Monos c├«╚Ötig─â Trofeul Transilvania la cea de-a 18-a edi╚Ťie TIFF

9 iunie 2019
Monos c├«╚Ötig─â Trofeul Transilvania la cea de a 18 a edi╚Ťie TIFF jpeg

Cele mai bune filme ale edi╚Ťiei ╚Öi cei mai importan╚Ťi cinea╚Öti ai momentului au fost premia╚Ťi s├«mb─ât─â sear─â, pe 8 iunie, pe scena Teatrului Na╚Ťional din Cluj-Napoca. Filmul Monos, ├«n regia lui Alejandro Landes, a fost desemnat marele c├«╚Ötig─âtor al celei de-a 18-a edi╚Ťii TIFF. Fabula tribal─â columbian─â a impresionat juriul cu o poveste despre supravie╚Ťuire, putere ╚Öi anarhie, ╚Öi a primit Trofeul Transilvania ├«n valoare de 15.000 de Euro.

Din juriul competi╚Ťiei oficiale au f─âcut parte, anul acesta, regizorii Denis C├┤t├ę ╚Öi Constantin Popescu, produc─âtorii Mike Goodridge ╚Öi Anita Juka, al─âturi de Grainne Humphreys, directorul Festivalului Interna╚Ťional de Film din Dublin. Ace╚Ötia i-au acordat Premiul pentru Cea mai bun─â regie, ├«n valoare de 5.000 de euro, cineastei May el-Toukhy, ,,pentru maniera ├«ncrez─âtoare, matur─â ╚Öi sofisticat─â ├«n care a regizat filmul Dama de cup─â/ Queen of HeartsÔÇÖÔÇÖ.

Pentru rolul excep╚Ťional din filmul Alb c├«t vezi cu ochii/ A White, White Day,  actorul islandez Ingvar E. Sigurdsson, premiat recent la Cannes, a fost laureat cu Premiul pentru Cea mai bun─â interpretare, ├«n valoare de 1.500 de euro, oferit de Conceptual Lab. Comedia romantic─â Un om fidel/ A Faithful Man, regizat─â de Louis Garrel, a impresionat cu ,,distribu╚Ťia foarte bine g├«ndit─â ╚Öi scenariul fermec─âtorÔÇÖÔÇÖ ╚Öi a fost distins─â cu Premiul Special al Juriului, ├«n valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO. 

,,Am f─âcut un experiment. Cred c─â ne-a reu╚Öit. Am ├«ncercat s─â str├«ng laolalt─â 12 filme care nu fac politic─â, ci fac cinema. Vorbesc despre rela╚Ťii, vorbesc despre noi. S├«nt filme foarte intime.ÔÇÖÔÇÖ, a subliniat directorul artistic Mihai Chirilov ├«n prezentarea filmelor incluse ├«n Competi╚Ťia Oficial─â la edi╚Ťia cu num─ârul 18. Acesta le-a mul╚Ťumit regizorilor care au fost prezen╚Ťi la Cluj ├«n ultimele 10 zile, ├«n fruntea listei afl├«ndu-se chiar cineastul Corneliu Porumboiu, care a acceptat s─â aduc─â La Gomera la TIFF, la c├«teva zile dup─â lansarea filmului la Cannes. 

Sute de invita╚Ťi au p─â╚Öit s├«mb─ât─â sear─â pe covorul ro╚Öu, la Gala prezentat─â de pre╚Öedintele festivalului, Tudor Giurgiu. Vlad Ivanov, Alexandru Papadopol, Andreea Esca, Amalia N─âstase, Pavel Brato╚Ö, Dana Rogoz, Radu Dragomir, Jonathan Agassi, Claudiu Mitcu ╚Öi Elvira Deatcu s-au num─ârat printre actorii de renume, regizorii de top, produc─âtorii, vedetele tv ╚Öi jurnali╚Ötii prezen╚Ťi la eveniment. Pentru prima data ├«n istoria festivalului, alte c├«teva zeci de mii de oameni au putut urm─âri Gala ├«n ├«ntregime, prin intermediul transmisiunilor live online. Spectacolul a debutat cu un scurt moment umoristic, prezentat de actorul Alex Bogdan, amfitrionul Galei Premiilor Gopo din ultimii ani, ╚Öi fost condimentat de solo-ul chitaristului ╚Öi compozitorului american Garry Lucas, care a surprins audien╚Ťa, reu╚Öind s─â dizolve timpul ╚Öi spa╚Ťiu, pentru c├«teva clipe, de pe scena Teatrului Na╚Ťional.

