Miza colectării și reciclării deșeurilor electrice și electrocasnice este dublă – interviu cu Valentin NEGOIȚĂ, președintele Asociației ECOTIC
Cine este ECOTIC? De ce este nevoie de ECOTIC? La zece ani de la apariția ECOTIC ați evaluat activitatea organziației drept „un succes” – de ce?
ECOTIC a fost prima organizaţie de preluare de responsabilităţi din domeniul deșeurilor electrice și electronice (DEEE). Ne-am înființat în anul 2006, iar din ianuarie 2007, odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, a început şi asumarea obligațiilor reale. Pe scurt, acesta ar fi istoricul nostru. Cel mai important lucru pentru ECOTIC este prezentul, fiindcă astăzi începe construirea zilei de mîine. Am pornit de la bun început cu o viziune clară şi la fel continuăm.
Acum zece ani, un grup de inițiativă alcătuit din aproximativ 32 de firme din sectorul IT&C a decis înființarea primei organizații de preluare a responsabilității gestionării DEEE. Eu am făcut parte dintr-un grup de lucru constituit pe lîngă Ministerul Mediului, un grup cu care am avut schimburi de experiență în unele piețe dezvoltate, cum ar fi în Olanda, Austria, unde am văzut cum funcționează colectarea și reciclarea, dar și prin alte țări mai apropiate de noi. Era important să vedem cum merg astfel de lucruri și în țările apropiate României, nu numai în țările cu piețe sofisticate.
Pentru producătorii care ne-au încredințat gestionarea deșeurilor electrice și electronice rezultatele sînt relevante: cele mai mari volume de DEEE colectate la nivel național, dezvoltarea infrastructurii proprii de colectare, campanii naționale și locale de conștientizare, proiecte cu finanțare externă, inaugurarea primului centru universal de colectare din țară la Iași, implementarea standardului european de calitate WEEELABEX.
Înțeleg că, pe cît sînt de folositoare aparatele electrocasnice pe durata funcționării lor, pe atît sînt de nocive cînd devin deșeuri. Cum de se întîmplă această dramatică răsturnare de situație? Cum de un frigider, de pildă, poate deveni dintr-o binecuvîntare pe vremuri de vară, un pericol pentru mediu cînd devine deșeu?
Orice echipament electric sau electronic se uzează în timp. Cînd consumatorul decide că frigiderul, televizorul sau aspiratorul devine deșeu, el trebuie să se debaraseze de acesta cît mai repede. Aceasta pentru că echipamentele uzate, cum ar fi frigiderele, televizoarele, CRT etc., prezintă un anumit grad de periculozitate datorită unor componente dăunătoare mediului.
Ce ar trebui să facă cineva cu aparatele electrocasnice vechi din casă sau de la birou cînd decide să le înlocuiască?
Deținătorii de DEEE trebuie să predea echipamentele uzate la magazin, odată cu achiziția unui echipament nou, sau la punctele de colectare municipale. Mai departe, DEEE sînt transportate la procesatori, unde sînt dezmembrate, iar componentele lor sînt sortate pe categorii. Substanțele periculoase rezultate sînt separate cu grijă și neutralizate. Unele componente si echipamente sînt refolosite ca atare, iar din materialele reciclabile se obțin materii prime secundare, care sînt trimise la producători pentru fabricarea de noi produse.
Miza colectării și reciclării DEEE este dublă: ecologică și economică.
Cum se acordă și în ce constă Premiul pentru un mediu curat? Cine poate participa?
În concurs se pot înscrie proiecte dedicate protecției mediului, conservării resurselor planetei și prevenției risipei acestora, desfășurate începînd din octombrie 2015. Înscrierile sînt deschise următoarelor categorii: companii, instituții de învățămînt, instituții publice și ONG. Proiectele pot fi încheiate sau în desfăşurare, fiind necesară prezentarea de rezultate finale sau intermediare. Înscrierile se încheie pe 25 noiembrie, iar cîștigătorii vor fi premiați cu echipamente electronice în cadrul unei gale festive, ce va avea loc în luna decembrie 2016.
Cine este Ecoterrianul? Pare simpatic...
Ecoterrianul este un personaj prin care comunicăm mesajul colectării separate a deșeurilor către copii. Povestea din spatele acestuia este următoarea: la fiecare faptă „verde” pe care pămîntenii o fac, un Ecoterrian se naște, iar din cauza comportamentului neprietenos față de mediu al oamenilor, specia Ecoterrienilor este pe cale de dispariție. Un Ecoterrian a devenit vizibil, pentru a spune oamenilor că dacă nu vor lua inițiativa și nu vor începe sa protejeze natura, specia lor va dispărea.
Cum se vede viitorul mediului înconjurător din punctul de vedere al ECOTIC?
Atitudinea românilor, mai ales a tinerilor, față de mediul înconjurător devine mai prietenoasă, mai activă și avem speranțe că ea va cuprinde noi categorii de cetățeni care vor dori sa trăiască într-un mediu cu mai puține noxe, mai curat, mai echilibrat, care să ofere o calitate a vieții superioară. Filmul francez Demain, pe care l-am prezentat publicului cu ocazia celei de-a zecea aniversări a organizației ECOTIC oferă, în acest sens, exemple relevante de moduri de viață alternative în diverse comunități din lume.