mare pe "contrasens".
Asemenea studii sînt importante pentru organizarea unor evenimente care implică mulţimi mari (meciuri de fotbal, concerte, olimpiade etc.) şi folosesc la micşorarea riscului ca oamenii să se calce în picioare.
(Andrei Manolescu)