Ministrul Justiţiei despre confiscarea bunurilor obţinute din infracţiuni
Bunurile obţinute din infracţiuni vor fi confiscate de la cei condamnaţi doar la finalul procesului penal. Este una din explicaţiile pe care ni le-a oferit ministrul Justiţiei după ce miercuri Parlamentul a dat undă verde înfiinţării Agenţiei de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, un proiect lansat de Robert Cazanciuc.
Agenţia trebuie să identifice bunurile provenite din infracţiuni şi care pot fi confiscate, să le administreze şi, eventual, să le vîndă. În ultima perioadă, reutilizarea acestor bunuri a generat controverse între DNA şi ANAF. Procurorii consideră că Fiscul nu reuşeşte să le valorifice aşa cum trebuie.
Anca Năstase: La cît vă aşteptaţi să crească valoarea sumelor recuperate în timp, pentru că citeam că între 2012 şi 2014 valoarea bunurilor sechestrate de unităţile de parchet şi de poliţie a ajuns la aproape două miliarde şi jumătate de lei.
Robert Cazanciuc: Sigur, nu trebuie să ne aşteptăm peste noapte la rezultate spectaculoase. Practic, Agenţia vine să acopere un gol de specializare în ceea ce înseamnă administrare şi valorificare a unor bunuri pe durata procesului penal. Agenţia nu va lua locul ANAF-ului în procedurile de valorificare din momentul de faţă. Agenţia va veni cu un personal specializat care să ajute procurorii şi judecătorii.
A.N.: Explicaţi-ne puţin cum va funcţiona pînă la urmă Agenţia. Cum va gestiona aceste bunuri confiscate?
R.C.: Va avea un personal destul de specializat, dar limitat. 35 de oameni. Şi vă daţi seama că 35 de oameni nu pot să facă o acţiune la nivel naţional. Agenţia va lucra, în schimb, cu foarte multe instituţii, cu executorii judecătoreşti, cu ANAF. Va lucra cu foarte multe profesii care vor face lucruri în numele şi pentru Agenţie. Cum spuneam, în primul rînd, Agenţia o să contribuie la identificarea unor bunuri care pot fi valorificate. O altă atribuţie este de administrare curentă a unor bunuri, în special a celor care au o valoare de peste 15000 de euro. Nu înseamnă decît o administrare obişnuită. Nu înseamnă neapărat o valorificare. Valorificarea anticipată se face în anumite situaţii speciale, cînd vorbim, în mod special de bunuri perisabile care îşi pierd valoarea în timp.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro