Migraţia: noi reguli agreate de Bruxelles
Liderii din Balcani, Estul Europei, Germania si Comisia Europeană s-au reunit duminică seară, 25 octombrie, la Bruxelles pentru a găsi soluţii comune valului de migranţi. România a fost prezentă. Multă vorbă, puţină acţiune, tensiune palpabilă în aer, reuniunea de duminică nu a fost un succes. Slovenia a vorbit despre pericolul ca UE să piară din cauza crizei. Cîteva idei de cooperare comune au fost totuşi agreate, dar fără bază juridică.
Invitaţi de Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker să nu mai vorbească unii despre alţii ci unii cu alţii, liderii din Balcani şi din Centrul Europei au fost de acord cu cîteva măsuri.
Problema actuală este reprezentată mai ales de tensiunile apărute la graniţa sloveno-croată şi de numărul de refugiaţi pe care-i poate adăposti Grecia.
Aceasta nu poate păstra mai mulţi de 30.000, or toate celelalte ţări i-ar fi alocat bucuroase vreo 50.000. Prin urmare, acomodarea şi acompanierea a altor 20.000 va fi luată în grijă de ONU.
710.000 migranţi provenind din sud sînt estimaţi a se afla acum pe teritoriu UE, aproximativ 500.000 din aceştia au tranzitat în ultimele luni Grecia pentru a pleca apoi spre Germania, prin Balcani.
Iar Grecia a fost de acord cu crearea mai multor puncte de acces pentru înregistrarea migranţilor, subiect asupra căruia era reticentă pîna acum. Înregistrarea şi amprentarea migranţilor în aceste centre este crucială, spunea Juncker, "fără înregistrare nu există nici un drept".
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro