Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului. Este important să deosebim încă de la bun început migrenele de durerile de cap simple care apar și dispar la fel de repede. Migrenele afectează calitatea vieții – persoanele care suferă frecvent de migrene nu se pot concentra la locul de muncă și nu mai pot duce la bun final activități simple, și pot duce chiar la stări de anxietate sau depresie.
De ce apar migrenele?
Nu există o cauză concretă pentru o migrena. Cercetătorii au ajuns la concluzia că migrenele apar de obicei din cauza unei combinații de factori genetici și de mediu. O teorie susține că migrenele sînt provocate de dezechilibre la nivelul anumitor substanțe chimice din creier, cum ar fi serotonina. Însă migrenele pot fi cauzate și de schimbări hormonale (femeile aflate la menopauză sau la menstruație sînt mult mai predispuse la apariția migrenelor), de stresul cronic și oboseala excesivă, de schimbări în tiparul de somn sau de consumul anumitor alimente sau băuturi, în special alcool, cofeină sau alimente procesate. Migrenele pot să mai apară și în prezența unor factori de mediu – unele persoane au asociat aceste dureri de cap cu luminile sau mirosurile prea puternice. De cele mai multe ori, la baza migrenelor stă o combinație de factori.
Pot fi prevenite migrenele?
În unele cazuri, da. Dacă știi că lumina puternică îți provoacă migrene, evitarea spațiilor cu astfel de lumini te ajută să previi apariția unei migrene. Dacă te confrunți în schimbi cu aceste dureri de cap din senin, fără să faci ceva special, vorbim de migrene spontane, destul de greu de controlat și prevenit. Există totuși cîteva lucruri pe care ai putea să le faci pentru a evita durerile de cap intense:
· Asigură-te că te odihnești corespunzător (optează pentru o saltea ortopedica care asigură corpului tău suportul necesar),
· Evită alimentele și băuturile care știi că te agită,
· Practică meditația în perioadele stresante.
Există vreun tratament pentru migrene?
Din păcate, migrenele nu pot fi tratate, însă simptomele pot fi ținute sub control cu anumite medicamente și schimbări în stilul de viață. Dacă migrenele ajung să îți afecteze calitatea vieții, poți cere ajutor specializat. Medicul îți poate prescrie un tratament eficient pentru aceste dureri de cap și îți poate recomanda să faci cîteva schimbări pentru a reveni la viața de dinainte. Dacă optezi pentru saltele pat 140x200 cu spumă de memorie, îți stabilești o rutină de somn adecvată și aplici diverse tehnici de relaxare și de respirație pentru a scăpa de tensiune, vei vedea că lucrurile se vor îmbunătăți atunci cînd vine vorba de somn. Iar cînd te odihnești corect, șansele să te confrunți cu migrene sînt mult mai mici.
Ție cum îți afectează migrenele viața?