Moare viaţa privată pe net?
Moare viaţa privată pe net? – este tema de săptămîna aceasta a revistei Dilema veche. Semnatarii dosarului, printre care Constantin Vică, Cristian Neagoe, Simona David, Bogdan Manolea, Mihail Radu Solcan, Vlad Tarko, încearcă să descifreze dilema naturii umane aflată azi faţă în faţă cu tehnologia.
Anamaria Dobinciuc face o trecere prin reviste a mitului frumuseţii şi a problemelor de morală pe care acesta le pune, din epoca victoriană pînă la emisiunile TV.
Andrei Manolescu scrie despre incapacitatea şi nepăsarea autorităţilor de a rezolva problemele inundaţiilor şi despre „miraculos” de simpla şi logica soluţie oferită premierului Boc de către muncitorul Sandu Gheorghiu.
Adrian Cioroianu găseşte că „surpriza” din mormîntul Ceauşeştilor a fost mai mult decît găsirea a „doi bătrînei stafidiţi”. Alături de ei au fost îngropate de fapt problemele şi frustrările întregii ţări de după revoluţie.
La rubrica sa, Selma Iusuf prezintă tatuajul ca formă periferică, migrată spre oraş, un mod de a-ţi purta, gravată în piele, propria istorie, viaţă şi lume.
Două reportaje excelente, unul semnat de Adina Popescu care a trăit „experienţa socialistă” a staţiunii Mamaia – un loc parcă încremenit în anii 80, despre kitschul occidental combinat cu aceiaşi turişti de odinioară. O călătorie în timp, recomandată nostalgicilor.
Al doilea, semnat Dana Balan-Bâlu „În Havana o nouă zi stă să înceapă” aduce cititorului o frîntură din viaţa Cubei de azi, pe fundalul căreia prezintă cîteva portrete ale foştilor dizidenţi şi ale actualilor „turnători”.
Dilema veche îți dă de citit!