Monarhi┼čti vs regali┼čti

Marius GHILEZAN
15 martie 2016
Monarhi┼čti vs regali┼čti jpeg

Prin ultimul act semnat ┼či dat publicit─â┼úii de Consiliul Regal, ├«ntrunit ├«n dou─â sesiuni la Morges, ├«n Elve┼úia, Majest─â┼úii Sale Regele Mihai i s-a luat dreptul, sus┼úin unii, de reprezentare ├«n ac┼úiunile publice ale Casei Regale,  invoc├«ndu-se starea precar─â de s─ân─âtate ┼či suferin┼úa ├«n urma unei interven┼úii chirurgicale. Nu poate participa la toate manifest─ârile dedicate s─ârb─âtoririi Coroanei Rom├óne, ├«n ziua de 10 mai, la Castelul Pele┼č, cu prilejul celor 150 de ani de la venirea Principelui Carol, devenit ulterior Regele Carol l.

Andrew Popper, ┼čeful Casei Regale, a comunicat prin intermediul presei un diagnostic dur: ÔÇ×carcinom epidermoid metastazantÔÇŁ ┼či ÔÇ×leucemie cronic─âÔÇŁ. Diagnosticul nu a fost confirmat de vreo autoritate oncologic─â, fapt care a dat prilej la interpret─âri. Regele are o v├«rst─â. Nu este nemuritor.

Prin documentul de la Morges, Principesa Margareta a devenit Custode al Coroanei. ┼×ef al Casei Regale r─âm├«ne Majestatea Sa Regele Mihai p├«n─â la plecarea la cele ve┼čnice. Cuv├«ntul ÔÇ×custodeÔÇŁ (lat.: arhivar, p─âstr─âtor de sigilii, bibliotecar) nu este sinonim Reginei. Ultimele modific─âri de sigl─â ┼či de logo din documentele emise de Casa Regal─â nu ├«nseamn─â c─â Suveranului i s-a luat atributul de ┼×ef al Casei Regale. Mai mult, el r─âm├«ne Rege p├«n─â la moarte. Va fi reprezentat public de Principesa Margareta, devenit─â prin actul din 2 martie 2016, Custode al Coroanei, func┼úie ce o va p─âstra ┼či dup─â dispari┼úia Suveranului. Pentru a deveni Regin─â este necesar─â ├«ns─â convocarea Parlamentului ├«n Adunare Constituant─â. Actuala Constitu┼úie, prin art. 152, blocheaz─â posibilitatea de revizuire a normei fundamentale. Pentru a se putea discuta o eventual─â schimbare a formei de guvern─âm├«nt a statului rom├ón este necesar─â o prim─â sesiune a Adun─ârii Constituante, spun constitu┼úionali┼čtii, prin care s─â fie abrogat acest articol, urm├«nd ca ulterior s─â se discute forma de guvern─âm├«nt. Pentru acest lucru ar trebui s─â existe voin┼ú─â politic─â ┼či 2/3 dintre parlamentari s─â fie favorabili reinstaur─ârii monarhiei. Acest lucru este imposibil ├«n actuala conjunctur─â parlamentar─â. Poate, ├«n viitor.

Din august 2015, c├«nd Principelui Nicolae i s-a luat dreptul de a mai purta titulatura de Principe, printr-o ┼čedin┼ú─â a Consiliului Regal de atunci, f─âr─â a i se da dreptul la ap─ârare, comunicarea Casei Regale a fost dezastruoas─â. ├Än ultimele luni ale anului trecut, mai mul┼úi apropia┼úi ai M.S. Regelui, vechi militan┼úi ai cauzei monarhice, au pus la ├«ndoial─â c─â mesajele transmise public s├«nt scrise de Majestatea Sa, ap─âr├«nd expresii ┼či metafore din alt registru lexical, dec├«t cel ├«ndeob┼čte folosit de-a lungul anilor de Suveran. Majestatea Sa nu a mul┼úumit niciodat─â ÔÇ×patronatelorÔÇŁ. De aceea, textele au fost contestate. Mul┼úi dintre cei din vechea gard─â regal─â, chiar membri ai fostului Consiliu Regal, au sus┼úinut public c─â Regele ar fi ┼úinut captiv  de reprezentan┼úii unor servicii secrete ┼či de anturajul ap─ârut ├«n ultima vreme. Vechii consilieri regali nu l-au mai v─âzut pe Rege de mai bine de un an. ┼×i de aici toat─â deruta.

