Marin Karmitz, Marie-France Ionesco, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, printre invitații speciali ai Omagiului Lucian Pintilie

18 octombrie 2018
Marin Karmitz, Marie France Ionesco, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, printre invitații speciali ai Omagiului Lucian Pintilie jpeg

Omagiul Lucian Pintilie se va întinde pe toate cele zece zile ale festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. Astfel, din 19 pînă pe 28 octombrie, cinefilii bucureșteni vor putea urmări integrala Lucian Pintilie, mai întîi la Cinema Muzeul Țăranului și apoi la Cinemateca Union, în prezența actorilor, prietenilor și colaboratorilor realizatorul român care a marcat cu personalitatea și viziunea sa atît teatrul cît și filmul românesc în ultimii 50 de ani.

„Nu zi nici da, nici nu, fii ambiguu.” (Balanța)

Omagiul Lucian Pintilie la Les Films de Cannes à Bucarest începe vineri, 19 octombrie, cu filmul Balanța (1992), povestea despre Nela și Mitică, doi teribiliști care se încăpățînează să nu cedeze unui sistem absurd. Filmul a fost în competiție la Cannes, în 1992, actrița Maia Morgenstern a fost premiată pentru interpretare la Geneva și la Premiile Academiei Europene de Film. Filmul va fi precedat, de la ora 19:15, de documentarul Filmare/Filmage, realizat în timpul filmărilor din 1992, de Gabriel Kosuth. La proiecție vor fi prezenți producătorul Marin Karmitz, actorii Maia Morgenstern, Marcel Iureș și Ioan Chelaru și regizorul Gabriel Kosuth.

„Filmul ăsta nu se va da cît voi trăi eu!”, asta a fost reactia lui Nicolae Ceaușescu după vizionarea filmului De ce trag clopotele, Mitică? (1979). Și chiar așa a fost: adaptarea după Ioan Luca Caragiale a fost cenzurată și ținută mai bine de 10 ani într-un subsol din Casa Scînteii. Filmul marchează seara de gală a Omagiului Lucian Pintilie, iar proiecția va avea loc în prezența unui număr impresionant de actori, colaboratori și prieteni apropiați de-ai regizorului. Printre ei se numără: Marie-France Ionesco (fiica lui Eugen Ionesco, colaboratoare și prietenă a regizorului), producătorul Marin Karmitz, actorii din film: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Tora Vasilescu, Mircea Diaconu, Florin Zamfirescu, alți actori emblematici în filmografia marelui regizor: George Mihăiță, Ileana Popovici, Dorina Lazăr, Gheorghe Visu, dar și regizorul Corneliu Porumboiu. Filmul va fi precedat, de la ora 18.30, de documentarul Fără titlu, realizat în timpul filmărilor, de Horea Lapteș, care va fi și el prezent la proiecție.

„Duminică la ora 6 va fi un film stăpînit de imperativul sincerităţii”, spunea regizorul într-un interviu chiar de la filmările din 1965, citim pe AaRC. Duminică la ora 6 este debutul lui Lucian Pintilie în lungmetraj, o poveste despre doi îndrăgostiți ilegaliști a căror relație intervine cu misiunile pe care le au. Proiecția va avea loc duminică, 21 octombrie, la Cinemateca Union, de la ora 20:00, în prezența actorului principal, Dan Nuțu, care va fi prezent la început pentru o introducere.  

Salonul nr. 6 (1978), adaptarea după romanul lui Cehov este o poveste despre un doctor care se împrietenește cu un locatar al salonului șase, cel de pacienți cu boli mentale. Salonul nr. 6 a fost produs și filmat în Iugoslavia iar în România s-a văzut pentru prima oară în 1995, în cadrul Telecinematecii. Proiecția va avea loc luni, 22 octombrie, la Cinemateca Union, de la ora 17:00.

