Mischa Maisky și Christian Badea, doi artiști excepționali în Concertele Centenarului la Ateneul Român
Pe 8 și 9 noiembrie 2018, de la ora 19, în Sala mare a Ateneului Român, Filarmonica „George Enescu” programează două concerte extraordinare, al căror protagoniști sînt doi mari artiști ai lumii: Mischa Maisky, considerat un Mick Jagger al muzicii clasice si supranumit „Paganini al violoncelului“, și Christian Badea, consilier artistic și dirijor principal al Filarmonicii.
„ În prima parte a programului, Orchestra simfonică a Filarmonicii «George Enescu» va interpreta Rapsodia nr. 2, în re major, op. 11 de George Enescu. În același concert, va fi omagiat și Igor Stravinski, oaspete al Filarmonicii «George Enescu» în perioada «de aur», prin suita Pasărea de foc. Marele compozitor rus a fost unul dintre invitaţii de seamă ai Filarmonicii, susţinînd în 1930 două concerte la Ateneul Român, în care şi-a dirijat propriile lucrări. În continuare, marele violoncelist Mischa Maisky – una din cele mai importante și complexe personalități ale artei interpretative din ultimele decenii – va oferi Concertul de Dvořák, o lucrare de referință în literatura solistică“, declară maestrul Christian Badea.
„E o bucurie să cînt Concertul de Dvořák pe scena Ateneului român, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii «George Enescu», dirijată de maestrul Christian Badea“, susține violoncelistul Mischa Maisky.
În Anul Centenar al României, Filarmonica „George Enescu” celebrează 150 de ani de existență, iar Ateneul Român 130 de ani de la inaugurare. Este o triplă sărbătoare care se va desfășura de-a lungul întregii stagiuni 2018-2019. Seria de concerte – „Concertele Centenarului la Ateneu“ – propune publicului bucureștean o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice și culturale centenare, cu artiști invitați români și străini de renume internațional. În afară de urmărirea în muzică a unei cronologii istorice a decadelor Centenarului României, atît programele din seria „Concertele Centenarului la Ateneu“, cît și întreaga stagiune aniversară, prezintă cîteva teme importante, precum „Creația Enesciană” – în cadrul căreia vor fi interpretate mai multe dintre
lucrările simfonice ale maestrului, „Titani ai muzicii clasice“ – concerte care îi prezintă atît pe marii interpreți ai vremurilor noastre, cît și pe compozitorii care au fost adevărate puncte de referință culturală în ultimii o sută de ani, „Un secol de muzică românească“ și „Generația secolului XXI“ – cu participarea soliștilor și dirijorilor români și străini tineri, care se afirmă pe scena internațională și care reprezintă viitorul muzicii.
„Coincidența face că în acest an celebrăm și 150 de ani de cînd Eduard Wachmann a obținut fondurile necesare înființării Societății Filarmonice, iar acum 130 de ani era inaugurată clădirea superbă a Ateneului Român. Aș putea adăuga și faptul că anul viitor fresca Ateneului va împlini 80 de ani. Toate aceste lucruri conduc spre ideea de a dedica o mare parte a stagiunii simfonice Centenarului în cadrul unui proiect complex, demn de prestigiul unei instituții muzicale emblematice pentru România“ precizează Christian Badea.