Mişcarea Slow Food, dincolo de tîrgurile săptămînale

Claudia CIOBANU
16 noiembrie 2010
Mişcarea Slow Food, dincolo de tîrgurile săptămînale jpeg

Bucureştenii şi locuitorii altor mari oraşe din România sînt deja obişnuiţi cu tîrgurile de alimente tradiţionale Slow Food. Dar Slow Food reprezintă mai mult decît tîrguri săptămînale: este o mişcare globală pentru suveranitatea alimentară.

Slow Food International a fost înfiinţat în 1989 de italianul Carlo Pentrini, cu scopul de a salvgarda agricultura tradiţională şi a combate fast-food-ul. Fondat ca o simplă organizaţie non-guvernamentală, Slow Food este la ora actuală o reţea globală, cu peste 100.000 de membri în 153 de ţări de pe toate continentele.

Viziunea Slow Food este centrată pe conceptul de suveranitate alimentară, care consideră hrana un drept fundamental uman, nu un produs, şi promovează „auto-suficienţă alimentară”: în locul unei dependenţe de importurile de hrană caracteristică mai tuturor economiilor naţionale la ora actuală, se doreşte ca fiecare comunitate umană să aibă posibilitatea să îşi asigure pe cont propriu hrana necesară.

Principalul mesaj al Slow Food este că agricultura de subzistenţă şi semi-subzistenţă trebuie să devină modul principal de a produce hrană la nivel global. Motivele sînt numeroase. Hrana produsă prin metode tradiţionale este cu mult mai sănătoasă decît cea produsă industrial. Agricultura de mici dimensiuni ajută sute de milioane de fermieri din întreaga lume să supravieţuiască, făcîndu-i să rămînă pe pămînturile lor în loc să migreze spre oraşe în căutarea unui loc de muncă. În fine, agricultura industrială deteriorează solul şi este cu mult mai poluantă decît agricultura de mici dimensiuni, ba mai mult, distruge biodiversitatea.

Producătorii Slow Food din toată lumea se întîlnesc o dată la doi ani la Torino, în Italia, reuniunea de anul acesta avînd loc între 21-25 octombrie.

Comisarul European pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a fost prezent anul acesta la Torino şi şi-a exprimat simpatia pentru mişcarea Slow Food. Degustînd produsele fermierilor români, Cioloş a declarat că noua politică agriculturală europeană (PAC) va include „instrumente simple care să susţină prin sprijin financiar direct fermele mici, aşa cum nu au existat pînă acum, instrumente care să ajute micii producători să îşi promoveze produsele locale, precum şi intrumente pentru crearea unor pieţe şi tîrguri pentru vînzarea directă a acestor produse consumatorilor.”
Astfel de stimulente pentru producătorii tradiţionali ar putea conduce la reducerea preţurilor produselor lor, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care mulţi consumatori încă stau departe de produsele Slow Food şi organice. Însă preţurile hranei Slow Food nu vor fi niciodată la fel de mici ca cele ale alimentelor produse industrial.

Sumele mai mici pe care le plătim în supermarketuri nu corespund costurilor reale de productie, explică Slow Food. Dincolo de faptul că producătorii industriali sînt stimulaţi de guverne (şi de UE) prin subvenţii neaccesibile celor mai mici producători, hrana industrială are costuri ascunse, pe care nu le percepem, dar pe care cineva pînă la urmă tot le plăteşte. De exemplu, costurile unor afecţiuni de sănătate pe care le căpătăm consumînd mîncare de proastă calitate (de la diabet la atacuri de cord) le plătim tot noi, mai tîrziu, sau guvernul, prin sistemul public de sănătate. Costurile de mediu le plătesc deocamdată alţii, cei afectaţi deja în mod direct de încălzirea globală, ca ţăranii din Bangladesh ale căror sate sînt inundate ca urmare a creşterii nivelului mării şi care ajung cerşetori la periferiile marilor oraşe. Dar, tot mai mult, le vom plăti şi noi, cei care trăim în zonele mai protejate.

Consumatorii din clasa mijlocie ar trebui să îşi asume faptul că hrana costă în realitate mai mult decît ne spun supermarketurile şi să facă alegeri mai educate în privinţa consumului personal, susţine Slow Food. „Preţurile foarte mici ale mîncării, care nu recompensează just producătorul, nu sînt un semn de civilizatie,” a spus Carlo Petrini la Torino. „Este o nebunie să plătim atît de puţin pentru mîncare şi-apoi s-o aruncăm la gunoi, în vreme ce ţăranii sînt în genunchi.”

Cît despre numărul foarte mare de oameni foarte săraci (cel puţin un miliard de oameni suferă de foame la ora actuală în lume), numai o schimbare fundamentală a sistemului de producţie a hranei le poate face mai accesibile produsele sănătoase.

Deşi predominantă la nivel mondial este concepţia că numai producţia industrială poate asigura necesarul de hrană unei populaţii în creştere (vom fi 9 miliarde de „guri” pînă în 2050), noi studii arată că, din contră, agricultura de mici dimensiuni ar putea fi mai productivă. Un studiu din 2008 al IAASTD (International Assessment of Agricultural Knowledge, Science, and Technology for Development), finanţat de Banca Mondială şi ONU, a concluzionat că „agro-ecologia”, agricultura sustenabilă, e mai eficientă în combaterea subnutriţiei decît agricultura bazată pe organisme modificate genetic. Un studiu din 2007 realizat la Universitatea din Michigan a arătat chiar că o trecere globală la produse organice ar creşte producţia de hrană cu 50%, suficient pentru a se hrăni 9 miliarde de oameni folosindu-se doar terenul arabil în uz în prezent.

Desigur, acestea sînt doar cîteva studii. Însă ele încep să fie ascultate la nivel înalt. Luna trecută, Olivier de Schutter, raportorul ONU pentru dreptul la hrană, a declarat: „Dacă insistăm pe agricultură bazată pe îngrăşăminte chimice, pe mecanizarea tot mai mare a producţiei, pe extinderea sistemelor de irigaţie, urmăm o reţetă pentru dezastru, care ameninţă capacitatea copiilor noştri de a se hrăni.”

Pe de altă parte, criza alimentelor din 2008 a determinat guverne şi fonduri de investiţii să cumpere tot mai mult teren arabil în ţările în curs de dezvoltare (hrăna şi pămîntul au devenit cele mai valoroase investiţii). Slow Food anunţă că deja 50 de milioane de hectare de teren arabil din Africa, Asia, America Latină şi Europa de Est au fost fie vîndute, fie închiriate pe termen lung de către guvernele locale. Aceste terenuri, folosite în trecut pentru mica agricultură, vor fi cultivate industrial cu mono-culturi.

În România, o ţară cu mulţi săraci şi cu mulţi agricultori mici, tot mai marginalizaţi, am ascultat mult timp mantra că numai agricultura industrială ne poate salva. În lume, însă, acest răspuns nu mai este considerat cert. Merită să ne gîndim şi noi la alternative.

Claudia Ciobanu este jurnalist, corespondentul în România al agenţiei de ştiri Inter Press Service.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.