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federa╚Ťiei Interna╚Ťionale a Criticilor de Film unui titlu din sec╚Ťiunea tematic─â ÔÇ×Ora de religieÔÇŁ, a fost acordat filmului Cler/Clergy  regizat de Wojciech Smarzowski, ,,pentru modul ingenios ├«n care ├«i prezint─â pe preo╚Ťi at├«t ca agresori, c├«t ╚Öi ca victimeÔÇÖÔÇÖ. Jura╚Ťii au apreciat faptul c─â ,,interpret─ârile excep╚Ťionale, imaginea ╚Öi umorul negru vicios accentueaz─â singur─âtatea personajelor ├«n r─ât─âcirea lor, f─âr─â a le transforma, totu╚Öi, ├«n caricaturiÔÇÖÔÇÖ. 

Favoritul publicului vine din Germania ╚Öi ilustreaz─â lupta unei feti╚Ťe de 9 ani cu mon╚Ötrii din mintea ei psihotic─â. Copilul-problem─â/ System Crasher, regizat de Nora Fingscheidt, a cucerit inimile cinefililor ╚Öi a c├«╚Ötigat Premiul Publicului, oferit de MasterCard. La sf├«r╚Öitul acestui an, filmul va intra ├«n cinematografele din Rom├ónia, distribuit de Bad Unicorn. 

Unul din cei mai importan╚Ťi ╚Öi prolifici creatori de costume de film din Rom├ónia, Oana P─âunescu a fost distins─â cu Premiul pentru ├«ntreaga carier─â ÔÇô o ├«ncununare a tuturor succeselor ├«nregistrate at├«t ├«n ╚Ťar─â, c├«t ╚Öi peste hotare. ,,Acum 34 de ani, c├«nd debutam ├«n filmul rom├ónesc, eram unul dintre cei mai tineri pictori de costume. ╚śi cred c─â ast─âzi s├«nt printre cei mai tineri designeri care primesc o distinc╚Ťie at├«t de important─â.ÔÇÖÔÇÖ, a subliniat artista, mul╚Ťumindu-le organizatorilor.

Prezentat de C─ât─âlin ╚śtef─ânescu ca fiind ,,actorul rom├ón cu cel mai consistent succes interna╚ŤionalÔÇÖÔÇÖ, inegalabilul Marcel Iure╚Ö a primit, ├«n aplauzele furtunoase ale publicului, Premiul de Excelen╚Ť─â, oferit de Mercedes-Benz. ,,Toate nebuniile pe care le-am avut la 28 de ani le-am tr─âit aici. O parte din moleculele mele, din corpul meu, s├«nt datoare acestui ora╚Ö ╚Öi acestui public.ÔÇÖÔÇÖ, a spus actorul, emo╚Ťionat, pe scena teatrului unde a ╚Öi debutat, ├«n urm─â cu patru decenii. 

,,O remarcabil─â radiografie a dinamicii mentale ╚Öi fizice a torturiiÔÇÖÔÇÖ, Arest, cel de-al doilea lungmetraj din cariera regizorului Andrei Cohn, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Rom├ónesc pentru sec╚Ťiunea Lungmetraj, ├«n valoare de 10.000 de euro (servicii de post-produc╚Ťie) oferit de Cinelabs Rom├ónia. Vizibil surprins, regizorul ╚Öi-a invitat echipa pe scen─â ╚Öi a mul╚Ťumit tuturor celor care au sprijinit realizarea acestui film. Mon╚Ötri., ├«n regia lui Marius Olteanu, premiat ├«n trecut ├«n cadrul Transilvania Pitch Stop,  i-a uimit pe jura╚Ťii sec╚Ťiunii, care i-au acordat anul acesta Premiul Zilelor Filmului Rom├ónesc pentru Debut, ├«n valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania, apreciind faptul c─â filmul este ,,realizat cu at├«ta siguran╚Ť─â, inteligen╚Ť─â ╚Öi m─âiestrie ├«nc├«t este greu de crezut c─â reprezint─â un debutÔÇÖÔÇÖ. 

O men╚Ťiune special─â ├«n competi╚Ťia Zilele Filmului Rom├ónesc *ZFR*, Timebox, de Nora Agapi, s-a remarcat prin ilustrarea unui ,,portret documentar minunat, trist ╚Öi onest a unei vie╚Ťi complete ce se destram─â treptatÔÇÖÔÇÖ.  Morome╚Ťii 2 - continuarea, dup─â 30 de ani a celebrei ecraniz─âri regizate de acela╚Öi Stere Gulea, a primit cele mai multe stele din partea cinefililor ├«n aceast─â edi╚Ťie pentru un film romanesc ╚Öi a fost recompensat cu Premiul Publicului, ├«n valoare de 1500 Euro, oferit de DACIN SARA. 

