Mona Lisa a dispărut

Diana MARINCU
3 martie 2011
Educaţia gîndirii critice jpeg

Am început acum un an şi cîteva luni să predau educaţie plastică la o şcoală generală din Bucureşti, o şcoală ascunsă între blocuri socialiste, sărăcie şi deznădejde. Am privit toate astea ca pe o provocare imensă, în faţa căreia eu ar fi trebuit să regizez o avalanşă întreagă de schimbări ce ţin, în primul rînd, de mentalitatea profesorilor şi a elevilor faţă  de artă. Cu o pensulă într-o mînă şi cu un album de artă în cealaltă, ar fi trebuit să le arăt că toată ierarhia disciplinelor, care vine ca un dat de nezdruncinat, trebuie atacată în numele potenţialului creativ al copiilor. Potenţial care trebuie hrănit şi ajutat să se dezvolte, nu îmbîcsit şi sufocat de profesori care vor doar performanţe la olimpiade de fizică sau matematică şi care privesc disciplina mea ca pe un moft. Eu ar fi trebuit să apar în faţa lor ca şi cum aş fi reprezentat Arta şi aş fi vorbit în numele ei. Inutil să mai spun că iluzia mea s-a evaporat destul de repede.

M-am lămurit în scurt timp că nu e deloc uşor să discuţi despre artă în cadrul formal al şcolii, unde elevilor le sînt complet inhibate gîndirea critică şi creativitatea. Aşa că am început să reflectez mai mult la felul în care totuşi i-aş putea agăţa de cîte o idee sau i-aş putea face curioşi.  Primul pas a fost să îi scot din cartier şi să le arăt muzee sau galerii. Al doilea – să iniţiez un cerc de desen opţional, unde dispare obligaţia prezenţei, criteriile de apreciere se flexibilizează, exprimarea lor se eliberează.

Iar acum încerc să investighez  clişeele lor de gîndire (legate de definirea artei şi plasarea ei în societate) şi raportarea lor foarte personală la ce înseamnă o capodoperă şi ce înseamnă o instalaţie de artă contemporană. Această cercetare şi-a găsit un nume neaşteptat, „Mona Lisa a dispărut”, şi are două direcţii de dezvoltare. Prima direcţie ar fi o expoziţie cu picturile copiilor pornind de la portretul Mona Lisei, pe care i-am rugat să îl reinterpreteze, păstrînd însă măcar un element din celebrul tablou. Acest proiect expoziţional, gîndit împreună cu Bianca Băilă, şi ea profesoară de educaţie plastică, nu este încă finalizat, dar sper să se concretizeze în curînd. De ce am ales exact capodopera lui Leonardo da Vinci? Toţi elevii noştri asociază arta şi istoria artei cu această imagine, devenită iconică. Toate cunoştinţele şi reperele lor vizuale se rezumă la ea. Aşa că am decis să fisurăm puţin acest bloc masiv de piatră, al capodoperei universale şi să vedem unde ajungem dacă încercăm să deconstruim ideea de capodoperă. Şi totul a venit apoi foarte firesc, mult mai uşor decît am fi crezut noi.

Elevii priveau imaginea din faţa lor şi exclamau: „Da-i urîtă, doamnă!” Problema nu era dacă ea e urîtă sau frumoasă, ci faptul că, brusc, au fost puşi în situaţia de a regîndi un model. Unii au transformat-o într-un personaj de desene animate, alţii au ales să o aducă în zilele noastre şi să se gîndească cum ar arăta o monalisă contemporană (Mona Lisa stelistă, purtînd tricoul echipei de fotbal, Mona Lisa sexy, imitînd vedetele de televiziune din România, Mona Lisa fără faţă, fără identitate), alţii au ţesut o poveste întreagă în jurul ei, o biografie fictivă. Abordările au fost extrem de diferite şi de neaşteptate prin prospeţimea lor. Privite în ansamblu, creaţiile copiilor par să aibă o coerenţă în ceea ce priveşte universul vîrstei lor şi raportarea la contemporaneitate. Un elev a înlocuit peisajul din spatele modelului cu tomberoane, blocuri gri, urîţenie cotidiană. A transpus vizual imaginea mediului în care trăieşte şi priveliştea văzută zi de zi. Un alt elev a ales chiar să înlocuiască portretul cu un text: „Mona Lisa a dispărut”. De aici am preluat şi numele pentru un blog care îşi propune să dezbată proiectele copiilor, intervenţiile noastre şi să ridice întrebări legate de învăţămîntul artistic.

