Manifest împotriva fake news și esența vieții prinsă într-o lucrare - în luna iunie, la Celula de Artă
Luna iunie aduce un semnal de alarmă și un moment de introspecție trecătorilor care au drum pe B-dul Carol nr. 53 și își dau cîteva minute să privească lucrările expuse în spațiul-acvariu al micuței galerii neconvenționale Celula de Artă. Între 7 – 21 iunie, gruparea Vertebra aduce instalația manifest numită No Signal, iar artista Bianca Ferăstrău, lucrarea 5 TATTVAS, ce poate fi văzută între 21 iunie – 3 iulie.
Dependența de jumătățile de adevăr, surprinsă în două lucrări complementare
Brodcasting Hate și Praying for Signal sînt cele două jumătăți ale unei singure lucrări/idei.
Bazate pe fenomenul de fake news, aceste antene încearcă să reprezinte realitatea situației, a industriei de informare ce acționează cu jumătăți de adevăr, ori deloc, despre oameni, culturi, evenimente și a dependenței noastre de informare, chiar dacă nu cu adevărul.
Vertebra surprind în lucrarea lor sentimentul pe care îl avem cînd conștientizăm cum media și canalele de informare ne prezintă nonadevărul sau o versiune a adevărului, manipulate în scopuri personale pentru a instiga ura sau genera rating. Din comoditate și din dorința de a rămîne la curent cu totul, fără a depune efortul cercetării informației, frecvent acceptăm situația și ne lăsăm influențați de ce se anunță a fi adevărat.
Vertebra este un grup format din trei artiști vizuali, cu identități artistice diferite în aparență, dar care au în esență un punct de plecare comun. Acest fapt i-a determinat să formeze un grup ce oferă posibilitatea de a ieși din zona lucrărilor individuale și de a dezvolta teme de interes comun, iar principalul lor mijloc de exprimare este sculptura.
Esența din care ne extragem energia, captată în culoare
În viziunea artistei Bianca Ferăstrău, tattva vine de la esență, mai exact esența vieții și a lumii materiale, ce are la bază cinci elemente: eterul, aerul, focul, apa și pămîntul. Aceste elemente derivă unul din celălalt, formînd un circuit ce dă viața fizică, naturală, iar un întreg ansamblu armonios se constituie în natură doar prin simplul circuit.
Se poate spune că cele cinci tattva sînt de-a dreptul puteri, simple, perfecte, neașteptate și enigmatice, puteri din care cu toții ne extragem cea mai mare energie. Doar privind simpla organizare și regenerare a naturii, parcă înțelegem, parcă nimic nu mai contează și parcă ne vorbește mai zgomotos decît orice cuvînt, prin limba-i proprie. Pentru că vorbește sufletului, vorbește conexiunii pe care corpul omului o are cu tot ce înseamnă organic, cu tot ce ne oferă pămîntul și lumea materială - ceea ce ne oferă sincer lumea materială și nu creat în circumstanțe efemere și iluzorii.
Mai puțin metaforic spus, omul, în ciuda tendinței de adaptabilitate prin dorința de îmbunătățire pe căi artificiale, are tot ce i se poate oferi pentru a fi adaptat. Tehnologia a hrănit intenții ce depășesc necesarul omului pentru a fi adaptat, iar aceste intenții vin doar în contextul în care societatea umană și-a organizat propriul joc, joc ce poate da impresia falsă de alienare a omului în raport cu mama sa, natura. Jocul este inevitabil pentru că e în condiția ființei umane, propunîndu-i continuu scopuri și dorință de afirmare și alimentare a ego-ului. În așa fel omul, inevitabil, este într-o încîlceală și un haos ce în fond îi sunt specifice. Astfel se explică cît de multă încărcătură primește în momentul în care se întoarce la adevărata lui apartenență, natura.
„Din toată încîlceala și distragerea ce-l învăluie pe om, arta îl poate reconecta cel mai ușor la sufletul său și la ce este cu adevărat real și etern. Eu am dorit să mă conectez la sufletul omului nu numai prin pictură, ci și prin amintirea de a se întoarce la adevărata casă cu care a fost înzestrat în planul în care ne aflăm.” (Bianca Ferăstrău, artist plastic)
Evenimentele nu vor avea vernisaj cu public, iar expozițiile se pot vedea la orice oră în spațiul de pe Bd. Carol, nr. 53.
Celula de Artă este reprezentată de un spațiu cu deschidere stradală, ce își propune să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje și astfel, pentru ca nu mai există o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se crează un dialog liber, direct și nonconformist.
Galeria vine în sprijinul creaţiei contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră pentru publicul stradal. Cu o prezență de peste patru ani (2017 - 2021) pe scena artei din București, Celula de Arta a susținut în jur de 70 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri) și a influențat modul de percepție în ceea ce privește expunerea obiectelor sau actelor artistice în fața publicului.
Noutățile din Celula de Artă se pot vedea pe Facebook și pe Instagram.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, AGERPRES, Cațavencii, Spotmedia, Iqads, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, PRwave, Bookblog, 4arte, Design Events, Iqool, Munteanu, SMARK.