„Bine-ați venit, rău ați nimerit, la locul ăsta îi zice Șerpărie, din cauza șerpilor.” Terminus Paradis (1997), o altă poveste de dragoste marca Lucian Pintilie, a cîștigat Marele Premiu Special al juriului la Festivalul de la Veneția, în 1998. Proiecția va avea loc marți, 23 octombrie, la Cinemateca Union, de la ora 17:00, în prezența actorilor Dorina Chiriac, Costel Cașcaval, Gheorghe Visu, Gabriel Spahiu, Emil Hoștină și Doru Ana, care vor rămîne la final pentru o discuție cu publicul.

Reconstituirea (1968), desemnat în 2008 drept cel mai bun film românesc din toate timpurile de către 40 de critici și achiziționat în 2012 în colecția permanentă a Muzeului De Artă Modernă din New York (MoMA), va putea fi văzut miercuri, 24 octombrie, de la ora 17:00, la Cinemateca Union. Actrița Ileana Popovici va fi prezentă la proiecție, pentru o introducere la începutul filmului.

„Acest film e dedicat tuturor celor care încă mai cred că nu e prea tîrziu”, spunea regizorul în conferința de presă din finalul premierei filmului Prea Tîrziu (1996), povestea unui procuror care merge să investigheze moartea unui miner și dezgroapă adevăruri pe care nimeni nu vrea să le afle de fapt. Proiecția va avea loc joi, 25 octombrie, de la ora 17:00, la Cinemateca Union, iar actorii Cecilia Barbora, Mircea Rusu și Doru Ana vor fi prezenți pentru o discuție cu publicul la final.

Selectat în competiția principală de la Cannes, O vară de neuitat (1994), îi are ca protagoniști pe Kristin Scott-Thomas și Claudiu Bleonț. Povestea se petrece în România anilor 20 și îl are în centru pe căpitanul Dumitriu care, din cauza soției sale prea mîndre, primește un ordin pe care nu va putea să-l îndeplinească. Proiecția va avea loc vineri, 26 octombrie, la Cinemateca Union, de la ora 17:00 iar actorul Claudiu Bleonț va fi prezent la final pentru o discuție cu publicul.

Ziua de sîmbătă, 27 octombrie va fi întîlnirea Les Films de Cannes à Bucarest cu Festivalul Național de Teatru, partener în cadrul Omagiului Lucian Pintilie. La HUB FNT / Arcub Gabroveni vor fi proiectate: de la ora 11:00, Rața sălbatică, de Henrik Ibsen, spectacol realizat de Lucian Pintilie la Théître de la Ville, în 1981, apoi va fi prezentat volumul de memorii Bricabrac, iar de la ora 17:30, Flautul fermecat, de Wolfgang Amadeus Mozart, spectacol realizat la Festivalul d’Aix-en-Provence.

Seara va continua la Cinemateca Union, unde se va putea vedea Niki Ardelean, colonel în rezervă, filmul realizat după un scenariu de Cristi Puiu și Răzvan Rădulescu, și selecționat în Quinzaine de Réalisateurs la Cannes, în 2003. Povestea îi are pe Victor Rebengiuc și Răzvan Vasilescu în rolurile a doi socri la poluri opuse care își fac viața un calvar. La începutul proiecției, de la ora 20:30, vor fi prezenți actorii Dorina Chiriac, Șerban Pavlu și Andreea Bibiri, pentru o introducere.

După-amiaza unui torționar, povestea unui interviu în care o jurnalistă vrea să afle totul de la un fost deținut politic, a avut premiera în competiția Festivalului de la Veneția, în 2001. Filmul va fi proiectat duminică, 28 octombrie, de la ora 17:00, la Cinemateca Union, împreună cu mediumetrajul Tertium non datur (2005), o întîlnire de pomină dintre o unitate militară de români și cîțiva ofițeri germani pe final de al Doilea Război Mondial. La finalul proiecțiilor, actorii Ioana Ana Macaria, Coca Bloos și Șerban Pavlu vor fi prezenți pentru o discuție cu publicul. 

Marin Karmitz va putea fi întîlnit și duminică, 21 octombrie, de la ora 14:00, la Cinema Elvire Popesco, de data aceasta în calitate de regizor, pentru un dialog în introducerea filmului său Coup pour coup, prezentat aici în variantă remasterizată.

Omagiul Lucian Pintilie este organizat în parteneriat de către Les Films de Cannes à Bucarest și Festivalul Național de Teatru, în colaborare cu Filmex România și Centrul Național al Cinematografiei, cu sprijinul Fundației 9. Intrarea la proiecțiile din retrospectivă este liberă, în limita locurilor disponibile.

O parte din filme vor fi proiectate și în orașele în care au loc ediții locale Les Films de Cannes.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

accident elev petarda vaslui   foto isu vaslui (2) mp4 thumbnail png
Un elev de 19 ani, din Vaslui, rănit în urma exploziei unei petarde. A fost transportat la spital
Un accident în urma căruia un elev în vârstă de 19 ani, de la un liceu din Vaslui, a fost rănit s-a petrecut joi-dimineață, 12 decembrie 2024. Accidentul pirotehnic a avut loc în fața liceului „Mihail Kogălniceanu”, personalul unității de învățământ intervenind până la sosirea echipajelor medicale.
Intrevedere intre Donald Trump si Xi Jinping FOTO thatsmags.com
Donald Trump l-a invitat pe Xi Jinping la învestirea sa din 20 ianuarie
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, l-a invitat pe președintele chinez Xi Jinping să participe la ceremonia de învestire a sa în funcție, programată pentru 20 ianuarie, potrivit unor surse citate de CBS News.
masina politie spania jpeg
Român, acuzat că și-a ucis soția în Spania sub ochii fiicei lor de 2 ani. Bărbatul purta o brățară pentru agresori
Un român de 40 de ani este acuzat că și-a înjunghiat mortal partenera sub ochii fetiței lor de doi ani, care a fost de asemenea rănită. Bărbatul a fost rețintut și se află în custodia poliției.
profesori shutterstock 577578328 jpeg
Sindicate: 35% dintre profesori sunt plătiți cu venituri sub salariul minim
Mai mult de o treime dintre cadrele didactice din România sunt plătite cu mai puțin decât este salariul minim pe economie, susțin sindicaliștii afiliați BNS.
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
„Otrava” din farfurie ce ți se servește la restaurant. Un preparat care conține până la 14 aditivi și 40 de grame de sare într-o singură porție
Un studiu recent realizat de InfoCons a adus în atenția publicului o problemă majoră legată de preparatele tradiționale servite în restaurantele din România: ciorbele.
rafila Mediafax  jpg
„Nu este niciun fel de motiv să speriem populaţia din România”. Ce spune ministrul Sănătății despre boala X
Boala x sau de sindromul acut febril a apărut exclusiv într-o regiune izolată din Republica Democratică Congo şi nu prezintă în niciun fel caracteristicile unei boli care să pună probleme la nivel global, susține ministrul Sănătății, Alexandru Rafilă.
Marcel Ciolacu jpg
Marcel Ciolacu, după ce România a devenit membru deplin Schengen: „Nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa!”
Premierul Marcel Ciolacu a făcut prima declaraţie după mult aşteptatul anunţ privind acceptarea României în spaţiul Schengen ca membru cu drepturi depline.
foto schengen jpg
Ce beneficii aduce pentru România aderarea la spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025
Aderarea României la spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025 va aduce o serie întreagă de beneficii țării noastre, în special unele economice. În plus, nu vor mai fi cozi la granițe.
Klaus Iohannis Facebook jpg
Iohannis: „România este în Schengen cu drepturi depline. O decizie așteptată prea mult timp”. Avertisment privind negarea beneficiilor europene
Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat că aderarea României la Schengen consolidează poziția strategică a statului.