A doua direcţie de cercetare  ar trebui să se concretizeze printr-o arhivare a răspunsurilor elevilor la un set de întrebări date şi a întrebărilor puse de ei despre artă. În urma analizării lor, mi-am dat seama că tot ce am adunat pînă acum este extrem de incitant pentru oricine ar dori să problematizeze puţin funcţia artei şi instrumentele cu care ea lucrează. Şi că ar merita o amplă discuţie. Am început cu un mic chestionar: Ce este arta? Ce rol are arta în societatea de azi? Este importantă pentru voi? Daca da, de ce? Iată cum sună cîteva dintre răspunsuri: „Pentru mine arta este importantă deoarece mă ajută să îmi transmit sentimentele lumii întregi atunci cînd cuvintele mă părăsesc. Cînd arăt cuiva o pictură creată de mine, parcă le arăt o parte din sufletul meu.” (Cristina, 14 ani); „M-am gîndit de multe ori la ce înseamnă să vezi arta în tot ce există. Normal, există haos şi cosmos. Şi există persoane care văd arta în haos. Mult timp am crezut că arta se află în amîndouă. Mai tîrziu, mi-am dat seama că haosul pe care îl vedeam eu era de fapt cosmos, doar că nu realizam. De ce este arta importantă? Ca să putem să-i zîmbim vieţii înapoi.” (Ana, 14 ani); „Arta este un stil de viaţă, un fel de a trăi şi poate avea mai multe forme. Arta se rezumă la imaginaţia fiecărui om (şi asta deoarece cîteodată defectul văzut de unii se apropie de perfect pentru alţii).” (Ana, 14 ani); „Arta este un efort de creaţie, conştient. Operele de artă le vedem pentru a ne vedea sufletul.” (Adriana, 13 ani); „Pentru mine arta înseamnă un mod de integrare în societate.” (Cristi, 13 ani); „Arta are rolul de a îmbogăţi cunoştinţele oamenilor.” (Teodora, 12 ani)

Am senzaţia că toate răspunsurile, aşa intuitive cum sînt, ţintesc cele mai sensibile probleme ale teoriei artei. Nu ştiu dacă eu aş fi răspuns mai bine şi dacă aş fi atacat cu atît de mult curaj problema sincerităţii artistului şi a transparenţei lui. Şi nu ştiu cum aş putea să le răspund întrebărilor pe care mi le-au pus ei, cu atîta candoare şi naivitate: Cum ne ajută arta să devenim nişte oameni mai buni? Oare pictorii îşi pun tot sufletul în ceea ce fac? O operă de artă se poate găsi oriunde? De ce multe tablouri sau statui, care nu sînt decît banalităţi, sînt atît de apreciate? De ce oamenii se refugiază în artă? La ce ne foloseşte arta? Cînd ştim că arta văzută de noi este într-adevăr artă? Cînd ştim că noi sîntem artistul? Arta o înţelegem, sau o simţim? Sau amîndouă? Ce putere are arta? Cînd ştim că un tricou murdar sau o stradă noroioasă constituie arta? Arta se poate regăsi în orice obiect? De ce nu zîmbea, de fapt, Mona Lisa? Cine decide dacă o creaţie este artă? Ne ajută arta în viaţa de zi cu zi? Dacă arta ar dispărea, ce s-ar întîmpla? Chiar e adevărat că unii artişti trăiesc în arta pe care o fac? Cu ce scop a fost inventată arta? Poate cineva să reinventeze arta? Arta este ceva special? Putem învăţa ceva prin artă? Ce s-ar întîmpla dacă nu ar exista artă? Cum poţi avea uneori inspiraţie, şi alteori nu? Cum poţi deveni un artist? Arta ne poate oferi emoţii? O multitudine de întrebări grele, foarte inteligente unele dintre ele, curajoase şi consistente. Şi aş adăuga, dezarmante.

Aş vrea să le pot răspunde că arta ne face mai buni, că are o putere fantastică, că poate schimba o societate, că ne ajută să vedem mai lucid lumea şi să înţelegem lucrurile pe care le trăim, că ea ne deschide orizontul creativ şi ne permite să visăm. Dar am şi eu îndoielile mele, pe care nu pot să le ascund, nici chiar în faţa lor. Sper totuşi ca împreună să găsim nişte răspunsuri, chiar dacă nu definitive.

Diana Marincu este profesoară de desen la Şcoala "Ionel Teodoreanu" din Bucureşti. Pe 3 martie, la Atelier 35 din str. Şelari, a deschis o expoziţie cu proiectul "Mona Lisa a dispărut". "Răpirea" şi "reapariţia" au fost imaginate de Rapire imaginata de Diana Marincu si Bianca Baila împreună cu elevii şcolilor Ionel Teodoreanu nr. 36 şi Principesa Ileana nr. 27.
 

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Un bărbat din Cluj care visa să construiască o cabană a rămas fără bani: Cu ce sumă au dispărut meseriașii
Indivizii i-ar fi promis bărbatului că pot să-i construiască o cabană. După ce au primit banii, aceștia s-au făcut nevăzuți.
image
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.
image
Ce efecte pot avea suplimentele cu magneziu asupra somnului
Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în organism și susține diverse funcții vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular, regenerarea musculară și producerea de energie. Magneziul susține, de asemenea, procesul de relaxare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic