Making Waves – din nou elogiat în The New York Times

11 decembrie 2014
Making Waves, un mare succes pentru filmul românesc la New York jpeg

La o zi după deschiderea din 4 decembrie cu proiecția Cîinelui japonez în fața unei săli arhipline din cadrul Film Society of Lincoln Center, festivalul de film românesc MAKING WAVES a fost elogiat de cronicarul de la The New York Times.

Dacă la edițiile anterioare The New York Times cataloga MAKING WAVES drept „o comoară de programare” în rîndul evenimentelor cinematografice din New York, anul acesta recomandă festivalul organizat de Romanian Film Initiative drept „cea mai cuprinzătoare privire asupra unuia dintre cele mai dinamice avanposturi ale cinemaului mondial”. Cronicarul Eric Grode menționează nu doar Cîinele japonez, filmul din deschidere regizat de debutantul Tudor Cristian Jurgiu și propus de România pentru Oscarul celui mai bun film străin, și Al doilea joc al lui Corneliu Porumboiu, ci evidențiază și omagiul pe care festivalul i-l aduce veteranului autor Stere Gulea, prin „prezentarea legendarei capodopere din 1987, Moromeții, și a celui mai recent film al său, cu un titlu memorabil: Sînt o babă comunistă”.

Aprecierile din The New York Times au fost precedate de recomandările apărute în Wall Street Journal, Indiewire și prestigiosul săptămînal The New Yorker. The Wall Street Journal a invitat la rîndul ei publicul american la selecţia de filme cuprinsă în cea de-a noua ediţie MAKING WAVES, dintre care subliniază Cîinele japonez şi „subversiva” coproducție bulgaro-română Viktoria, a regizoarei Maya Viktova, din închiderea festivalului. The Wall Street Journal a recomandat și Al doilea joc, precizînd totodată că A fost sau n-a fost? al aceluiași Porumboiu rămîne unul dintre principalele repere ale Noului Val Românesc. Indiewire oferă Cîinelui japonez calificativul maxim, iar Richard Brody de la The New Yorker semnalează într-o recenzie acelaşi titlu semnat de Porumboiu, documentarul în care, pe fundalul celebrului meci de fotbal Steaua-Dinamo din 1988, regizorul discută cu tatăl său, arbitrul acelei partide istorice. „Suprapunerea de sunet şi imagine oferă meciului amplitudinea şi profunzimea unui film de ficţiune, oferind totodată o dimensiune alegorică a societăţii care, la acel moment, se afla în pragul unei schimbări radicale,” comentează Brody Al doilea joc.

Filmul care a deschis cea de-a noua ediţie MAKING WAVES, Cîinele japonez, a avut parte de două proiecții inaugurale cu casa închisă atît în sala Walter Reade de la Lincoln Center cît și la Jacob Burns Film Center din Pleasantville, unde festivalul s-a desfășurat în paralel, şi a fost urmat de sesiuni intense de discuţii, în prezența regizorului Tudor Cristian Jurgiu, cu care puteţi urmări un interviu video aici. Pe lîngă Jurgiu, la festival au mai fost invitați regizorii Stere Gulea, Vlad Petri şi Daniel Sandu, actorii Ana Ularu şi Florin Piersic jr., producătoarea Velvet Moraru şi criticul de film Andrei Rus, cîştigătorul Bursei „Alex Leo Şerban”, oferite de Romanian Film Initiative şi Transilvania International Film Festival. Publicului fidel festivalului și invitaților Romanian Film Initiative din seara de deschidere li s-au alăturat, printre mulți alții: Lesli Kleinberg, director executiv al Film Society of Lincoln Center, Dennis Lim, director de programe la Film Society of Lincoln Center, Scott Foundas, senior editor la Variety, actrița americană Lynn Cohen (The Hunger Games), celebrul operator de film Ed Lachman (Erin Brockovich, Far From Heaven, The Virgin Suicides), Basil Tsiokos, director de programare al festivalului de film documentar din New York DOC NYC,  şi Frederic Boyer, directorul artistic al Tribeca Film Festival.

Cea de-a noua ediţie MAKING WAVES se încheie pe 10 decembrie, cu proiecția filmului Viktoria de la Jacob Burns Film Center, ocazie cu care vom reveni cu un rezumat complet al celor șapte zile de festival newyorkez.

Cea de-a noua ediţie MAKING WAVES beneficiază, în premieră, de susţinerea celor mai importante asociaţii profesionale din domeniul cinematografiei româneşti, Uniunea Cineaştilor din România şi Centrul Naţional al Cinematografiei. Festivalul este posibil cu ajutorul Trust for Mutual Understanding, HBO România, Stefania Magidson - Blue Heron Foundation, ICON Production, Lark Play Development Center şi John Eisner, precum şi a numeroși donatorilor și suținători privaţi. Printre aceştia, se numără Lucian Pintilie, Adrian Ghenie, Şerban Savu, Dan Perjovschi, Marie-France Ionesco, Corneliu Porumboiu, Daiana Voiculescu, Mihai Pop, Marius Bercea, Tim Nădăşan, Radu Jude, Vladimir Tismăneanu, Ovidiu Şandor, Mona Nicoară, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Anca Fronescu, Anda Onesa, Miruna Coca-Cozma, Marius Stan, Vlad Iftinca, Ana Maria Sandu, Alexander Nanău, Andreea Vălean, Radu Ciorniciuc, Cristian Neagoe, Luiza Vasiliu, Florin şi Svetlana Mihăilescu, Domnica Nasta, Mica Ertegun, Andrei Both, Daniela Codarcea, Andrew Solomon, Eva-Maria Preiswerk și Freundschaftsverein Schweiz-Rumänien, Richard Peña, Uberto Pasolini şi mulţi alţii.

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.