Modele românești pentru Europa

10 aprilie 2015
Oameni fericiți jpeg

Orice patriot român responsabil (şi, de altfel, orice patriot al oricărei ţări) ţine să nu-şi facă ţara de rîs. Ba mai mult: ţine să arate lumii (mai ales „răutăcioşilor” de pretutindeni) că noi, românii, „avem valoare”, suntem harnici, deştepţi, oneşti, omenoşi, pricepuţi la toate. Cu asemenea exigenţe, normal ar fi să ne gîndim de două ori cînd trimitem în străinătate personalităţi „reprezentative”.

Românii aflaţi în funcţii de mare vizibilitate, la ambasade, la felurite conferinţe internaţionale, sau la Bruxelles, în Parlamentul European, ar trebui să fie aleşi pe sprînceană, radiografiaţi pînă în detaliu, capabili să vorbească în  numele nostru în aşa fel încît să ne mîndrim cu ei, să le delegăm fără ezitare onoarea de a sluji, prin virtuţile lor, imaginea ţării.  Din păcate, situaţia „din teren” e mai mult decît întristătoare. Nu părem preocupaţi de calitatea reală a aleşilor noştri, nu ne sfiim să trimitem în inima Europei personaje îndoielnice, inadecvate, nepregătite, de natură să ofere colegilor lor străini un portret dezavantajos al naţiei pe care, chipurile, o întruchipează.

Care ar trebui să fie, de pildă, calificările minimale ale unui politician pentru a ajunge parlamentar european? Păi, mai întîi să ştie măcar o limbă străină, dacă vrea să comunice liber, fără intermediari, cu cei din preajmă. Apoi să se priceapă binişor la „afacerile europene”, să aibă în spate o performanţă publică impozantă, să fie educat, bun vorbitor, spontan, riguros, respectabil. Să nu mi se spună că şi reprezentanţii altor ţări au, printre ei, boabe de neghină. Pe mine mă interesează reprezentanţii ţării mele. Nu putem spera să strălucim foarte curînd, pe alte planuri, în perimetrul comunităţii europene. Dar măcar să impresionăm prin cîţiva oameni de ispravă, bine pregătiţi, bine crescuţi, cinstiţi, bine aşezaţi în propria lor piele.

Iar acum vin întrebările. Ne-am simţit bine reprezentaţi, la Bruxelles, de bietul Gigi Becali?  O fi el amuzant, uneori, pentru gustul autohton, o fi el gata să plătească oricît pentru o mîntuire garantată, o fi el, la bază, „băiat bun”. Dar ca parlamentar european? E greu de imaginat ce figură făcea pe coridoarele instituţiei, cu pasul lui ţanţoş şi cu manierele lui valahe. Cu ce se ocupa de fapt? Cu cine – şi cum – stătea de vorbă? Care e binele specific pe care l-a făcut României? Dar Corneliu Vadim Tudor? Sigur, prin comparaţie cu mulţi politicieni de-ai noştri, el e un monument de „erudiţie”. Ştie datele de naştere ale unor celebrităţi culturale, epatează (ca orice semidoct) prin citate făloase, stîrnind, astfel, perplexitatea unor admiratori candizi. Nu poate vorbi ca lumea nici o limbă străină, iar ideologia lui se reduce la un naţionalism obidit (dar agresiv!), foarte prost situat în contextul comunitar de azi. Măcar Corina Creţu e convenţională… Deşi nu cred că a fost vreodată cineva străluminat de eficienta ei prezenţă publică. Despre celebra Eba ce să mai vorbim? Ce căuta ea în sălile de şedinţă bruxelleze? Cu limbile (inclusiv cu limba română) stă rău. Despre „gîndirea” ei europeană nu avem nicio informaţie, despre fundalul profesional al „ascensiunii” ei nu se poate încropi nimic. Că e frumuşică? Dar e plină ţărişoara de exemplare cel puţin la fel de reuşite.

Şi, oricum, Parlamentul European nu are, printre criteriile sale de elecţie, proporţia sîni-coapse…

Deunăzi, aflu că preşedintele Parlamentului European, dl. Martin Schulz, a sesizat unele nereguli legate de organigrama şi finanţele instituţiei pe care o conduce. Printre cei vizaţi este şi dl. Mircea Diaconu. Apropo! De ce i-a trebuit acestui bun actor, cu o carieră remarcabilă în meseria lui, să se lanseze, la începutul vîrstei a treia, în politică? Glorie? Avea. Bani? Ar fi jenant. S-a făcut deja de rîs plîngîndu-se în şedinţele de partid că nu i se dau sarcini mai contondente, că nu i se dă ceva de „rupt”, de bumbăcit, de zgîriat. Devenit independent, a luat cu asalt Parlamentul European, pe baza semnăturilor strînse de Mariean Vanghelie şi a propagandei susţinute de singurul post de televiziune pe care îl frecventează, un post, e drept, celebru prin echidistanţă, rafinament cultural, bună cuviinţă. Dl. Diaconu a vrut la Bruxelles. Declară că s-a dus „la luptă”. Cu cine? Despre ce? În ce limbă? Ce ştie dl. Diaconu despre problematica europeană şi nu ştie un administrator de bloc, sau mătuşă-mea?

Ceva a realizat, totuşi: şi-a angajat 13 asistenţi! 13! Dublu faţă de cît admit regulile. Rezultă că omul e sufocat de muncă: nu mai pridideşte, are nevoie de o mică armată ca să-şi ducă „lupta” la bun sfîrşit. Cum să nu devii melancolic, văzînd cum un om care a jucat cu talent o mulţime de roluri, sfîrşeşte prin a asuma un rol pentru care nu are nici o înzestrare?

Grav e că şi politicieni mai dotaţi, oameni cu experienţă, cu o prestaţie onorabilă în mediile diplomatice – mă gîndesc la Adrian Severin – eşuează stingheritor la Bruxelles, sub blamul luării de mită. Aş fi preferat să mă simt reprezentat în mod decent de un personaj ca el, dar iată-l compromis în ochii multora. Lăcomie? Vanitate a invulnerabilităţii proprii? Neglijenţă prostească? Pierderea direcţiei? Nu ştiu. Fapt e că dl. Severin completează nefericit galeria eşecurilor noastre de reprezentare, deşi părea mai aproape de standardele normalităţii.

Toată această situaţie (şi nu e singura) îmi aduce aminte de un episod din tinereţea berlineză a lui Emil Cioran, povestit - mie şi altora - de Petre Ţuţea:  într-o noapte, Cioran a deschis larg ferestrele camerei sale şi a strigat spre cer: „Doamne, iartă-mă că sunt român!”

Aşa să fie! Poate vom învăţa cîte ceva despre onestitate şi despre smerenie măcar acum, în Săptămîna Mare.

Articol apărut pe

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi