Metafizica legendelor urbane

27 octombrie 2010
Metafizica legendelor urbane jpeg

Monkey Sandwich, cel mai recent spectacol creat de Wim Vandekeybus (fondatorul companiei belgiene Ultima Vez), a deschis ediţia de anul acesta a festivalului Explore Dance. Wim Vandekeybus este recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi creatori în dansul contemporan şi artele vizuale. Stilul său inconfundabil sintetizează filmul, fotografia, dansul şi muzica.

Spectacolul Monkey Sandwich opune şi armonizează concomitent două planuri: cel scenic, dar şi proiecţia unui film creat chiar de Wim Vandekeybus. Subiectul spectacolului: un copil nenăscut este conectat la lumea părinţilor săi (mai ales a tatălui) prin film. Scena reprezintă, astfel, realitatea intrauterină, iar filmul „lumea de afară”, în care copilul urmează să intre cu toate posibilităţile sale de dezvoltare. Scena este lumea lui „încă nu”, realitatea embrionară a ceea ce se configurează sub forma unui viitor destin. Legătura dintre cele două planuri este realizată de Wim Vandekeybus cu o fineţe de ceasornicar. Relaţia dintre viaţă şi moarte, dintre substanţa scenică şi cea filmică, dintre semnificaţiile cuvintelor şi ecoul lor în corpul copilului nenăscut (admirabil interpretat de foarte tînărul Damien Chapelle) presupune elaborarea unui mecanism foarte exact cu care Vandekeybus răstoarnă percepţii tradiţionale: biografia personajului principal este o vieţuire întru nenaştere, care păstreză intacte nenumărate posibilităţi.

Ireversibilitatea acţiunilor din film contrastează cu absenţa unor delimitări la nivelul biografiei personajului din scenă. Planul filmic este construit pe baza unor legende urbane cu valabilitate universală. Wim Vandekeybus jonglează cu mituri, creînd o plasă de semnificaţii şi simboluri abundente care însă nu-şi pierd nici o clipă coerenţa. Prin planul scenic este elaborată o metafizică a legendelor urbane: materialitatea scenei funcţionează ca principiu ce alimentează realitatea deja existentă a filmului. Fiecare poveste, fiecare întîmplare din film, tot labirintul de situaţii prezentate se hrănesc din indeterminarea care populează planul scenic al copilului nenăscut.

Relaţia dintre viaţă şi moarte, punctele de conexiune dintre ceea ce există deja şi ceea ce e pe cale de a se naşte, imaterialitatea principiilor metafizice şi materialitatea lumii aşa-zis reale sînt răsturnate la nivelul semnificaţiei şi turnate într-o formă artistică impecabilă. Mecanismul pus la punct de Vandekeybus anticipează pînă şi posibilele obiecţii care s-ar putea aduce modului în care şi-a înscenat ideile. În general, cînd în timpul unei acţiuni scenice are loc şi o proiecţie, concentrarea publicului este afectată. De data aceasta, imposibilitatea publicului de a avea acces la tot actul artistic face parte din concept. Ceea ce spectatorii pierd reprezintă ecouri ale posibilităţilor pe care copilul le-ar pierde la rîndu-i prin intrarea în lume. Cel care priveşte are deja o biografie, în faţa lui se construieşte o biografie. Principiul de funcţionare a unei biografii este tocmai anularea celorlalte posibilităţi aflate în plan virtual.

După ce a tratat tema infanticidului în spectacolul PUUR, devenit suport al filmului Here After (semnat de Wim Vandekeybus şi proiectat în cadrul festivalului Explore), artistul belgian alege să trateze tema ne-naşterii. Faptul că la baza unui astfel de act artistic stă conceptul de legendă urbană (explicitat prin film) nu este întîmplător. Ceea ce sîntem, cu biografia noastră creată prin aneantizarea unor infinite posibilităţi de dezvoltare, se hrăneşte dintr-un rezervor mitologic care conţine şi ceea ce nu vom mai putea fi vreodată. Pentru că ne-am născut.

Gina Şerbănescu este critic de arte vizuale.

dr jpg
Mușcată și leandru
Ceai mortal de mușcată sau de leandru
WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.

Adevarul.ro

image
De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas
Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
image
Mercenarii Wagner „violează, răpesc și torturează soldații ruși”. Afirmația uluitoare a unuia dintre ofițerii lui Putin VIDEO
Locotenent-colonelul Roman Venevitin, care a fost capturat în apropierea orașului ucraineant Bakmut, a susținut că a fost torturat de mercenarii Wagner, în ciuda faptului că era de aceeași parte a războiului Rusiei .
image
Suspectul în cazul uciderii fetei de 12 ani, agresor recidivist. Și-a bătut iubita până a băgat-o în spital
Ilie Marcel Șerbiuc, bărbatul căutat pentru uciderea fetei de 12 ani, Ana Maria Constantin, și-a bătut o iubită de a băgat-o în spital. El și-a agresat și mama.

HIstoria.ro

image
Povești despre teatrul bucureștean
Iubim teatrul și ne mândrim cu actorii săi din toate generațiile. Azi aflăm povești despre teatrul bucureștean de la primele încercări, pe vremea lui Caragea Vodă, și până la apariția Teatrului Național din București.
image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.