Marţea se merge la Fiction Tuesdays – filmele uitate ale Noului Val Cehoslovac
Dacă ştiaţi mereu ce veţi face luni seara, venind la Documentary Mondays, Centrul Ceh vă ajută să vă faceţi programul şi pentru serile de marţi. Încep proiecţiilor de film de ficţiune – Fiction Tuesdays, din 27 febuarie pînă în 3 aprilie 2018, începînd cu ora 20.
Maşini vampir, pisici cu ochelari, selfie stickul anilor '60, plante carnivore, femei cu barbă sau poveşti spuse pe dos? Ce vă place mai mult? Veniţi la Centrul Ceh pentru o incursiune în filmele SF şi fantasy – comedii şi nu numai – ale Cehoslovaciei anilor '60, '70 şi '80, filme ale Noului Val Cehoslovac, care au revoluţionat cinematograful la timpul lor şi încă servesc ca inspiraţie pentru realizatorii de film din toată lumea.
Fiction Tuesdays este o nouă serie de proiecţii de film, ca o prelungire firească a Documentary Mondays – cel mai vechi şi de succes program al Centrului Ceh, care a format în jurul acestuia un fan base cinefil solid, reuşind să aducă mereu noi şi noi entuziaşti. De data aceasta, filmele de ficţiune selectate pentru prima serie Fiction Tuesdays formează un program diferit faţă de proiecţiile cu care v-am obişnuit, filmele cehoslovace prezentate fiind o delectare atît pentru pasionaţii de cinema subversiv (avînd în vedere perioada în care au fost produse aceste filme), dar şi pentru cei care sînt pur şi simplu fascinaţi de abordări cinematografice neobişnuite.
Filmul horror Ferat Vampire, este povestea unei mașini însetate de sînge, dedublată de mai multe dileme socio-politice ale Cehoslovaciei din anii ’60 (privite în ansamblu, ele devin relevante și pentru lumea de astăzi) – citită printre rînduri, povestea inspirațională a unui doctor relevă o ironie cruntă îndreptată spre industria producătoare de mașini și un atac subtil împotriva capitalismului.
Următorul film este Ikarie XB-1 (Voyage to the End of the Universe), un science-fiction ca la carte care va imersa spectatorii într-o lume a viitorului (sîntem în anul 2163), presărată cu nave spațiale, nelipsindu-i totuși componenta de acțiune și cea psihologică – printre peripețiile echipajului amintim o cădere nervoasă a unuia dintre membri și pericolul unor arme nucleare.
When the Cat Comes este povestea fantastică cu tente psihedelice a unei pisici aparte, una cu ochelari magici. Un film plin de culoare (la propriu!), potrivit atît pentru copii, cît și pentru părinți, care ilustrează cum este privit comportamentul uman prin ochii unei pisici străine, observator.
Mai departe trecem la Dinner for Adele, un film cu detectivi newyorkezi și răufăcători botaniști, cîini dispăruți, plante carnivore și secvențe de animație realizate chiar de celebrul Jan Švankmajer, care aduce elementul suspansului în rîndul selecției.
În I Killed Einstein, Gentlemen ne întîlnim atît cu o distopie științifico-fantastică, cît și cu o comedie savuroasă în același timp – din îndepărtatul an 1999 (filmul a apărut în 1970) ne întoarcem în 1911 și urmărim protagoniștii încearcînd să-l asasineze pe nimeni altul decît Albert Einstein, cu obiectivul de a scăpa femeile de barbă și de infertilitate.
Ultimul film ales este comedia neagră Happy End, care pleacă de la premisa cum că toate poveștile de dragoste încep fericit și se termină trist, și astfel singura cale de a releva un final fericit este cea prin care se inversează propriu-zis narațiunea.
Aşadar, vă aşteptăm în fiecare seară de marţi, timp de şase săptămîni, pentru o călătorie în timp gratis, prin portalul de la Centrul Ceh (str. Ion Ghica 11 lîngă Piaţa Universităţii).