Premiul Zilelor Filmului Rom├ónesc pentru sec╚Ťiunea Scurtmetraj, ├«n valoare de 1.500 de euro, ╚Öi  servicii echipament, camer─â, electric─â ╚Öi grip, ├«n valoare de 5000 euro, oferit de CutareFilm, i-a revenit filmului Opinci, regizat de Anton Groves ╚Öi Damian Groves. Juriul a acordat ╚Öi dou─â Men╚Ťiuni Speciale ├«n cadrul sec╚Ťiunii. ,,Impresionanta calitate a anima╚Ťiei, poezia ╚Öi generozitatea eiÔÇÖÔÇÖ  au pus Telefonul, realizat de Anca Damian, pe lista celor mai apreciate filme scurte, iar Celed, ├«n regia lui Anghel Damian, s-a remarcat prin ,,tensiunea exprimat─â de t├«n─ârul personaj ce ne face p─ârta╚Öi la micile drame din care este format─â via╚ŤaÔÇÖÔÇÖ. 

Cel mai bun film de scurtmetraj din sec╚Ťiunea Umbre, Roata/ La Noria a fost recompensat cu premiul ├«n valoare de 500 de euro, oferit de PMA, pentru ,,structura sa solid─â ╚Öi imaginile arhetipaleÔÇÖÔÇÖ utilizate cu m─âiestrie de regizorul Carlos Baena.  O men╚Ťiune special─â i-a fost acordat─â filmului Corbii/ Corvidae, regizat de Tom de Ville, ,,pentru realismul magic al universului pe care ├«l creeaz─âÔÇÖÔÇÖ. 

Lina Vdov├«i a fost desemnat─â la aceast─â edi╚Ťie marea c├«╚Ötig─âtoare a Bursei Alex. Leo ╚śerban. Premiul ├«n valoare de 2500 Euro, oferit ├«n parteneriat cu Conceptual Lab, va sprijini dezvoltarea proiectului de film documentar Il Bel Canto, realizat al─âturi de regizorul Radu Ciorniciuc. Povestea ├«i va avea ├«n prim-plan chiar pe c├«╚Ötig─âtoarea bursei, o t├«n─âr─â reporteri╚Ť─â originar─â din Republica Moldova, ╚Öi pe tat─âl ei, imigrant ├«n Italia. Board-ul care a analizat aplica╚Ťiile cinea╚Ötilor a decis s─â ofere ╚Öi o Men╚Ťiune special─â, ├«n valoare de 500 Euro, lui Iosif Prodan, pentru dezvoltarea proiectului editorial DOKUMENTAR.RO. Men╚Ťiunea special─â, ├«n valoare de 1000 de Euro, acordat─â unui t├«n─âr actor rom├ón care s-a remarcat printr-un succes notabil ├«ntr-un film lansat ├«n anul 2018, i-a fost ├«nm├«nat de Vlad Ivanov actorului Alex Bogdan, pentru rolul memorabil  din ,,├Ämi este indiferent dac─â ├«n storie vom intra ca barbariÔÇÖÔÇÖ (r. Radu Jude). 

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI Rom├ónia ╚Öi Institutul Francez, a fost acordat filmului Trecut prin foc/Sauver ou p├ęrir ├«n regia lui Fr├ęd├ęric Tellier. Anun╚Ťul a fost f─âcut de Ambasadorul Fran╚Ťei, Mich├Ęle Ramis, invitat─â de onoare la eveniment. 

├Än cadrul platformei Transilvania Pitch Stop, premiul Eurimages Co-production Development Award, ├«n valoare de 20.000 de euro, i-a fost acordat proiectului Democracy work in progress, de Mih├íly Schwechtje. O men╚Ťiune special─â i-a fost acordat─â proiectului Athlete, regizat de Semih Gulen ╚Öi Mustafa Emin Buyukcoskun. Serviciile de post-produc┼úie, oferite de Chainsaw Europe, ├«n valoare de 25.000 de euro, au fost oferite proiectului Between Two Dawns, ├«n regia lui Selman Nacar. Un premiu ├«n valoare de 5.000 de euro, oferit cu sprijinul Centrului Na╚Ťional al Cinematografiei, a ajuns la Maksym Nakonechnyi, creatorul proiectului Spas.

Sub umbrela Transilvania Pitch Stop Workshop, premiul CoCo Award a fost c├«╚Ötigat de proiectul Carbon, ├«n regia lui Ion Bor╚Ö, care va fi invitat s─â participe ├«n Connecting Cottbus East West Co-production Market (Germania). Reziden┼úa de 5 zile ├«n Berlin, cu scopul dezvolt─ârii scenariului de film, a fost oferit─â proiectului Oc├ęane, regizat de Eva Pervolovici, c├«╚Ötig─âtoarea premiului Villa kult Cultural Residency. 

Foto: Vlad Cupșa

***

Ne pute╚Ťi urm─âri pe:

www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.