Măsura lipsei de măsură

4 februarie 2011
Măsura lipsei de măsură  jpeg

Spectacolele lui Andrei Şerban sînt prin definiţie incitante. În Ivanov, recenta sa premieră de la Bulandra, Andrei Şerban pune sub microscop personajele cehoviene. Ca şi cum ar face zoom pe un detaliu, regizorul accentuează pînă la caricatură cîte o latură a personajelor deformate din cauza supradimensionării. E o cruzime a excesivităţii, un fel de tiranie a lui „prea”. Personajele sînt prea mult într-un fel. Lebedeva e prea avară, contele Şabelski e prea lucid şi prea direct în a-şi exprima luciditatea, Borkin e prea inventiv în afaceri, prea absurd în invenţiile sale şi prea dinamic în contrast cu toţi ceilalţi care sînt prea lenţi, doctorul Lvov este prea onest şi prea categoric în onestitatea lui, Sarra e prea bună, Saşa e prea idealistă, Ivanov e prea împovărat de vină. Această excesivitate a caracterelor acţionează distructiv asupra relaţiilor interumane, inflamîndu-le pînă cînd plesnesc. Regizorul a temperat melodrama cehoviană, ba chiar a sublimat-o în cinism. Spectacolul este aidoma modului în care Borkin fredonează La vie en rose, în loc de visare şi melancolie, răutate şi furie. La Şerban nu e loc de pansat răni, ci de operaţii fără anestezie. Regizorul teatralizează această vivisecţie a umanului, o expune scenic, ca la teatru. Personajele sînt declamative, cortina roşie coboară ritualic după fiecare act, scenografia se rezumă la recuzită şi pereţii scrijeliţi ai teatrului gol (nuditatea scenei este şi ea vădit ostentativă), iar la final apar măştile. Discursurile despre natura umană şi înfruntările au loc la balcon în timp ce „circul” este jos. În ultima scenă, doctorul prea onest îl acuză furibund de la balcon pe Ivanov de mizerie morală, într-un gest inchizitorial. Virtutea, cinstea şi onoarea funcţionează ca o ghilotină, aşa că lui Ivanov nu-i rămîne decît să moară sub povara rechizitoriului. Exagerarea în perfecţiune este ucigătoare.

Spectacolul are însă unele stridenţe. Actualizarea excesivă a textului, în acord cu întregul concept, este totuşi deranjantă. De exemplu, introducerea sintagmei „criză economică” este o explicitare inutilă care vulgarizează textul. De asemenea, englezismele, expresii uzuale astăzi, ar fi putut înlocui justificat franţuzismele din textul original, dar regizorul a preferat să le adauge, păstrînd şi expresiile în franceză ceea ce a dus la un limbaj încărcat şi nefiresc.

Tendinţa ilustrativă, făcînd parte din aceeaşi teatralizare intenţionată, este şi ea în exces. Redundanţa cuvînt – gest devine obositoare şi sabotează spectacolul. Un personaj spune: „aud cum ţipă cucuveaua” şi se aude ţipătul păsării, altul vorbeşte despre „oamenii care sînt animale” şi apar personaje cu măşti zoofile etc.

Ciudat este şi personajul colectiv care apare în final, secondîndu-l pe Ivanov în scena acuzării. Sigur, doctorul face un proces colectiv şi Ivanov este reprezentatul acestui univers scîrbavnic incriminat, dar corul dă o notă (involuntară?) de farsă întrucît, după un parcurs realist, spectacolul cade în simbolism.

Sînt cîteva reuşite actoriceşti notabile. Victor Rebengiuc este absolut fabulos în rolul unui bătrîn plin de resentimente şi rău de gură. Cu o expresivitate corporală impecabilă, marele actor face un personaj din care viaţa dă pe-afară. Dacă spectacolul ar fi fost un tablou, personajul lui Rebengiuc ar fi vorbit.

Cornel Scripcaru joacă în Lebedev pe cartea excesului de slăbiciune. Dominat, în ciuda staturii sale masive, de o soţie mărunţică, Lebedev este conştient de penibilul situaţiei, iar Scripcaru redă excelent o stare subtilă, dar permanentă de jenă.
Marius Manole face din Borkin un perpetuum mobile uman. Inventiv utopic, mitoman (măcar în minciuni îşi pune în practică ideile), Borkin suferă de o febrilitate dementă care îl duce în pragul infarctului.

Probabil că cea mai grea misiune îi aparţine lui Vlad Ivanov în rolul titular, un personaj pe care viaţa l-a dat afară din el însuşi. Golit de energie, Ivanov îşi pierde şi afectul, şi moralitatea. Vidat, conştient pînă la obsesie de vina faţă de soţia sa, el suferă nu din cauza vinovăţiei, ci a lipsei remuşcărilor. Actorul construieşte cinematografic rolul, cu austeritate şi detalii infinitizemale, în contrast cu teatralitatea asumată a celorlalţi. Drama lui Ivanov a devorat personajul pe dinăuntru.

Teatrul Bulandra
Ivanov
de A. P. Cehov
Regia: Andrei Şerban
Decor: Octavian Neculai
Costume: Carmencita Brojboiu
Cu: Vlad Ivanov, Mirela Oprişor, Victor Rebengiuc, Cornel Scripcaru, Manuela Ciucur, Ioana Anton, Alexandru Pavel, Ana Ioana Macaria, Maria Obretin, Radu Amzulescu, Marius Manole, Dana Dogaru, Marius Chivu, Mihai Bisericanu, Dan Clucinski, Vasile Toma, Alin State, Alexandra fasolă, Andreea Bolovan, Ana Turos, Gabriel Sandu, Anca Ioana Iliese, Adriana Bordeanu, Ioana Cortea, Iulia Samson, Irina Drăgănescu

Oana Stoica este jurnalist și critic de teatru.

Foto: Petrică Tănase

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.