"Miracolul" grec

15 martie 2015
Oameni fericiți jpeg

Am asistat, de curînd, la o dezbatere în care doi invitaţi greci comentau criza actuală din ţara lor şi perspectivele rezolvării ei. Nu cunosc în detaliu situaţia economică şi financiară a Greciei, n-am soluţii, dar pot face cîteva comentarii cu privire la „stilistica” discursului politic la care am fost martor, cu atît mai mult cu cît el are, adesea, un sunet oarecum familiar.

Sunt şi alte ţări din sudul european (incluzînd România), în care acest sunet se face auzit uneori, într-o măsură mai mare sau mai mică.

Grecia e în faliment. După alegerile care au avut loc de curînd, guvernarea a revenit unei alianţe conduse de „Syriza”, o formaţiune a „stîngii radicale”. Cîştigătorii promit ieşirea din faliment şi discută cu partenerii europeni diferite variante de sprijin comunitar pentru ţara lor. Tehnic vorbind, se pune problema administrării unei datorii externe echivalînd cu aproximativ 175% din Produsul Intern Brut. Ea trebuie fie ştearsă, fie redusă, fie amînată, fie reeşalonată, dar nu impunînd poporului grec măsuri de austeritate, sau condiţionînd ajutorul oferit de celelalte ţări europene prin măsuri interne care să lezeze suveranitatea şi demnitatea Greciei. Aşa-numita „troică” (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) să facă bine să nu se amestece în treburile domestice. Dar să plătească! Nu din „filantropie”, ci din „solidaritate europeană”! Nu se discută aproape deloc despre cauzele care au dus la dezastrul de azi. Se admite că evaziunea fiscală, necolectarea taxelor şi „greaua moştenire” a guvernelor anterioare sunt explicaţii plauzibile. Dar principalul vinovat, la ora actuală, este Europa.

Nu se discută aproape deloc despre cauzele care au dus la dezastrul de azi. Se admite că evaziunea fiscală, necolectarea taxelor şi „greaua moştenire” a guvernelor anterioare sunt explicaţii plauzibile. 

Acest mod de gîndire spune multe despre impactul ideologiei asupra vieţii cotidiene a statelor şi a oamenilor. „Syriza” este un partid masiv ideologizat: anti-capitalist, eco-socialist, secularist, euro-sceptic (cu moderaţia necesară pentru a nu tăia punţile financiare necesare). Alexis Tsipras, actualul prim-ministru, şi-a început cariera politică în rîndul partidului comunist grec. Cîteva observaţii de primă instanţă:

1. Ideologiile vorbesc des despre un trecut aducător de legitimitate şi despre un viitor „luminos” pe care tocmai îl construiesc. Absent din discursul lor este, de regulă, prezentul. Participanţii la dezbaterea de care vorbeam la început se întreceau în a invoca glorioasa temelie a Greciei multimilenare. Retorica standard e de tipul: „Grecia este leagănul civilizaţiei  europene”, „Cuvintele decisive ale modernităţii sunt invenţii greceşti: democraţie, economie, ba chiar cuvîntul-cheie: Europa!” Fiecare grec se crede urmaşul lui Platon şi al lui Aristotel, aşa cum fiecare italian se crede urmaşul lui Cezar şi al lui Cicero şi fiecare român – urmaşul lui Decebal şi al lui Traian, ca să nu mai vorbim de „bunici” sau „veri” de genul Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare etc. Am fost înclinat să spun amicilor greci că şi cuvintele „haos”, „catastrofă”, „apocalipsă” – tot greceşti sunt (cum sunt tentat să amintesc românilor că şi paharnicul Ulea, Horia Sima, Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Ceauşescu – tot români erau). Cît despre viitor, grecii cred într-o infinită construcţie (incluzînd, eventual, teoria „generaţiei de sacrificiu”) şi în obligaţia „capitalismului” de a livra mijloacele necesare, pentru a-şi  mai spăla din pacate. (N-a fost „obligaţia” planului Marshall de a relansa economia Greciei în anii `50- `60?)

2. Ideologiile reuşesc, de regulă, să-şi subordoneze toate componentele vieţii publice: economia, învăţămîntul, cultura, dreptul ş.c.l. „Cuminţenia” ideologică scuză orice, iar deriva ideologică e de neiertat. Conformitatea „teoretică” e mai importantă decît bună-starea, decît evidenţele, decît pragmatismul.

3. Ideologiile nu sunt niciodată de vină. Duşmanul e „în afară” (în speţă la Bruxelles). Acolo sunt

băncile veroase, politicienii reacţionari. Ei sunt de vină pentru afectele anti-europene care apar pretutindeni şi care ameninţă să aducă la putere partide de extremă dreaptă (în Franţa, Portugalia etc).

4. Ideologiile nu exclud „pragmatismul” alianţelor „oportune”. „Syriza” face corp comun cu „Zori de aur”, partidul grec de extremă dreaptă, aşa cum bolşevicii lui Stalin au făcut corp comun, la sfîrşitul anilor `30 ai secolului trecut, cu naziştii lui Hitler. „Extremele se ating”…

5. Ideologiile au cultul cuvintelor mari şi o maximă competenţă a manipulării electorale. Conceptul central al tuturor „progresiştilor” ajunşi, acum, la putere este „demnitatea”. Uniunea Europeană e egoistă şi obsedată de economie. Noi, grecii, punem deasupra economiei cultura, iar deasupra birocraţilor – demnitatea. Renunţăm la orice, dar nu la demnitatea noastră de cetăţeni-fondatori ai Europei. Nu vrem să fim colonizaţi de nimeni, nu vrem să acceptăm reguli dezavantajoase. Dar vrem să fim plătiţi, susţinuţi, iubiţi.

să scoată portofelul! Noi ne ocupăm de albastrul Mediteranei, de muzică şi dans, de bucuria de a trăi. Noi suntem Zorba grecul! Suntem o investiţie bine-meritată, un simbol, o soluţie globală. Şi dacă ne enervăm, ieşim din zona „euro” şi vă falimentăm pe toţi!

Am uitat să spun: publicul dezbaterii la care am asistat (la Berlin) era, preponderent, german. S-a vorbit, la alte mese rotunde, nemţeşte sau englezeşte. Singura care a ales să vorbească limba natală, greaca, a fost reprezentanta Greciei. Europa? A se slăbi!

Articol apărut pe

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.