Promotorii cauzei monarhice s-au divizat ├«n cel pu┼úin dou─â grup─âri: una a monarhi┼čtilor ┼či alta a regali┼čtilor. Primii lupt─â pentru reinstaurarea monarhiei constitu┼úionale, indiferent de Casa regal─â, fie cea actual─â, rom├óneasc─â, fie britanic─â sau de Hohenzollern-Sigmaringen sau chiar spaniol─â, iar cea de-a doua pitit─â sub sintagma ÔÇ×nu coment─âm deciziile RegeluiÔÇŁ e mali┼úioas─â la adresa celeilalte, mult mai vocale.

Un regalist sus╚Ťine un monarh anume, ca ╚Öef al statului pentru un anumit regat, sau drepturile unei anume dinastii. ├Än abstract, face parte din curentul regalist. Regalismul este diferit de monarhism. Cel din urm─â pledeaz─â pentru un sistem monarhic de guvernare, dar nu neap─ârat pentru un anumit monarh, conform literaturii de specialitate. Cel mai adesea, regalismul este termenul aplicat unui sus╚Ťin─âtor al unui regim r─âsturnat de cur├«nd, care lupt─â ├«ntr-o republic─â pentru revenirea la vechea form─â de stat. ├Än Marea Britanie ast─âzi, termenul ÔÇ×regalistÔÇŁ este aproape imposibil de distins de ÔÇ×monarhist", pentru c─â Regina Elisabeta nu are niciun rival semnificativ care s─â aib─â preten┼úia la tron. Pe de alt─â parte, ├«n Fran┼úa secolului al XlX-lea 19- lea, regalistul era considerat legitimistul, bonapartistul sau  orleanistul, ├«n fond ei fiind monarhi┼čti. ├Än Rom├ónia de azi, monarhi┼čtii s├«nt mai vocali, iar regali┼čtii mai t─âcu┼úi. Dac─â cei din prima categorie ├«┼či exprim─â public ideile ┼či lupt─â pentru convingerea majorit─â┼úii de suprema┼úia Monarhiei constitu┼úionale, ca form─â de stat, regali┼čtii nu ies din cuv├«ntul Casei Regale, chiar dac─â mesajele apar prin diferi┼úi reprezentan┼úi mai legitimi sau mai pu┼úin recunoscu┼úi ca voci dezinteresate. Regali┼čtii se ascund sub umbrela ÔÇ×no commentÔÇŁ. Ei se mul┼úumesc s─â participe la garden-party-uri,  se bucur─â de Ordinele date ├«n numele Majest─â┼úii Sale Regelui, s├«nt ├«nc├«nta┼úi c├«nd primesc vreo invita┼úie la cin─â din partea Margaretei, Custodele Coroanei sau a Principelui Radu, bucur├«ndu-se de selfie-uri cu tac├«murile de argint ┼či vasele de por┼úelan cu ├«nsemnele dinastice. ├Änsu┼či ┼čeful Casei Regale, Andrew Popper, un rom├ón care ┼či-a schimbat numele c├«nd a ajuns ├«n Occident, i-a ├«ntrebat pe unii militan┼úi pro-causa de ce s├«nt nemul┼úumi┼úi de actuala situa┼úie. ÔÇ×Niciodat─â Casa Regal─â a Rom├óniei nu a fost at├«t de respectat─â ┼či pre┼úuit─â. De ce vre┼úi s─â se schimbe lucrurile?ÔÇŁ Ulterior, Principesa Margareta a declarat unui ziar spaniol ┼či reporterului TVR c─â este preg─âtit─â oric├«nd pentru a prelua conducerea ┼ú─ârii. Monarhi┼čtii s├«nt mai vocali. Ei lupt─â pentru Monarhie, indiferent pe cine sus┼úin. Unii s├«nt filo-britanici, al┼úii, filo-germani ┼či nu pu┼úini filo-spanioli. Ce-i leag─â pe to┼úi este istoria. Ambele curente respect─â ┼či promoveaz─â tradi┼úia, ├«nsemnele regale ┼či membrii Dinastiei Rom├óne.

Dezbaterea ├«n societate se va ad├«nci dup─â plecarea la Domnul a Majest─â┼úii Sale Regele Mihai.  Unii o vor pe Margareta, al┼úii pe Principele Nicolae. ├Äntr-o societate democratic─â ┼či cu o familie dinastic─â orientat─â spre viitor orice discu┼úie poate fi sus┼úinut─â cu argumente.

Viitorul va rezolva toate dilemele.

Marius Ghilezan este publicist ┼či scriitor.   

Foto: E. Stoica, wikimedia commons 

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.